LONDÝN, BRATISLAVA. V noci, keď rastliny nemôžu vykonávať fotosyntézu, konzumujú zásoby škrobu nahromadené počas dňa. Robia to však s prekvapivou presnosťou a efektívnosťou.
Nedávny výskum britských vedcov z John Innes Centre tento jav vysvetľuje. Ukazuje, že rastliny presnosť nedosahujú náhodou, ale vďaka matematickým operáciám. Celá štúdia je k dispozícii vo voľne dostupnom vedeckom časopise eLife.
„Jednoduchým chemickým spôsobom robia matematické výpočty, je to úžasné,“ povedal pre BBC Alison Smith, vedúci výskumu.
Mechanizmy v liste v noci odmerajú množstvo škrobu a odhadnú, koľko času zostáva do svitania. Túto informáciu získajú z akýchsi vnútorných hodín, ktoré má aj človek. Množstvo škrobu je potom vydelia zostávajúcim časom. Tak sa nastaví správna rýchlosť spotreby a na úsvite je 95 percent škrobu vyčerpaných.
Tento proces sa uskutočňuje pri zoskupení dvoch druhov molekúl: S molekúl škrobu a T molekúl času. V prípade, že S molekuly stimulujú štiepenie škrobu, zatiaľ čo T molekuly tomu zabraňujú, rýchlosť spotreby sa určí vydelením S molekúl T molekulami.
Podľa vedcov môže tento objav otvoriť nové cesty na zvýšenie úrodnosti.
Autor: Kristína Votrubová