SME
Streda, 18. máj, 2022 | Meniny má Viola

Budeme jesť stromy, ukázali vedci

Geneticky upravené baktérie pomohli pri premene rastlín. Výsledkom boli zložky škrobu.

Plantáže stromov možno budú namiesto kukurice.Plantáže stromov možno budú namiesto kukurice. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ – TASR/AP)

BRATISLAVA. Rastú na nie príliš úrodnej pôde. Zlé podmienky, nedostatok vody, takmer žiadne hnojenie alebo pesticídy. No napriek tomu sa na tom mieste stromom darí.

Nebudú slúžiť len na stavbu príbytkov, nábytku či, nebodaj, ako biopalivo. Bude to potrava, les bude potravinovou plantážou a z jednotlivých stromov bude jedlo.

Takúto budúcnosť teraz naznačuje nový výskum tímu z americkej univerzity Virginia Tech. Vedci ukázali postup, ako zo stromov, presnejšie z celulózy, možno získať látky vhodné na konzumáciu. A to dokonca aj pre ľudí.

SkryťVypnúť reklamu

Rozložiť, zložiť

Ten nápad nie je úplne nový a na prvý pohľad je aj jednoduchý. Hladných ľudí je veľa. A rovnako veľa je v rôznych podobách buničiny, rastlinného polysacharidu, ktorý tvorí steny rastlinných buniek. Už len vymyslieť, aby ľudia mohli napríklad takéto stromy jesť.

Tím Percivala Zhanga chcel preto prísť na spôsob, ako premeniť celulózu na čosi, čo by bolo pre naše organizmy predsa len prístupnejšie. Ideálne na škroby, chemické látky, ktoré tvoria kľúčovú zložku našej potravy.

„Celulóza a škrob majú rovnaký chemický vzorec,“ hovorí podľa tlačového vyhlásenia Virginia Tech Zhang. „Rozdiel je v chemických väzbách. Napadlo nám použiť postupnosť enzýmov na rozviazanie týchto väzieb a umožniť vznik škrobu.“

Vedci k tomu podľa štúdie v magazíne PNAS použili geneticky upravené baktérie E. coli.

SkryťVypnúť reklamu

Vložili do nich gény z iných mikróbov, pôdnej plesne i zemiakov. Výsledkom boli látky, enzýmy, ktoré celulózu rozložili na menšie molekuly. Medzivýsledkom tak bola glukóza a z nej neskôr amylóza, jedna z kľúčových zložiek škrobu.

Výskumníci takto dokázali pozmeniť tretinu látky zo stromov a získali čosi, čo možno pridávať do potravy, prípadne z toho vyrobiť rozložiteľné plasty. Zvyšný odpad sa dá použiť ako biopalivo.

Príliš drahé

„Na začiatku to nemalo žiadnu chuť,“ vysvetľuje pre magazín Science Zhang. „No ak ste to chvíľku prežúvali, začalo to chutiť sladko.“

Biológovia však zdôrazňujú, že od takýchto jedlých stromov sme ešte ďaleko. Na prerobenie dvesto kíl celulózy na zhruba dvadsať kilogramov škrobu potrebovali milión dolárov. No výskumníci veria, že v priebehu desaťročia sa postup tak vylepší a zlacnie, že sa môže vyplatiť.

SkryťVypnúť reklamu

Zdôrazňujú totiž, že ročne dokáže ľudstvo získať zhruba sto miliárd ton celulózy, pričom do polovice storočia bude na planéte žiť približne deväť miliárd ľudí. A tých bude treba nakŕmiť.

doi: 10.1073/pnas.1302420110

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Od Číny sa nemôžeme úplne odpojiť, tvrdí expertka na medzinárodné vzťahy Theresa Fallon.


15 h
Prezident Zelenskyj sa prihovoril hosťom v Cannes.

Pred filmom sa hosťom prihovoril Zelenskyj.


30m

Nie je pravda, že Slovensko (a Maďarsko) je odkázané na ruskú ropu.


18 h

Vojna na Ukrajine pokračuje 84. deň.


a 6 ďalší 11 h

Neprehliadnite tiež

Sci-fi koncept zostáva mimo oblasti vedy.


a 1 ďalší 47m

Týždenný podcast o novinkách z vedy.


a 3 ďalší 4 h
davka

Aké dôvody viedli katolícku cirkev k odsúdeniu známeho Giordana Bruna?


22 h
Klimatológ Kamil Láska dúfa, že ľudia nad klimatickou zmenou iba nemávnu rukou.

V marci padli teplotné rekordy.


16. máj

Inzercia - Tlačové správy

  1. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  2. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  3. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách?
  4. Šprintérsky duel IONIQ 5 vs i30 N Performance má víťaza
  5. MS v hokeji: TV Tipsport + špeciálna kurzová ponuka!
  6. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov
  7. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť?
  8. Princípy ostávajú, nástroje sa menia
  1. Potrebujete tichú kosačku? Vsaďte na aku verziu!
  2. Čo by ste mali vedieť o ročnom vyúčtovaní spotreby tepla a vody?
  3. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  4. McDonald´s Cup pozná víťazný tím z Košického kraja
  5. Hypoglykémia – nebezpečná komplikácia cukrovky
  6. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  7. Bojovník Jiří Procházka sa stal novou tvárou XTB
  8. Hľadáte kvalitné diamantové šperky? Kúpite ich na Ardiama.sk
  1. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 13 187
  2. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 6 844
  3. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 5 242
  4. 5 najčastejších chýb pri zateplení fasády: zabráňte im 3 225
  5. Doplaťte tisíce. Ako bojovať s podrazmi developerov? 2 042
  6. Jazdecký areál v lete 2022 ožije akciami 2 035
  7. Príliš veľa vitamínov škodí zdraviu, majte ich pod kontrolou 1 390
  8. Manuál k výsadbe priesad 1 203
SkryťZatvoriť reklamu