LONDÝN, BRATISLAVA. Keď chcú ženy schudnúť, zvyčajne prestanú jesť sladké. Najmä odopieranie čokolády v nich často vyvolávalo výčitky.
Vina spojená s konzumáciou odopieraných potravín nemusí podľa najnovšej štúdie viesť k depresii, ale naopak, môže zvýšiť potešenie z nich.
Zakázané jedlo
Vedci zistili, že vnímanie potravín ako „zakázaných“ znamenalo pre ženy to, že boli pripravené užiť si ich viac.
Keď naopak vedeli, že jedlo nie je nevhodné, chutilo im menej a ich „očakávaná rozkoš“ bola nižšia ešte pred tým, ako ho ochutnali.
Vedci počas výskumu rozdelili štyridsať žien do dvoch rovnakých skupín. Jednej ukázali časopisy o zdravom životnom štýle s obrázkami ľudí so štíhlou líniou. Druhej zase tie s fotografiami, ktoré sa netýkali zdravého životného štýlu.
Pocit viny
Potom dali všetkým rovnakú čokoládovú tyčinku a požiadali ich, aby ohodnotili svoj pôžitok z jedla. Tie, ktoré čítali časopis o zdravom životnom štýle, uvádzali väčšie potešenie.
„Prežívanie pocitu viny tak zrejme môže zvýšiť potešenie,“ povedala pre Daily Telegraph Kelly Goldsmithová z univerzity Northwestern v Chicagu.