Francúzske víno prišlo z Talianska

Víno putovalo naprieč Európou spolu s kultúrou a pokrokom. Galom ho zrejme ukázali Etruskovia.

Galom predstavili vinič Etruskovia.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – SITA/AP)

PARÍŽ, BRATISLAVA. Bola to séria pokusov a omylov. Na konci však cisterciánski mnísi zistili, že do Burgundska sa najlepšie hodia Chardonnay a Pinot Noir, rulandské modré.

Víno sa však vo Francúzsku objavilo podstatne skôr. Vedci teraz zistili, že do krajiny tradičných vinárov zrejme prišlo z územia dnešného Talianska. Presnejšie, od predchodcov antických Rimanov, Etruskov.

Cesta vína

Fakty
Šírenie vína

Dorábanie vína sa objavilo zhruba pred osemtisíc rokmi na Blízkom východe.

Rozšírilo sa do Egypta, odtiaľ na Krétu.

Neskôr do ostatných oblastí okolo Stredozemného mora.

Na územie Francúzska ho priviezli aj Etruskovia.

História vína a viniča dobre ukazuje, ako sa v dávnom svete šírila kultúra, vzdelanosť i alkohol. Archeológovia odhadujú, že kultivovaný vinič sa objavil niekedy pred osemtisíc rokmi na Blízkom východe, kdesi na území dnešného Iránu.

Odtiaľ sa následne rozšíril po celej Levante, okolo roku tritisíc pred naším letopočtom ho Kanaanci priviezli do Egypta. O ani nie tisícročie neskôr sa vinič dostal na Krétu, neskôr ho grécki a fenickí obchodníci rozšírili po celom Stredomorí.

„Najskôr lákalo vládcov, ktorí si ho nechali voziť,“ hovorí podľa tlačového vyhlásenia Pennsylvánskej univerzity Patrick McGovern. „Neskôr si najali špecialistov, ktorí priniesli vinič a vytvorili miestny priemysel.“

Práve McGovernov tím sa vybral na nálezisko Lattara asi 125 kilometrov západne od Marseilles. Vedci odobrali vzorky z nádob v sklade, ktorého steny sa zrútili niekedy v 5. storočí pred naším letopočtom. Medzi miestnou populáciou Keltov ho využívali etruskí obchodníci.

Vlastná produkcia

Analýza vzoriek podľa štúdie v magazíne PNAS následne ukázala, že v amforách bolo kedysi hroznové víno. A zrejme ho dochucovali bylinkami, možno aj borovicovou živicou. Stopy po bylinkách tiež pochádzali z Talianska.

Archeológovia však zistili, že ani nie o sto rokov mladší kúsok vápenca, akéhosi dávneho lisu, už rozprával iný príbeh. Tiež na ňom objavili vínne kyseliny - to znamená, že v priebehu storočia miestni obyvatelia začali produkovať vlastné víno.

„Je to najstarší dôkaz dorábania vína Galmi,“ dodáva McGovern pre magazín Nature. „Objavenie chemických látok na lise bolo vlastne prekvapenie.“

Nové je pritom aj tvrdenie, že aspoň do niektorých oblastí Francúzska sa víno dostalo od Etruskov. A práve oni ukázali Galom novú vášeň z okolia Stredozemného mora, naučili miestne keltské kmene piť víno a neskôr pravdepodobne aj pestovať vinič.

doi:10.1073/pnas.1216126110

Chcete dostať upozornenie na najnovší článok tohto autora?
Objednajte si notifikáciu priamo na váš e-mail.
Odoberať autora na email

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 697
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 710
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 351
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 400
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 836
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 385
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 733
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 661
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 793
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 248