LONDÝN, BRATISLAVA. Kravy v Škótsku celé desaťročia obviňovali za prenášanie rôznych ochorení. Podľa najnovšieho výskumu sú skutočnými vinníkmi chorôb aj ľudia a dovážané potraviny. Vedci to zistili porovnaním genómu štyristo vzoriek hnačky, ktorú spôsobuje baktéria Salmonella enterica.
Analýza ukázala, že za ochorenie môžu aj ľudia. Baktérie, ktoré ju spôsobili, boli totiž odlišné od tých na miestnom hovädzom dobytku. Navyše, ich kmene sa nepodobali na tie, ktoré izolovali v iných krajinách.
Podľa štúdie v magazíne Science tak epidémia mohla vzniknúť prelínaním baktérií medzi zvieratami a ľuďmi a ich výmenou medzi rôznymi krajinami.
„Prevládala predstava, že miestne zvieratá sú hlavným zdrojom patogénov a odolnosti,“ povedal podľa Nature Stuart Reid, veterinárny epidemiológ z britskej Kráľovskej veterinárnej vysokej školy v Hatfielde. „To však nie je tento prípad.“
Vedci tiež zistili, že baktérie sa mohli šíriť aj z ľudí na zvieratá. K epidémii navyše prispeli aj dovážané potraviny, ktorých baktérie sa vyvíjali oddelene od tých ľudských a zvieracích a získavali tak odolnosť.