SME
Sobota, 21. máj, 2022 | Meniny má Zina

Korenie v jedle poznali Európania pred šesťtisíc rokmi

Vonia a chutí ako cesnak. Cesnačku si naši dávni predkovia pridávali k rybám i mäsu.

Kúsky rastlín vpečené do pradávnych nádob na varenie.Kúsky rastlín vpečené do pradávnych nádob na varenie. (Zdroj: HAYLEY SAULOVÁ)

BRATISLAVA. Mohla to byť obyčajná večera, bežné jedlo miestnych obyvateľov. Do vriacej vody vložíte trošku ustríc, čerstvú tresku a necháte povariť. Napokon takúto rybaciu polievku dochutíte, napríklad kúskami byliniek - a môžete podávať.

Zásadným rozdielom je, že podobný recept niekto varil pred šesťtisíc rokmi. Použitie cesnačky, rastliny určenej na dochutenie jedla či liečenie bez vlastnej nutričnej hodnoty, sa stalo najstarším známym využitím korenia v Európe.

Ochutiť bylinkou

Dávni ľudia sa od tých dnešných v princípe príliš nelíšili. Možno predpokladať, že veľmi podobné boli aj ich chute - a preto aj spôsob, akým si jedlá korenili.

SkryťVypnúť reklamu

Pre archeológov je však problémom zistiť, ako si vlastne varili a čo jedli. Môžu vychádzať z nálezov v odpadových jamách či pozostatkov v nádobách, v prípade jedla a obzvlášť toho vareného sa však takmer nezachovávajú.

Tím z univerzity v Yorku sa však rozhodol, že si na pomoc vezme chémiu, presnejšie analýzu takzvaných fytolitov. Sú to drobné, mikroskopické telieska, ktoré sa nachádzajú v rastlinných bunkách - v stonkách, listoch či koreňoch. Výhodou je, že majú pre rôzne rastliny špecifický tvar a tento tvar si zachovávajú aj po tepelnej úprave jedla vrátane spálenia.

Hayley Saulová takto preskúmala nádoby zo severného Nemecka a Dánska. Vedci následne podľa štúdie v online magazíne PLoS One zistili, že drobné čiastočky zodpovedajú cesnačke lekárskej, dvojročnej liečivej rastline, ktorá vôňou pripomína cesnak.

SkryťVypnúť reklamu

Dodnes sa používa do šalátov, ale skôr pre svoju chuť a vôňu, keďže podľa Science nemá dostatok škrobu, a teda ani nutričnej hodnoty.

„Tradičný pohľad je, že dôvodom na používanie rastlín a ich kultiváciu boli energetické nároky a chuť,“ vysvetľuje Saulová v tlačovom vyhlásení svojej univerzity.

O tisícročie skôr

„Cesnačka má silnú chuť i vôňu, no málo nutričnej hodnoty. Keďže sme však tieto fytolity našli v nádobách spolu s tukmi z morských o suchozemských zvierat, náš objav je prvým priamym dôkazom koreneného jedla v európskej prehistorickej kuchyni.“

Predpokladá sa, že pestovať plodiny a chovať zvieratá začali ľudia pred viac ako desaťtisíc rokmi na rôznych miestach zároveň. Stopy po dochucovaní jedla sú mladšie, tiež pochádzajú z oblasti Blízkeho východu.

SkryťVypnúť reklamu

Využitie prísad v Európe dosiaľ vedci poznali zhruba spred päťtisíc rokov - používali napríklad kôpor. To však na tomto území už prebehla neolitická revolúcia, ale Saulovej nálezy pokročilé zvyky v dávnych kuchyniach posúvajú najmenej o tisíc rokov hlbšie do minulosti.

„Tieto objavy ukazujú, že lovci a zberači mali pri svojom prechode k poľnohospodárstvu vcelku sofistikovaný postoj k vareniu,“ uzatvára archeologička pre Nature.

doi:10.1371/journal.pone.0070583

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Momentka zo zápasu Slovensko - Taliansko na MS v hokeji 2022.

Slovensko dnes zdolalo Taliansko na MS v hokeji 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.


Sportnet a 1 ďalší 2 h
Vicky Krieps ako cisárovná Alžbeta vo filme Corsage.

Nový film je vzdialený naivnému portrétu s Romy Schneider.


8 h
Martin Škrtel odohral svoj posledný zápas.

Odchádza slovenská superstar,“ oznámil hlásateľ.


3 h

Vojna na Ukrajine pokračuje 87. deň.


a 4 ďalší 23 h

Neprehliadnite tiež

Kozmická loď Starliner sa približuje k ISS.

Boeing chce konkurovať SpaceX a v budúcnosti plánuje využívať Starliner na prepravu astronautov.


TASR 16 h
Podcast Klik.

Komentovaný prehľad technologických správ.


a 3 ďalší 17 h

Nové správy zo sveta vedy.


a 2 ďalší 20. máj
Ľudia pokladajú mopslíky za roztomilé. Pre vyšľachtený vzhľad trpia.

Niekedy je chov týranie.


19. máj

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami
  2. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž
  3. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  4. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  5. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách?
  6. Šprintérsky duel IONIQ 5 vs i30 N Performance má víťaza
  7. MS v hokeji: TV Tipsport + špeciálna kurzová ponuka!
  8. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov
  1. Prečo potrebujeme udržateľné riešenia v oblasti mobility?
  2. Gestačný diabetes mellitus
  3. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami
  4. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž
  5. Do finále McDonald´s Cupu sa prebojovalo mužstvo z Víťaza
  6. Garmin vyrobil cykloradar Varia RCT715 s bezpečnostnou kamerou
  7. Obľúbená pracovná agentúra Work Service nezmizla
  8. Župné mestečko ovládne krajské mesto aj celý Abov. Už zajtra
  1. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 6 565
  2. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 4 649
  3. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 4 255
  4. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 3 712
  5. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami 1 887
  6. Príliš veľa vitamínov škodí zdraviu, majte ich pod kontrolou 1 412
  7. 5 najčastejších chýb pri zateplení šikmej strechy: vyhnite sa im 1 183
  8. McDonald´s Cup pozná víťazný tím z Košického kraja 1 003
SkryťZatvoriť reklamu