SME

Ako si pripraviť probiotický výrobok

Jogurty si môžete urobiť aj doma a nemusíte mať ani jogurtovač. Stačí, ak máte termosku alebo obyčajnú perinu. Na prípravu potrebujete mlieko a kúpený biely jogurt, najlepšie probiotický (v pomere 1 liter mlieka k 1 vrchovatej lyžici bieleho jogurtu).

Postup: V hrnci dáte hriať mlieko. Ideálna teplota pre rast jogurtových baktérií je 43 až 45 °C. Ak nemáte teplomer – mlieko by malo byť také teplé, aby ste v ňom 10 sekúnd udržali malíček. Z teplého mlieka odoberte za varechu do šálky a rozmiešajte v ňom 1 vrchovatú lyžicu bieleho jogurtu. Potom obsah šálky prelejte späť do hrnca a premiešajte. Jogurtové baktérie potrebujú na rast niekoľko hodín tepla a pokoj. Konštantnú teplotu udržíte tak, že uzavretý hrniec dáte do tepla, napríklad pod perinu, alebo jeho obsah prelejete do termosky. Dajte pozor, aby sa potom s hrncom či termoskou nehýbalo. Obvykle trvá 4 až 8 hodín, kým jogurt stuhne. Hneď, ako je hotový, ho ochlaďte, trebárs vložením do chladničky, inak budú baktérie pokračovať v konzumácii mliečneho cukru a jogurt do dvoch dní skysne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Váš jogurt by mal zostať dobrý 4 až 5 dní. Môžete si z neho tiež trocha odložiť pre prípravu novej dávky. Ak jogurtová kultúra slabne, nahraďte ju novo zakúpeným jogurtom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 777
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 474
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 917
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 604
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 531
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 251
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 136
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 070
SkryťZatvoriť reklamu