Pozrite si štyri mýty o jedle a pití

Musíme vypiť denne tri litre vody? A je paleodiéta vôbec zdravá? A čo cukor?

Pri jedení a pití sa stále riadime množstvom mýtov a predsudkov.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – TASR/AP)
1.Veľa pite

Nie je pravda, že človek musí denne vypiť dva či tri litre vody. Tento mýtus vznikol v polovici minulého storočia, zrejme pri zlej interpretácii odporúčaní amerického Národného výskumného výboru. Telo získava vodu aj z jedla, pri rozklade jednotlivých molekúl na oxid uhličitý a vodu - teoreticky stačí vypiť aj liter vody denne.

Nie je pravda ani to, že človek by mal piť najmä čistú vodu - a už vôbec nie kávu. Výskum (Journal of the American College of Nutrition) z roku 2000 ukázal, že vzhľadom na hydratáciu organizmu mali ľudia pijúci kofeínové a iné nápoje rovnaké výsledky. Stačí jednoducho piť či jesť, telo si už vodu získa.

Posledný mýtus je, že keď sme už smädní, je neskoro. Nie je - výskumy ukázali, že telo dáva signál dávno predtým, ako vodu naozaj potrebuje. Deje sa tak pri dvojpercentnom zvýšení hustoty krvi, formálne sme dehydrovaní až vtedy, keď by toto zvýšenie bolo päťpercentné.

2.Cukor robí deti divokými

Možno to poznáte: nedávajte deťom príliš veľa sladkého, nedokážete ich potom udržať pod kontrolou. Nuž, ani toto nie je pravda. Metavýskum (Critical Reviews in Food Science and Nutrition) spred pätnástich rokov nezistil nijaké rozdiely v správaní detí medzi skupinami, ktoré dostávali zvýšenú dávku cukru a tými, ktorým bolo podávané placebo. Platilo to dokonca aj pre hyperaktívne deti.

V skutočnosti to môže byť presne naopak a cukor deťom pomáha. Hodinu a pol po podaní sladkého nápoja (Biological Psychology) sa ukázalo, že deťom sa zlepšila koncentrácia. Mali aj lepšie výsledky v pamäťových testoch.

3.Aj mierna nadváha je zlá

Ak si odmyslíme estetický rozmer, ktorý je aj tak výsledkom spoločenskej dohody, pretrváva dojem, že aj mierna nadváha nie je zdravá. Pravda je skôr takáto: obezita, vážna nadváha je, samozrejme, vážnym zdravotným problémom. Zvyšuje sa riziko cukrovky, srdcovo-cievnych chorôb, dokonca riziko rakoviny. Mať pár kíl navyše však nezdravé nie je.

Tohtoročný metavýskum (The Journal of the American Medical Association) takmer stovky štúdií ukázal, že mierna nadváha v skutočnosti znižuje riziko problémov. Vedeckou záhadou však ostáva, ako tento mechanizmus funguje. Odborníci špekulujú, že zopár kíl navyše možno uľahčuje imunitnému systému boj s nákazou. Ale možno to je aj tak, že takíto ľudia chodia častejšie k lekárovi.

4.Jedzte ako pračlovek

Je to nová móda, takzvaná paleodiéta, podľa ktorej by sme sa mali stravovať ako naši dávni predkovia. Tvrdí totiž, že aj keď sa naša spoločnosť radikálne vyvíja, naše telá a mozgy, naše gény aj inštinkty sú rovnaké ako pred tisíckami rokov. Nuž, toto nemusí byť pravda, a o zdravom stravovaní nejakej bandy lovcov a zberačov nevieme takmer nič.

V prvom rade, nové výskumy (PLoS One) ukazujú, že v priebehu tisícročí sa nám chute až tak nemenili a nie je dôvod predpokladať, že naši predkovia by si dobrovoľne vybrali iné jedlo ako my dnes. Správne však nie je ani tvrdenie, že zmene životného štýlu sa naše telá neprispôsobili. Vyvinula sa nám napríkald tolerancia na laktózu, ako dospelí zvládame mlieko. Mnohí ľudia majú extra gény na spracovanie škrobu - áno, toho z obilia.

Pravekí ľudia žijúci pred desiatkami tisíc rokov navyše neboli svojím stravovaním nijako extra adaptovaní na prostredie. A najmä: my v skutočnosti ani netušíme, či vôbec boli zdraví (The Lancet) a ani čo presne jedli - aj keď to určite neboli dnešné šľachtené rastliny a domestikované zvieratá.

Hlavný zdroj: New Scientist, Issue number 2931

Varenie sa ľuďom vyplatí

Tepelné spracúvanie potravy mohlo stvoriť moderného človeka.

BRATISLAVA. Mohlo sa tak stať niekedy pred približne dvomi miliónmi rokov. Vtedy si naši dávni predkovia začali upravovať jedlo, presnejšie, tepelne ho spracúvať. Ak chcete, začali využívať oheň.

Dôvody boli pritom jednoduché: takto uvarené jedlo poskytuje viac energie, musíte ho menej hrýzť a žuvať, ľahšie sa trávi. Výsledok však bol radikálny - naše mozgy mohli začať rásť až do ich dnešnej podoby. A scvrkli sa nám zuby.

Podľa magazínu Scientific American sú ľudia vlastne bizarné primáty. Za všetko zrejme môže práve varenie a to, že od istého okamihu sme začali potravu sofistikovanejšie pripravovať. Dnes by dokonca mal človek problémy prežiť v prírode, ak by musel jesť iba surovú stravu, na rozdiel od akéhokoľvek iného zvieraťa.

„Všade, kde sú dnes ľudia, využívajú aj oheň,“ hovorí britský primatológ Richard Wrangham. „Primáty veľkosti dávnych ľudí strávia zhruba polovicu svojho dňa prežúvaním vrátane šimpanzov. Moderní ľudia menej ako hodinu.“

Varenie sa mohlo objaviť už niekedy v dobe Homo erecta, aj keď dnes nie všetci vedci súhlasia, že človek vzpriamený si už „varil“. Jednoznačné dôkazy totiž nejestvujú, jestvujú však náznaky, že využívanie ohňa našimi prapredkami mohlo siahať až pred tri milióny rokov.

Výskum Harvardovej univerzity však na myšiach nedávno ukázal, že kým roztlčenie potravy príliš nepomáhalo, varenie - mäsa či rastlín – vedie k významnému nárastu hmotnosti. Zvieratá jednoducho získali viac energie.

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 730
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 807
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 083
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 462
  5. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 396
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 389
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 485
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 705
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 373
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 190

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

DOMOV

Prieskum Polis: Voľby by vyhral Smer, SNS preferencie klesli

Do parlamentu by sa dostalo aj KDH.

Neprehliadnite tiež

Filozof Thomas Metzinger: Popierať slobodnú vôľu môže byť nebezpečné

Umelá inteligencia môže mať vyššiu mieru sebakontroly ako človek, povedal pre SME profesor teoretickej filozofie THOMAS METZINGER.

Nová peňaženka má spájať všetky financie do jednej karty

Už nie mobil, ale karta samotná zaistí všestrannosť pri platení v obchodoch.

Nabíjačky budú menšie a ľahšie, zmestia sa do peňaženky

Ak chcete nabíjať mobil, stačí vám zásuvka a vrecková nabíjačka.

MATEMATICKÉ HÁDANKY

Matematická hádanka: Dokážete spravodlivo rozdať karty? (riešenie)

Niekedy môže byť rozdávanie kariet samostatnou hrou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop