LONDÝN, BRATISLAVA. Zabudnite na jedinečnú vôňu čerstvej kávy, voľne kvitnúcej levandule alebo pokosenej trávy. Podľa amerických vedcov existuje desať základných kategórií vôní, medzi ktoré ani jedna z týchto nepatrí.
Štúdia v PloS One zredukovala tisíce vôní, ktoré môže človek cítiť, na malú skupinu základných kategórií. Profesor Jason Castro z Vysokej školy Bates a profesor Chakra Chennubhotla z pittsburskej univerzity použili počítačovú techniku na minimalizovanie štruktúry vôní na ich najzákladnejšiu podstatu.
Následne testovali 144 vôní a určili, ktorá kombinácia opisov bola kľúčová, a teda ktoré sa najčastejšie používali.
Vedci zistili, že vône môžu byť rozdelené do desiatich kategórií, ako je napríklad mätová či citrónová. Tieto kategórie môžu viesť k vytvoreniu nových vôní a v budúcnosti ľuďom umožniť predvídať vôňu na základe jej chemickej štruktúry.
„Máme desať základných kategórií, pretože odrážajú dôležité atribúty o svete – nebezpečenstvo, jedlo a tak ďalej,“ povedal podľa BBC Castro. „Ak poznáme tieto kategórie, potom môžeme premýšľať o stavbe vône.“
Podľa Castra je teraz dôležité otestovať teóriu zložitejších vôní, ako sú parfumy či každodenné vône. Každá vôňa je podľa neho pravdepodobne zložitou zmesou týchto desiatich rôznych kategórií.