Zjedli prvý hamburger zo skúmavky

Prvý umelo vyrobený burger ochutnali v Londýne. Tkanivo z laboratória môže vyriešiť problémy so spotrebou mäsa.

(Zdroj: http://culturedbeef.net/)

LONDÝN, BRATISLAVA. Burger s viac ako sto gramami mäsa z holandského laboratória ochutnávali včera v Londýne. Výsledok niekoľkoročnej snahy fyziológa Marka Posta z Maastrichtskej univerzity by mohol nahradiť súčasný spôsob produkcie mäsa.

Výroba prvého umelého hamburgera stála o niečo menej ako tristotisíc eur a zaplatil to spoluzakladateľ Googlu Sergej Brin.

Americký žurnalista zaoberajúci sa trendmi v produkcii jedla Josh Schonwald a rakúska nutriologička Hanni Rützler boli prví, ktorí umelé hovädzie ochutnali. Chýbal im v ňom tuk, ale štruktúrou nebolo ďaleko od skutočného.

Článok pokračuje pod video reklamou

S rozvojom strednej triedy v Číne, Indii alebo Brazílii sa očakáva veľký nárast spotreby mäsa.

„Viac ako dve tretiny obhospodarovanej pôdy využívame na produkciu mäsa cez dobytok, budeme potrebovať iné riešenie, inak sa stane mäso luxusom,“ povedal Post podľa britského denníka Independent.

Umelé svalové tkanivo poskladali vedci z pretvorených kmeňových buniek odobraných z pleca kravy. V súčasnosti je však takáto výroba neefektívna, do obchodov by sa tak podobné hovädzie mohlo dostať o desať až dvadsať rokov.

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 479
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 13 835
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 732
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 7 758
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 140
  6. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 716
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 561
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 617
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 189
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 711

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kuzminová zachránila slovenskú povesť. Akú známku si dala Vlhová?

Prinášame hodnotenie slovenských športovcov na olympiáde v Pjongčangu.

KOMENTÁRE

Ficov recept na pokoj v dome

Ktosi by mohol premiérovi poslať faktúru za prácu, ktorú jedným svojim vystúpením vyhodil do luftu.

Neprehliadnite tiež

Klik: Ako sa módnym značkám rozpadá pod rukami obchodný model

Komentovaný prehľad technologických správ týždňa. Aj tom, prečo sa Apple tlačí do baní na kobalt, a koľko by stála úplne obnoviteľná energia.

Neboli nekultúrni barbari. Neandertálci stvorili najstaršie jaskynné maľby

Z hľadiska dlhovekosti môžeme neandertálcov považovať za najúspešnejší ľudský druh.

TECH_FM

Objasnili záhadu starovekých smrtiacich brán do pekla

Vedci vysvetľujú dvojicu udalostí z našej minulosti.

Ako sa vyrábajú tabletky a čo majú spoločné so strojármi?

Účinná látka v tabletke má reagovať tak, aby jej uzdravujúci účinok na pacienta bol maximálny.

GMO kukurica je v skutočnosti dobrá, ukázali štúdie

Má viac úrody a menej toxických látok ako bežná plodina.