BRUSEL, BRATISLAVA. Nájdete ju takmer v každom obchode, bare a reštaurácii. Je naplnená nápojmi, ktoré chladí na požadovanú teplotu. Nie však, aby ich uchovala pred skazou, ale pre pôžitok a osvieženie.
Odhaduje sa, že v celej Európskej únii spotrebujú takéto chladničky ročne 85 TWh elektrickej energie, čo je približne toľko, čo spotrebuje pre svoju prevádzku 20 miliónov domácností. Preto udelila grant vo výške 760-tisíc libier výskumníkom, aby vyvinuli spôsob, ktorý bude energeticky efektívnejší.
Tím britskej spoločnosti Enviro-cool sa dopracoval k riešeniu, ktoré pomenoval Rapidcool. Ide o technické zariadenie, ktoré potrebuje približne 40 sekúnd na to, aby ochladilo nápoj z izbovej teploty na 4 °C.
Dokáže to so spotrebou, ktorá by mohla pri plošnom nasadení podstatne znížiť náklady na chladenie. Analytici očakávajú až 80-percentnú úsporu v supermarketoch s otvorenými chladiacimi boxami a 54-percentnú úsporu v baroch s chladničkami s presklenými dvierkami.
Technológia sa podstatne líši od obyčajného chladenia. Zariadenie roztočí nápoj v spotrebiteľskom balení rýchlosťou, pri ktorej vzniká efekt chladenia. Sýtené nápoje znížia svoju teplotu, avšak nerozhrkajú sa, takže ich je možné okamžite po vychladení otvoriť.
Technológiu je možné použiť v chladiacich samoobslužných automatoch predajní, v baroch, ale aj vo výdajných automatoch, ktoré sa o túto funkciu budú dať rozšíriť.
Informoval o tom denník Daily Mail.