Polovica jedla sa vo svete vyhodí

Medzinárodný výskum ukázal, že vyhadzujeme priveľa jedla.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ - SITA/AP)

BRATISLAVA. Tretina až polovica jedla vo svete sa jednoducho vyhodí. Zistili to britskí vedci, ktorí vo svojej medzinárodnej štúdii skúmali praktiky, ako sa v rozvojových aj rozvinutých krajinách zaobchádza s potravou. Výskum ukázal, že v celom svete vrátane chudobných krajín sa ňou neuveriteľne plytvá.

Príčinami vyhadzovania jedla sú podľa vedcov v bohatších krajinách často iba móda, marketing či praktiky supermarketov, ktoré nechcú od farmárov odkúpiť síce zdravé, no na pohľad nepekné plodiny.

V chudobnejších je zase najväčším problémom neschopnosť potraviny skladovať.

„Množstvo potravín, ktoré sa zahodia, je ohromné,“ hovorí pre BBC šéf tímu Tim Fox. „Toto jedlo by pritom mohlo nasýtiť rastúcu svetovú populáciu, rovnako ako tých, ktorí už dnes hladujú.“

Vedci zdôrazňujú, že každý rok sa na zavlažovanie plodín, ktoré sa napokon aj tak vyhodia, využije až 550 miliárd kubických metrov vody. Práve nedostatok čistej pitnej vody je pritom ďalším globálnym problémom.

Prečo sa plytvá jedlom?

Potraviny vyhadzujú bohaté aj chudobné krajiny.

Rozvojové a chudobné krajiny majú problém dostať plodiny z fariem na trh.

Ak sa to aj podarí, potraviny nevedia správne skladovať či konzervovať.

V rozvinutých krajinách sú problémom zákazníci a obchody.

Supermarkety napríklad odmietajú konzumovateľné plodiny len preto, lebo majú zlú veľkosť alebo nevyzerajú príťažlivo.

Ľudia tiež vyhadzujú produkty po dátume spotreby, pričom tieto potraviny môžu byť úplne v poriadku.u

Chcete dostať upozornenie na najnovší článok tohto autora?
Objednajte si notifikáciu priamo na váš e-mail.
Odoberať autora na email

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  3. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  4. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  5. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  6. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  7. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli
  9. Naša freestyle kajakárka: na majstrovstvá ideme tri baby
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70%
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  5. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  6. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  7. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  8. Atos predstavil najúplnejšie 4G a LTE komunikačné riešenie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 614
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 060
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 715
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 167
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 012
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 5 156
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 338
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 4 228
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 491
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 134