SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Korenie v jedle poznali Európania pred šesťtisíc rokmi

Vonia a chutí ako cesnak. Cesnačku si naši dávni predkovia pridávali k rybám i mäsu.

Kúsky rastlín vpečené do pradávnych nádob na varenie.Kúsky rastlín vpečené do pradávnych nádob na varenie. (Zdroj: HAYLEY SAULOVÁ)

BRATISLAVA. Mohla to byť obyčajná večera, bežné jedlo miestnych obyvateľov. Do vriacej vody vložíte trošku ustríc, čerstvú tresku a necháte povariť. Napokon takúto rybaciu polievku dochutíte, napríklad kúskami byliniek - a môžete podávať.

Zásadným rozdielom je, že podobný recept niekto varil pred šesťtisíc rokmi. Použitie cesnačky, rastliny určenej na dochutenie jedla či liečenie bez vlastnej nutričnej hodnoty, sa stalo najstarším známym využitím korenia v Európe.

Ochutiť bylinkou

Dávni ľudia sa od tých dnešných v princípe príliš nelíšili. Možno predpokladať, že veľmi podobné boli aj ich chute - a preto aj spôsob, akým si jedlá korenili.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre archeológov je však problémom zistiť, ako si vlastne varili a čo jedli. Môžu vychádzať z nálezov v odpadových jamách či pozostatkov v nádobách, v prípade jedla a obzvlášť toho vareného sa však takmer nezachovávajú.

Tím z univerzity v Yorku sa však rozhodol, že si na pomoc vezme chémiu, presnejšie analýzu takzvaných fytolitov. Sú to drobné, mikroskopické telieska, ktoré sa nachádzajú v rastlinných bunkách - v stonkách, listoch či koreňoch. Výhodou je, že majú pre rôzne rastliny špecifický tvar a tento tvar si zachovávajú aj po tepelnej úprave jedla vrátane spálenia.

Hayley Saulová takto preskúmala nádoby zo severného Nemecka a Dánska. Vedci následne podľa štúdie v online magazíne PLoS One zistili, že drobné čiastočky zodpovedajú cesnačke lekárskej, dvojročnej liečivej rastline, ktorá vôňou pripomína cesnak.

Skryť Vypnúť reklamu

Dodnes sa používa do šalátov, ale skôr pre svoju chuť a vôňu, keďže podľa Science nemá dostatok škrobu, a teda ani nutričnej hodnoty.

„Tradičný pohľad je, že dôvodom na používanie rastlín a ich kultiváciu boli energetické nároky a chuť,“ vysvetľuje Saulová v tlačovom vyhlásení svojej univerzity.

O tisícročie skôr

„Cesnačka má silnú chuť i vôňu, no málo nutričnej hodnoty. Keďže sme však tieto fytolity našli v nádobách spolu s tukmi z morských o suchozemských zvierat, náš objav je prvým priamym dôkazom koreneného jedla v európskej prehistorickej kuchyni.“

Predpokladá sa, že pestovať plodiny a chovať zvieratá začali ľudia pred viac ako desaťtisíc rokmi na rôznych miestach zároveň. Stopy po dochucovaní jedla sú mladšie, tiež pochádzajú z oblasti Blízkeho východu.

Skryť Vypnúť reklamu

Využitie prísad v Európe dosiaľ vedci poznali zhruba spred päťtisíc rokov - používali napríklad kôpor. To však na tomto území už prebehla neolitická revolúcia, ale Saulovej nálezy pokročilé zvyky v dávnych kuchyniach posúvajú najmenej o tisíc rokov hlbšie do minulosti.

„Tieto objavy ukazujú, že lovci a zberači mali pri svojom prechode k poľnohospodárstvu vcelku sofistikovaný postoj k vareniu,“ uzatvára archeologička pre Nature.

doi:10.1371/journal.pone.0070583

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava: Jozef Brhel, Milan Fiľo, Jaroslav Haščák a Juraj Široký.

Skupina najbohatších Slovákov má vyššie ambície ako kaviareň či reštauráciu.

14 h

Prvá vlna ich minula, druhá udrela horšie.

4 h

Nemocnica nikdy nezažila toľko úmrtí.

22. jan

Neprehliadnite tiež

Podcast Klik.

Komentovaný prehľad technologických správ.

23. jan

O biobezpečnosti a spôsoboch, akými bioinžinieri geneticky upravené bunky robia bezpečnými.

22. jan

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 842
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 267
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 998
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 451
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 004
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 950
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 384
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 264
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 121
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 002