SME

Zjedli prvý hamburger zo skúmavky

Prvý umelo vyrobený burger ochutnali v Londýne. Tkanivo z laboratória môže vyriešiť problémy so spotrebou mäsa.

(Zdroj: http://culturedbeef.net/)

LONDÝN, BRATISLAVA. Burger s viac ako sto gramami mäsa z holandského laboratória ochutnávali včera v Londýne. Výsledok niekoľkoročnej snahy fyziológa Marka Posta z Maastrichtskej univerzity by mohol nahradiť súčasný spôsob produkcie mäsa.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výroba prvého umelého hamburgera stála o niečo menej ako tristotisíc eur a zaplatil to spoluzakladateľ Googlu Sergej Brin.

Americký žurnalista zaoberajúci sa trendmi v produkcii jedla Josh Schonwald a rakúska nutriologička Hanni Rützler boli prví, ktorí umelé hovädzie ochutnali. Chýbal im v ňom tuk, ale štruktúrou nebolo ďaleko od skutočného.

SkryťVypnúť reklamu

S rozvojom strednej triedy v Číne, Indii alebo Brazílii sa očakáva veľký nárast spotreby mäsa.

„Viac ako dve tretiny obhospodarovanej pôdy využívame na produkciu mäsa cez dobytok, budeme potrebovať iné riešenie, inak sa stane mäso luxusom,“ povedal Post podľa britského denníka Independent.

Umelé svalové tkanivo poskladali vedci z pretvorených kmeňových buniek odobraných z pleca kravy. V súčasnosti je však takáto výroba neefektívna, do obchodov by sa tak podobné hovädzie mohlo dostať o desať až dvadsať rokov.

Načítavam video...

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Skúmali 40-tisíc ľudí.


a 1 ďalší
Reálna tvar muža a jeho deformovaná tvár, tak ako ju videl pacient so vzácnou poruchou zrakového systému.

Viktor Sharrah si myslel, že sa zbláznil.


Ilustračná fotografia.

Vaše telo sa ochladzuje, nie zohrieva - a vy to necítite.


a 1 ďalší
Ilustračné foto.

Nález baktérie vedci označili za mimoriadne vzácny objav.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu