LONDÝN, BRATISLAVA. Konzumácia orechov počas tehotenstva môže obmedziť alergiu detí na orechy. Uvádza to štúdia publikovaná v časopise JAMA Pediatrics, ktorá skúmala zdravie a stravovanie viac ako osemtisíc detí a ich matiek.
Podľa štúdie vytvára skoré vystavenie určitej látke už v maternici prirodzenú odolnosť voči nej. Najviac sa to prejavilo u matiek, ktoré počas tehotenstva jedli orechy päť alebo viackrát týždenne. Ich deti mali najnižšie riziko na alergie, napríklad na vlašské orechy, mandle, pistácie, kešu, lieskové orechy alebo arašidy.
Strava matky pomáha
„Naša štúdia ukázala, že zvýšená spotreba arašidov u tehotných žien, ktoré neboli alergické na orechy, bola spojená s nižším rizikom alergie na arašidy u ich potomkov,“ povedal podľa britského denníka Guardian doktor Michael Young z detskej nemocnice v Bostone.
Existujú však aj iné faktory, ktoré môžu vysvetliť tento rozdiel. Napríklad ženy, ktoré konzumovali orechy, mali tiež vyššiu pravdepodobnosť, že jedli zdravšiu stravu. Najnovšie zistenia sú však v rozpore s inými štúdiami, podľa ktorých konzumácia orechov nemala významný vplyv a pre matky a ich dieťa znamenala riziko.
Závery sú nejasné
Podľa vedcov je preto ťažké poskytnúť matkám presnú radu, s výnimkou tých žien, ktoré sú samy alergické na orechy. „S takýmito rozdielnymi výsledkami z rôznych štúdií je v súčasnosti nemožné ponúknuť presnú radu o tom, čo by mali matky robiť, pokiaľ ide o konzumáciu orechov v tehotenstve,“ povedal podľa Guardianu detský alergológ Adam Fox.