Bunku prinútili vyrobiť látku, ktorú príroda nepozná

Genetickí inžinieri presvedčili bunku, aby začala DNA čítať inak.

Vedci bunku E. coli naučili čítať nový príkaz v DNA.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – SITA/AP)

BRATISLAVA. Vedcom sa podarilo prepísať základy jazyka, ktorým hovorí všetok život na Zemi. Tím genetických inžinierov z amerických univerzít Yale a Harvard prvýkrát v histórii od základu prepísal genetický jazyk bunky.

Všetky bunky až doteraz čítali genetickú informáciu v zásade rovnakým spôsobom. Prechádzali DNA a čítali informačný kód, ktorý sa skladá z radu takzvaných kodónov. Tie si môžeme predstaviť ako príkazové slová, ktoré bunke hovoria, aké má vyrobiť aminokyseliny a bielkoviny.

Bunke dali nové slovo

Fakty
Čo je genetické prekódovanie?

Nový druh genetického inžinierstva, pri ktorom sa mení spôsob, akým bunka číta genetickú informáciu,

upravené organizmy sa vďaka tomu nemôžu skrížiť s prírodným náprotivkom.

Kodónov je 64, tri z nich však neslúžia ako inštrukcie na výrobu konkrétnej aminokyseliny, ale ako príkaz, ktorý bunke hovorí, že sa dostala na koniec kódu. Ktorákoľvek živá bunka nájde v kóde DNA kodóny UGA, UAA alebo UAG vie, že sa dostala na koniec programu a výrobu aminokyselín ukončí.

Bioinžinieri z Yale a Harwardu vedení Farrenom Isaacsom však dokázali bunku E. coli najskôr presvedčiť, aby ukončovací kodón UAG pri čítaní kódu ignorovala. Keď sa im to podarilo, prehovorili bunku, aby pri prečítaní príkazu UAG vytvorila aminokyselinu, ktorá sa doteraz v prírode nevyskytuje. Presný postup oklamania bunky opísali v časopise Science.

„Po prvýkrát sme vytvorili organizmus s novým alebo upraveným kódom,“ povedal pre Popular Science Isaacs.

Bezpečnejšie postupy

Schopnosť prepísať jazyk bunky otvára nové možnosti v oblasti genetiky, medicíny, ale aj materiálového inžinierstva.

Vedci by prepísaním jazyka mohli vytvoriť geneticky modifikované organizmy, ktoré sa nebudú môcť skrížiť s náprotivkami bežne sa vyskytujúcimi v prírode.

Prvý krok

Upravená bunka využíva na vytvorenie pozmeneného proteínu kodón, ktorý pre prírodnú bunku signalizuje, že treba výrobu zastaviť.

Ak sa genetický materiál z pozmenenej bunky dostane do prírodného náprotivku, prírodná bunka ho sama prirodzene odmietne. Rovnaký princíp by mohol geneticky prepísané bunky ochrániť pred infekciou zo strany prírodných vírusov, čo môže priniesť úspory napríklad pre výrobcov biopalív a liekov.

„Objav má obrovský potenciál. Nemuseli by sme vymeniť a len kde tu nahradiť jeden kodón, ale mohli by sme ich vymeniť veľké množstvo, čo by umožnilo vyrábať v bunkách úplne nový typ biopolymérov,“ citoval časopis New Scientist Phillipa Hollingera z Laboratória molekulárnej biológie v Cambridgei. „Je to prvý krok na ceste k novej biológii,“dodal.

DOI: 10.1126/science.1241459

Chcete dostať upozornenie na najnovší článok tohto autora?
Objednajte si notifikáciu priamo na váš e-mail.
Odoberať autora na email

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 697
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 710
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 351
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 400
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 836
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 385
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 733
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 661
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 793
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 248