Ľudstvo sa vracia k mäsu

Zatiaľ máme bližšie k bylinožravcom, spotreba mäsa však stúpa

Ľudia začali viac jesť mäso.(Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN, BRATISLAVA. Ľudia sa stravujú zdravšie, nakupujú biovýrobky a v menšej miere jedia mäso. Je to pravda len na prvý pohľad. Štúdia o globálnej spotrebe potravín tvrdí presný opak.

Podľa štúdie publikovanej v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences sa vedci podrobne pozreli na stravovacie návyky ľudí, rovnako ako na trendy v jednotlivých krajinách.

Kam patrí človek

Používali takzvanú trofickú úroveň, meranie používané v ekológii na umiestnenie druhov v potravinovom reťazci.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kým stav rastlín je na trofickej úrovni jeden, králiky, ktoré sa týmito rastlinami živia, sú na úrovni dva. Líšky, ktoré sa živia bylinožravcami, sú na ďalšom stupni, za ktorým nasledujú ryby, ktoré konzumujú ostatné ryby. Na piatom stupni sú potom medvede, kosatky a iné predátory.

Štúdia odhalila, že ľudstvo sa v roku 2009 nachádzalo na úrovni 2,21, čo ho umiestnilo na úroveň všežravcov, ako sú napríklad ošípané.

„Sme bližšie k bylinožravcom ako k mäsožravcom,“ povedal podľa Nature vedúci štúdie Sylvain Bonhommeau z francúzskeho Ústavu na výskum mora v meste Séte.

Mäsa jeme viac

Vedci skúmali zmenu stravovacích návykov u ľudí. Spočítali trofickú úroveň 176 krajín sveta v rokoch 1961 až 2009 a použili údaje o viac ako 102 druhoch potravín zaznamenaných Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo OSN. Tak zistili, že za viac ako 50 rokov sa spotreba tukov a mäsa zvýšila o viac ako tri percentá.

„Vyzerá to na malý rozdiel, ale ak sa pozriete na to, ako sa to vypočítalo, zistíte, že rozdiel je veľký,“ povedal Thomas Kastner, environmentálny vedec z viedenskej univerzity Alpen-Adria.

Trofická úroveň sa vypočíta sčítaním trofických úrovní potravín a rozsahom, v akom boli konzumované.

Apetít Číny rastie

Zmeny na celom svete však neboli jednotné. Krajiny ako Čína a India, kde sa milióny ľudí živia najmä ryžou, preukázali výrazný nárast spotreby mäsa.

Naopak, krajiny ako Island, Mongolsko alebo Mauritánia, kde sa ľudia väčšinou stravujú mäsom, rybami alebo mliečnymi výrobkami, zaznamenali pokles trofickej úrovne.

Štúdia navyše zistila, že živočíšna výroba je priamo alebo nepriamo zodpovedná za 18 percent celosvetových emisií skleníkových plynov, čo je väčší podiel ako všetky druhy dopravy spolu. „Ak všetci zvýšime svoju trofickú úroveň, začneme mať oveľa väčší vplyv na ekosystém,“ povedal Bonhommeau.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 954
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 240
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 686
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 031
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 839
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 352
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 099
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 515
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 786
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 680