VEDECKÝ STĹPČEK

Výskum ukázal, že soľ nie je nad zlato

To, že nadmerná konzumácia kuchynskej soli má nepriaznivé účinky na naše zdravie, je známe už niekoľko rokov.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ - WIKIMEDIA)

To, že nadmerná konzumácia kuchynskej soli má nepriaznivé účinky na naše zdravie a dlhodobé „presoľovanie“ môže viesť k závažným ochoreniam kardiovaskulárneho systému, je známe už niekoľko rokov. Najnovší výskum však naznačuje, že soľ môže mať ničivý vplyv aj na ďalšie systémy tela.

Časopis Nature zverejnil minulý mesiac na svojej stránke tri prekvapivé publikácie autorov Yosef et al., Kleinewietfeld et al. a Wu et al. Výsledky spomínaných výskumných skupín jasne dokazujú, že chlorid sodný, teda kuchynská soľ, priamo podporuje tvorbu takzvaných TH17 buniek.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tieto nedávno opísané vysoko prozápalové bunky zohrávajú dôležitú úlohu v boji proti niektorým patogénom. Na druhej strane sa však spájajú aj s rozvojom mnohých autoimunitných chorôb.

Pri autoimunitnej reakcii sa imunitný systém správa k bunkám vlastného tela ako k cudzorodým látkam, snaží sa ich zneškodniť, následkom čoho dochádza k poškodeniu tkaniva. Presná príčina vzniku autoimunitných chorôb je neznáma. Neodškriepiteľnú úlohu tu má genetická predispozícia a pohlavie, avšak iste participuje aj prostredie.

Nedávne štúdie poukázali na zvýšenú produkciu TH17 buniek v prípade niektorých foriem autoimunitných chorôb ako napr. diabetes 1. typu, skleróza multiplex, psoriáza či myasténia gravis.

Autori vyššie spomínaných prác preukázali, že vysoká koncentrácia soli v kultivačnom médiu vedie k zvýšenej tvorbe TH17 buniek. Ba čo viac, túto spojitosť potvrdili aj v myšacom modeli sklerózy multiplex, v ktorom strava bohatá na soľ urýchľovala vývoj choroby.

Ostáva ešte overiť túto spojitosť u ľudí. Ale zdá sa, že po minuloročnom odhalení doslovne toxického vplyvu cukru na naše telo tu máme ďalšieho adepta na kontrolovaný príjem.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kočnera obvinili za prevody bytov vo Five Star Residence

Celkovo je obvinený už v štyroch prípadoch.

DOMOV

V byte z Gorily vraj Fico pil kolu, po rokoch v kauze vypovedal

Úrad špeciálnej prokuratúry nechce prezradiť, kedy šéfa Smeru vypočuli.

Stĺpček Petra Schutza

Fica síce v Gorile vypočuli, ale vždy mu to bolo jedno

Reforma polície nie je záležitosť týždňov.

TV SME

Koaliční poslanci problém v utajenej práci Danka nevidia

Ako reagujú na utajenú prácu Danka poslanci koalície.

Neprehliadnite tiež

Podcast Zoom

Zoom: Objavil veci, ktoré dnes považujeme za banality

Pripomíname si Gustava Roberta Kirchhoffa.

Svetový summit robotiky v Japonsku sa zameriava na spolužitie ľudí a robotov

Návštevníci si môžu prehliadnuť najnovšie robotické technológie.

Rusko obnoví štarty rakiet Sojuz zrejme na budúci týždeň

Krajina pozastavila z kozmodrómu Bajkonur všetky pilotované lety.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  10. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 473
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 900
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 419
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 188
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 536
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 912
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 411
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 877
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 422