Budeme jesť stromy, ukázali vedci

Geneticky upravené baktérie pomohli pri premene rastlín. Výsledkom boli zložky škrobu.

Plantáže stromov možno budú namiesto kukurice.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – TASR/AP)

BRATISLAVA. Rastú na nie príliš úrodnej pôde. Zlé podmienky, nedostatok vody, takmer žiadne hnojenie alebo pesticídy. No napriek tomu sa na tom mieste stromom darí.

Nebudú slúžiť len na stavbu príbytkov, nábytku či, nebodaj, ako biopalivo. Bude to potrava, les bude potravinovou plantážou a z jednotlivých stromov bude jedlo.

Takúto budúcnosť teraz naznačuje nový výskum tímu z americkej univerzity Virginia Tech. Vedci ukázali postup, ako zo stromov, presnejšie z celulózy, možno získať látky vhodné na konzumáciu. A to dokonca aj pre ľudí.

Článok pokračuje pod video reklamou

Rozložiť, zložiť

Ten nápad nie je úplne nový a na prvý pohľad je aj jednoduchý. Hladných ľudí je veľa. A rovnako veľa je v rôznych podobách buničiny, rastlinného polysacharidu, ktorý tvorí steny rastlinných buniek. Už len vymyslieť, aby ľudia mohli napríklad takéto stromy jesť.

Tím Percivala Zhanga chcel preto prísť na spôsob, ako premeniť celulózu na čosi, čo by bolo pre naše organizmy predsa len prístupnejšie. Ideálne na škroby, chemické látky, ktoré tvoria kľúčovú zložku našej potravy.

„Celulóza a škrob majú rovnaký chemický vzorec,“ hovorí podľa tlačového vyhlásenia Virginia Tech Zhang. „Rozdiel je v chemických väzbách. Napadlo nám použiť postupnosť enzýmov na rozviazanie týchto väzieb a umožniť vznik škrobu.“

Vedci k tomu podľa štúdie v magazíne PNAS použili geneticky upravené baktérie E. coli.

Vložili do nich gény z iných mikróbov, pôdnej plesne i zemiakov. Výsledkom boli látky, enzýmy, ktoré celulózu rozložili na menšie molekuly. Medzivýsledkom tak bola glukóza a z nej neskôr amylóza, jedna z kľúčových zložiek škrobu.

Výskumníci takto dokázali pozmeniť tretinu látky zo stromov a získali čosi, čo možno pridávať do potravy, prípadne z toho vyrobiť rozložiteľné plasty. Zvyšný odpad sa dá použiť ako biopalivo.

Príliš drahé

„Na začiatku to nemalo žiadnu chuť,“ vysvetľuje pre magazín Science Zhang. „No ak ste to chvíľku prežúvali, začalo to chutiť sladko.“

Biológovia však zdôrazňujú, že od takýchto jedlých stromov sme ešte ďaleko. Na prerobenie dvesto kíl celulózy na zhruba dvadsať kilogramov škrobu potrebovali milión dolárov. No výskumníci veria, že v priebehu desaťročia sa postup tak vylepší a zlacnie, že sa môže vyplatiť.

Zdôrazňujú totiž, že ročne dokáže ľudstvo získať zhruba sto miliárd ton celulózy, pričom do polovice storočia bude na planéte žiť približne deväť miliárd ľudí. A tých bude treba nakŕmiť.

doi: 10.1073/pnas.1302420110

Chcete dostať upozornenie na najnovší článok tohto autora?
Objednajte si notifikáciu priamo na váš e-mail.
Odoberať autora na email

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  3. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  4. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  5. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  6. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  7. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli
  9. Naša freestyle kajakárka: na majstrovstvá ideme tri baby
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70%
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  5. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  6. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  7. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  8. Atos predstavil najúplnejšie 4G a LTE komunikačné riešenie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 619
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 8 962
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 689
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 134
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 998
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 5 208
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 322
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 4 234
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 487
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 125