Zjedli prvý hamburger zo skúmavky

Prvý umelo vyrobený burger ochutnali v Londýne. Tkanivo z laboratória môže vyriešiť problémy so spotrebou mäsa.

(Zdroj: http://culturedbeef.net/)

LONDÝN, BRATISLAVA. Burger s viac ako sto gramami mäsa z holandského laboratória ochutnávali včera v Londýne. Výsledok niekoľkoročnej snahy fyziológa Marka Posta z Maastrichtskej univerzity by mohol nahradiť súčasný spôsob produkcie mäsa.

Výroba prvého umelého hamburgera stála o niečo menej ako tristotisíc eur a zaplatil to spoluzakladateľ Googlu Sergej Brin.

Americký žurnalista zaoberajúci sa trendmi v produkcii jedla Josh Schonwald a rakúska nutriologička Hanni Rützler boli prví, ktorí umelé hovädzie ochutnali. Chýbal im v ňom tuk, ale štruktúrou nebolo ďaleko od skutočného.

S rozvojom strednej triedy v Číne, Indii alebo Brazílii sa očakáva veľký nárast spotreby mäsa.

„Viac ako dve tretiny obhospodarovanej pôdy využívame na produkciu mäsa cez dobytok, budeme potrebovať iné riešenie, inak sa stane mäso luxusom,“ povedal Post podľa britského denníka Independent.

Umelé svalové tkanivo poskladali vedci z pretvorených kmeňových buniek odobraných z pleca kravy. V súčasnosti je však takáto výroba neefektívna, do obchodov by sa tak podobné hovädzie mohlo dostať o desať až dvadsať rokov.

Načítavám video...

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 124
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 649
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 9 806
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 299
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 5 685
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 934
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 630
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 187
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 039
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 957