Londýn 18. septembra (TASR) - Geneticky modifikované plodiny nerastú tak dobre, ako vedci, ktorí ich vyvinuli, pôvodne tvrdili, uvádza sa v správe britskej organizácie Soil Association, vedúca kampaň proti geneticky upravovaným potravinám.
Správa sa opiera - ako sama uvádza - o skúsenosti amerických farmárov, ktorí tvrdia, že výnosy z geneticky upravovaných plodín sa nevyrovnajú výnosom plodín vypestovaných tradičnou cestou.
Veľké biotechnologické spoločnosti však oponujú, že výsledky pestovania genetických plodín v Amerike sú väčšinou pozitívne. Geneticky modifikované plodiny podľa týchto spoločností nepotrebujú pesticídy a sú preto šetrnejšie k životnému prostrediu.
Niektorí odborníci sa ale obávajú, že geneticky modifikované organizmy sa môžu dostať do voľnej prírody, rozvrátia prírodné ekosystém a poškodia tak zdravie ľudí na celej planéte.
Vedci tiež varujú, že geneticky upravené plodiny môžu zvýšiť počet alergií, pretože potraviny z nich vyrobené obsahujú bielkoviny, ktoré nikdy neboli súčasťou ľudskej potravy.