LONDÝN, BRATISLAVA. Milióny ľudí nemôžu začať ráno bez šálky kávy. A mnohí z nich o sebe tvrdia, že sú od rannej dávky kofeínu závislí.
Hoci závislosť zväčša nie je spojená s niečím prospešným, nová štúdia publikovaná v magazíne ACS Synthetic Biology opisuje, ako vedci vytvorili kofeínovú závislosť v baktérii E.coli, ktorá má praktické využitie.
Živiť sa kofeínom
Vedci v roku 2011 zistili, že pôdna baktéria Pseudomonas putida môže žiť len vďaka tomu, že metabolizuje kofeín. Preto sa mikrobiológ Jeffrey E. Barrick pokúsil preniesť túto vlastnosť na baktériu E.coli, ktorá je ľahko ovládateľná a rýchlo rastie.
„E.coli je veľmi dobre pochopiteľný mikroorganizmus a existuje mnoho genetických nástrojov na prácu s ňou,“ povedal Barrick podľa Huffington Post. „Je ťahúňom biotechnológie.“
Tím mikrobiológov Texaskej univerzite v Austine geneticky upravil baktériu tak, aby podľa vedcov mohla baktéria prispieť k vyčisteniu životného prostredia. Kofeín totiž prispieva k znečisteniu vody pre jeho široké využitie v káve, čaji, energetických nápojoch, čokoláde alebo liekoch. Upravená baktéria by prostredie tohto znečistenia zbavila.
Testovanie prostredia
Upravenú baktériu E.coli možno podľa výskumu využívať aj na meranie kofeínu v nápojoch. „Baktériu možno použiť ako biosenzor na sledovanie hladiny kofeínu v silne znečistenom prostredí, rovnako ako ju možno použiť na meranie toho, koľko kofeínu je v espresse z kaviarne,“ povedal Barrick.
Mikrób by sa však mohol využiť aj pri výrobe liekov na astmu a iné pľúcne ochorenia pomocou chemického materiálu, ktorý vzniká po oddelení kávových zŕn od kávových bobúľ.
DOI: 10.1021/sb4000146