SME

Korenie v jedle poznali Európania pred šesťtisíc rokmi

Vonia a chutí ako cesnak. Cesnačku si naši dávni predkovia pridávali k rybám i mäsu.

Kúsky rastlín vpečené do pradávnych nádob na varenie.Kúsky rastlín vpečené do pradávnych nádob na varenie. (Zdroj: HAYLEY SAULOVÁ)

BRATISLAVA. Mohla to byť obyčajná večera, bežné jedlo miestnych obyvateľov. Do vriacej vody vložíte trošku ustríc, čerstvú tresku a necháte povariť. Napokon takúto rybaciu polievku dochutíte, napríklad kúskami byliniek - a môžete podávať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zásadným rozdielom je, že podobný recept niekto varil pred šesťtisíc rokmi. Použitie cesnačky, rastliny určenej na dochutenie jedla či liečenie bez vlastnej nutričnej hodnoty, sa stalo najstarším známym využitím korenia v Európe.

Ochutiť bylinkou

Dávni ľudia sa od tých dnešných v princípe príliš nelíšili. Možno predpokladať, že veľmi podobné boli aj ich chute - a preto aj spôsob, akým si jedlá korenili.

SkryťVypnúť reklamu

Pre archeológov je však problémom zistiť, ako si vlastne varili a čo jedli. Môžu vychádzať z nálezov v odpadových jamách či pozostatkov v nádobách, v prípade jedla a obzvlášť toho vareného sa však takmer nezachovávajú.

Tím z univerzity v Yorku sa však rozhodol, že si na pomoc vezme chémiu, presnejšie analýzu takzvaných fytolitov. Sú to drobné, mikroskopické telieska, ktoré sa nachádzajú v rastlinných bunkách - v stonkách, listoch či koreňoch. Výhodou je, že majú pre rôzne rastliny špecifický tvar a tento tvar si zachovávajú aj po tepelnej úprave jedla vrátane spálenia.

Hayley Saulová takto preskúmala nádoby zo severného Nemecka a Dánska. Vedci následne podľa štúdie v online magazíne PLoS One zistili, že drobné čiastočky zodpovedajú cesnačke lekárskej, dvojročnej liečivej rastline, ktorá vôňou pripomína cesnak.

SkryťVypnúť reklamu

Dodnes sa používa do šalátov, ale skôr pre svoju chuť a vôňu, keďže podľa Science nemá dostatok škrobu, a teda ani nutričnej hodnoty.

„Tradičný pohľad je, že dôvodom na používanie rastlín a ich kultiváciu boli energetické nároky a chuť,“ vysvetľuje Saulová v tlačovom vyhlásení svojej univerzity.

O tisícročie skôr

„Cesnačka má silnú chuť i vôňu, no málo nutričnej hodnoty. Keďže sme však tieto fytolity našli v nádobách spolu s tukmi z morských o suchozemských zvierat, náš objav je prvým priamym dôkazom koreneného jedla v európskej prehistorickej kuchyni.“

Predpokladá sa, že pestovať plodiny a chovať zvieratá začali ľudia pred viac ako desaťtisíc rokmi na rôznych miestach zároveň. Stopy po dochucovaní jedla sú mladšie, tiež pochádzajú z oblasti Blízkeho východu.

SkryťVypnúť reklamu

Využitie prísad v Európe dosiaľ vedci poznali zhruba spred päťtisíc rokov - používali napríklad kôpor. To však na tomto území už prebehla neolitická revolúcia, ale Saulovej nálezy pokročilé zvyky v dávnych kuchyniach posúvajú najmenej o tisíc rokov hlbšie do minulosti.

„Tieto objavy ukazujú, že lovci a zberači mali pri svojom prechode k poľnohospodárstvu vcelku sofistikovaný postoj k vareniu,“ uzatvára archeologička pre Nature.

doi:10.1371/journal.pone.0070583

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

V nedeľu bude mikrospln. Dochádza k nemu, keď je Mesiac blízko najvzdialenejšieho bodu od Zeme.

Počítajú podľa neho dátum Veľkej noci.


Náčelník Vesmírneho velenia Spojených štátov generál Stephen Whiting.

Podľa neho si ich vyžaduje súperenie s inými mocnosťami vo vesmíre.


TASR 1

Týždenný podcast o novinkách z vedy.


a 2 ďalší 1
Výskumný tím geneticky upravil genóm vlka dravého a vytvoril kópiu pravlka obrovského, ktorý vyhynul pred viac ako 10-tisíc rokmi.

Pravlk vyhynul pred viac ako 10-tisíc rokmi.


58

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 101 598
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 390
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 150
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 471
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 358
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 102
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 856
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 489
SkryťZatvoriť reklamu