BRATISLAVA. Tretina až polovica jedla vo svete sa jednoducho vyhodí. Zistili to britskí vedci, ktorí vo svojej medzinárodnej štúdii skúmali praktiky, ako sa v rozvojových aj rozvinutých krajinách zaobchádza s potravou. Výskum ukázal, že v celom svete vrátane chudobných krajín sa ňou neuveriteľne plytvá.
Príčinami vyhadzovania jedla sú podľa vedcov v bohatších krajinách často iba móda, marketing či praktiky supermarketov, ktoré nechcú od farmárov odkúpiť síce zdravé, no na pohľad nepekné plodiny.
V chudobnejších je zase najväčším problémom neschopnosť potraviny skladovať.
„Množstvo potravín, ktoré sa zahodia, je ohromné,“ hovorí pre BBC šéf tímu Tim Fox. „Toto jedlo by pritom mohlo nasýtiť rastúcu svetovú populáciu, rovnako ako tých, ktorí už dnes hladujú.“
Vedci zdôrazňujú, že každý rok sa na zavlažovanie plodín, ktoré sa napokon aj tak vyhodia, využije až 550 miliárd kubických metrov vody. Práve nedostatok čistej pitnej vody je pritom ďalším globálnym problémom.
Prečo sa plytvá jedlom?
Potraviny vyhadzujú bohaté aj chudobné krajiny.
Rozvojové a chudobné krajiny majú problém dostať plodiny z fariem na trh.
Ak sa to aj podarí, potraviny nevedia správne skladovať či konzervovať.
V rozvinutých krajinách sú problémom zákazníci a obchody.
Supermarkety napríklad odmietajú konzumovateľné plodiny len preto, lebo majú zlú veľkosť alebo nevyzerajú príťažlivo.
Ľudia tiež vyhadzujú produkty po dátume spotreby, pričom tieto potraviny môžu byť úplne v poriadku.u