Zjedli prvý hamburger zo skúmavky

Prvý umelo vyrobený burger ochutnali v Londýne. Tkanivo z laboratória môže vyriešiť problémy so spotrebou mäsa.

(Zdroj: http://culturedbeef.net/)

LONDÝN, BRATISLAVA. Burger s viac ako sto gramami mäsa z holandského laboratória ochutnávali včera v Londýne. Výsledok niekoľkoročnej snahy fyziológa Marka Posta z Maastrichtskej univerzity by mohol nahradiť súčasný spôsob produkcie mäsa.

Výroba prvého umelého hamburgera stála o niečo menej ako tristotisíc eur a zaplatil to spoluzakladateľ Googlu Sergej Brin.

Americký žurnalista zaoberajúci sa trendmi v produkcii jedla Josh Schonwald a rakúska nutriologička Hanni Rützler boli prví, ktorí umelé hovädzie ochutnali. Chýbal im v ňom tuk, ale štruktúrou nebolo ďaleko od skutočného.

Článok pokračuje pod video reklamou

S rozvojom strednej triedy v Číne, Indii alebo Brazílii sa očakáva veľký nárast spotreby mäsa.

„Viac ako dve tretiny obhospodarovanej pôdy využívame na produkciu mäsa cez dobytok, budeme potrebovať iné riešenie, inak sa stane mäso luxusom,“ povedal Post podľa britského denníka Independent.

Umelé svalové tkanivo poskladali vedci z pretvorených kmeňových buniek odobraných z pleca kravy. V súčasnosti je však takáto výroba neefektívna, do obchodov by sa tak podobné hovädzie mohlo dostať o desať až dvadsať rokov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 041
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 223
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 983
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 596
  5. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 7 074
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 361
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 6 173
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 5 487
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 3 646
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 2 940