Le Figaro: Na americký trh sa čoskoro dostane klonované mäso

Paríž 18. septembra (TASR) - Američania si čoskoro budú môcť zaradiť do jedálneho lístka aj hovädzie alebo bravčové mäso z klonovaného zvieraťa. Rovnako ...

Paríž 18. septembra (TASR) - Američania si čoskoro budú môcť zaradiť do jedálneho lístka aj hovädzie alebo bravčové mäso z klonovaného zvieraťa. Rovnako si ráno budú môcť zaliať kukuričné lupienky mliekom z klonovanej kravy, uvádza v dnešnom čísle denník Le Figaro.

Prvé povolenie na konzumovanie mäsa klonovaných chovných zvierat vydala nedávno skupina odborníkov Americkej akadémie vied. Odborníci v pondelok uverejnenej správe uviedli, že klonovanie chovných zvierat nie je natoľko problematické. Naopak, vyjadrili znepokojenie z rizík, týkajúcich sa génovej manipulácie rýb a hmyzu.

Jeden zo spoluautorov správy, biológ Eric Hallerman z Polytechnického inštitútu vo Virgínii, pre domáce médiá uviedol, že "signál odborníkov je jasný: obavy z nebezpečenstva z konzumovania mäsa klonovaných zvierat, boli prehnané". Aj napriek tomu skupina expertov vyjadrila želanie, aby sa urobili aj ďalšie odborné štúdie v danej oblasti.

Nateraz, reálna otázka konzumovania mäsa z klonovaných zvierat nie je aktuálna. V USA je v niekoľkých experimentálnych farmách len asi 30 klonovaných kusov hovädzieho dobytka, uvádza Le Figaro. Chovatelia týchto zvierat konštatovali, že nedajú do predaja mäso ani mlieko z klonovaných zvierat, kým Americký úrad na kontrolu liečiv a potravín nevydá povolenie. Ide však len o odklad, o niekoľko rokov sa daná otázka znova vynorí, podotýka francúzsky denník.

Určitý počet chovateľov hovädzieho dobytka v USA sa pripravuje, že bude klonovať dojnice. A to v prípade, že sa povolí predaj mlieka z klonovaných kráv. Niekoľkí farmári dokonca prechovávajú už niekoľko rokov bunky z najlepších dojníc.

Aj iné krajiny sa pripravujú, že budú nasledovať cestu USA, najmä Japonsko, píše denník. Prekvapení Japonci v apríli 1999 zistili, že proti svojej vôli skonzumovali od roku 1990 mäso z vyše 60 klonovaných kráv.

Nateraz nie sú kontraindikujúce dôkazy proti konzumovaniu mäsa z klonovaných zvierat. Lenže princíp zvýšenej opatrnosti v danej oblasti dáva dôvod na to, aby sa vo výskume išlo ešte ďalej, povedal biológ Xavier Vignon z francúzskeho Štátneho výskumného ústavu agronomického. "Klonované zvieratá a produkty z nich sa vo Francúzsku v súčasnosti spaľujú," citoval Le Figaro vyjadrenie biológa.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Pomýlil som sa. Trumpove výhovorky kritiku nezastavili

Trump tvrdí, že vyjadrenia v Helsinkách myslel presne naopak. Nie je to prvýkrát.

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

Podcast Klik

Klik: Ako budeme platiť za hry (herný špeciál)

Prežijú klasické hry za desiatky eur v ére free to play titulov?

PODCAST ZOOM

Zoom: Fyzik chce vytvoriť stroj času, má dobrý nápad

Hranice vedy sa stretávajú so sci-fi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 737
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 293
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 093
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 437
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 024
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 985
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 600
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 220
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 791
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 038