Človek ako jediný cicavec nemá gén pre určitý cukor

Washington 16. septembra (TASR) - Z genetického hľadiska sa človek a šimpanz odlišujú iba minimálne. Len dve percentá DNA človeka nemá náprotivok v ...

Washington 16. septembra (TASR) - Z genetického hľadiska sa človek a šimpanz odlišujú iba minimálne. Len dve percentá DNA človeka nemá náprotivok v šimpanzej DNA. Tento malý rozdiel však má ďalekosiahly dopad, pretože vedci teraz zistili, že človeku ako jedinému cicavcovi chýba gén, ktorý riadi produkciu cukru Neu5Gc.

Prečo tento cukor človeku chýba zatiaľ nikto nevie. Každopádne prestal byť aktívny v priebehu evolúcie. V kostiach posledného spoločného predka šimpanzov, bonobov a človeka ho ešte nájdeme. Tento tvor žil pred šiestimi až siedmimi miliónmi rokov - krátko pred tým, ako sa rozdelili evolučné cesty opíc a človeka.

Kedy človek stratil schopnosť produkovať cukor Neu5Gc sa podľa časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences podarilo zistiť vedcom z Kalifornskej univerzity v San Diegu a Graduate University for Advanced Studies v japonskej Hajame. Prvé analýzy skamenených ľudských kostí ukázali, že od tohto okamihu muselo uplynúť viac ako 500.000-600.000 rokov, pretože neandertálci príslušný gén ešte mali.

Na presnejšie ohraničenie použili vedci rôzne genetické metódy vrátane "evolučných hodín", ktoré vychádzajú z časovo konštantných genetických zmien u ľudí a opíc. Po porovnaní určitých genetických sekvencií mohli vedci s veľkou presnosťou oznámiť, že od "vypnutia" génu pre produkciu cukru Neu5Gc u človeka prešlo 2,7-2,8 milióna rokov.

O príčinách zastavenia syntézy Neu5Gc môžeme len špekulovať, zaujímavé ale je, že človek chodil v tom čase už vzpriamene a jeho fyziognómia sa blížila tej súčasnej, ale jeho mozog nebol oveľa väčší ako mozog šimpanza. Tento pomer sa čoskoro zmenil a ľudský mozog značne zväčšil svoj objem.

Jedna téza hovorí, že práve cukor Neu5Gc, ktorého význam vedci stále úplne nechápu, mohol brzdiť tento proces. Vysvetlenie možno nájdeme v mozgu šimpanzov, v ktorom sa Neu5Gc v malom množstve vyskytuje.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Privatbanka bola pre Kočnera kľúčová, bola pri Bonaparte aj pri Technopole

Obchodoval aj s ďalšími, od Tatra banky kúpil pohľadávky.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Ako sme sa dostali až sem? Kto nechal Kočnera vyrásť

Čo majú spoločné Kočnerove kauzy?

Neprehliadnite tiež

Podcast Zoom

Zoom: Objavil veci, ktoré dnes považujeme za banality

Pripomíname si Gustava Roberta Kirchhoffa.

Svetový summit robotiky v Japonsku sa zameriava na spolužitie ľudí a robotov

Návštevníci si môžu prehliadnuť najnovšie robotické technológie.

Rusko obnoví štarty rakiet Sojuz zrejme na budúci týždeň

Krajina pozastavila z kozmodrómu Bajkonur všetky pilotované lety.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 15 276
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 924
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 445
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 393
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 456
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 562
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 8 449
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 039
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 914
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 930