Zjedli prvý hamburger zo skúmavky

Prvý umelo vyrobený burger ochutnali v Londýne. Tkanivo z laboratória môže vyriešiť problémy so spotrebou mäsa.

(Zdroj: http://culturedbeef.net/)

LONDÝN, BRATISLAVA. Burger s viac ako sto gramami mäsa z holandského laboratória ochutnávali včera v Londýne. Výsledok niekoľkoročnej snahy fyziológa Marka Posta z Maastrichtskej univerzity by mohol nahradiť súčasný spôsob produkcie mäsa.

Výroba prvého umelého hamburgera stála o niečo menej ako tristotisíc eur a zaplatil to spoluzakladateľ Googlu Sergej Brin.

Americký žurnalista zaoberajúci sa trendmi v produkcii jedla Josh Schonwald a rakúska nutriologička Hanni Rützler boli prví, ktorí umelé hovädzie ochutnali. Chýbal im v ňom tuk, ale štruktúrou nebolo ďaleko od skutočného.

Článok pokračuje pod video reklamou

S rozvojom strednej triedy v Číne, Indii alebo Brazílii sa očakáva veľký nárast spotreby mäsa.

„Viac ako dve tretiny obhospodarovanej pôdy využívame na produkciu mäsa cez dobytok, budeme potrebovať iné riešenie, inak sa stane mäso luxusom,“ povedal Post podľa britského denníka Independent.

Umelé svalové tkanivo poskladali vedci z pretvorených kmeňových buniek odobraných z pleca kravy. V súčasnosti je však takáto výroba neefektívna, do obchodov by sa tak podobné hovädzie mohlo dostať o desať až dvadsať rokov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 544
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 652
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 474
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 451
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 607
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 446
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 699
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 661
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 797
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 237