SME

NASA si chce v kozme tlačiť 3D jedlo

Nová technológia vytvorí podmienky na dlhšie vesmírne misie. Napríklad na Mars.

NASA zisťuje, či nie je výhodnejšie jedlo si v kozme vytlačiť.NASA zisťuje, či nie je výhodnejšie jedlo si v kozme vytlačiť. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ – NASA)

HOUSTON, BRATISLAVA. Ďalšie ráno, nestíhate. Budík vás dostatočne dôrazne nevytiahol z postele, presúvate sa do kúpeľne. A po ceste zakričíte: raňajky, malé a ľahké, program jedenásť. Vytlačiť.

Šikovný prístroj ukrytý v kuchynskej linke sa zapne a začne nanášať vrstvu za vrstvou. Z trysiek a práškových zásobníkov o pár sekúnd či minút vznikne jedlo, aj keď možno bude pripomínať skôr proteínové kocky či pizzu ako praženicu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj keď to zatiaľ vyzerá ako budúcnosť z vedecko-fantastických seriálov, prvý krok k nej urobil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Chce zariadenie, ktoré dokáže na akejsi obdobe 3D tlačiarne „vytlačiť“ jedlo. Práve takáto technológia môže byť kľúčom k ďalekým misiám. Napríklad na Mars.

SkryťVypnúť reklamu

Vytlačiť na mieste

Jedlo je vo vesmíre problém. Ak chcete vyslať astronautov na dlhšiu misiu, napríklad k asteroidu či červenej planéte, potrebujete dostatok potravín pre všetkých členov posádky.

Keďže chladiace zariadenia už samy zaberajú priveľa miesta, jedlo sa väčšinou špeciálne balí a upravuje na zemi a vo vesmíre sa s ním už príliš nepracuje.

No ani to by pri dlhých misiách nemuselo stačiť, keďže takéto upravené jedlo nielenže potrebuje skladovací priestor, ale nemusí byť ani dostatočne výživné.

Riešením by mohli byť práve „tlačiarne“. Prístroj by dokázal na mieste a na kľúč vytvoriť požadované potraviny, suroviny v škatuľkách s práškom by sa zase lepšie zmestili do kozmickej lode. Preto inžinieri premýšľajú, či práve podobné technológie nie sú budúcnosťou ľudských výprav.

SkryťVypnúť reklamu

„NASA si uvedomuje, že takéto vytváranie priamo v kozme ponúka príležitosť pre nové misie,“ tvrdí úrad vo svojom stanovisku. „Nielen tlačením jedla, ale aj nástrojov či dokonca vytlačením celej lode.“

Na Mars a asteroid

Do prvej fázy NASA investovala 125-tisíc dolárov. Texaská firma Systems and Materials Research Consultancy, ktorá už ukázala, že dokáže vytlačiť čokoládu, ich získala na výskum a úpravu svojho zariadenia. Výsledkom má byť akási 3D pizza.

Ak sa spôsob osvedčí, americký úrad hovorí o pokračovaní vývoja tlačiarne na jedlo. Misiu ľudí k asteroidu pritom plánuje už v budúcom desaťročí, na Marse zhruba v polovici tridsiatych rokov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Náčelník Vesmírneho velenia Spojených štátov generál Stephen Whiting.

Podľa neho si ich vyžaduje súperenie s inými mocnosťami vo vesmíre.


TASR 1

Týždenný podcast o novinkách z vedy.


a 2 ďalší
Výskumný tím geneticky upravil genóm vlka dravého a vytvoril kópiu pravlka obrovského, ktorý vyhynul pred viac ako 10-tisíc rokmi.

Pravlk vyhynul pred viac ako 10-tisíc rokmi.


55
Podcast Klik

Komentovaný prehľad technologických správ.


a 1 ďalší 1

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 89 575
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 708
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 411
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 451
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 023
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 499
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 240
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 542
SkryťZatvoriť reklamu