WASHINGTON, BRATISLAVA. Môžu spálené toasty alebo dressing na šaláte viesť k rakovine? V mnohých časopisoch by ste našli kladnú odpoveď, najnovší výskum amerických vedcov však tieto tvrdenia popiera.
V štúdii v časopise American Journal of Clinical Nutrition Jonathan Schoenfeld z Harvardovej univerzity spolu s kolegami tvrdí, že počas výskumu sa im nepodarilo nájsť vplyv potravín na rakovinu.
Odborníci si z kuchárskej knihy náhodne vyberali recepty a jednotlivé ingrediencie. Potom každú zo zložiek skúmali v spojitosti s rizikom rakoviny.
„Zistili sme, že štyri desiatky z päťdesiatich prísad už skúmali pre možné riziko rakoviny,“ zdôraznil Schoenfield. „Zvyšných desať skúmali len ako obyčajné prísady.“
Medzi rizikové potraviny patrili napríklad múka, káva či citrón. Nechýbali tam ani nezvyčajné ingrediencie vrátane homára, muškátového kvetu, škorice a horčice.
Vedci potom analyzovali vedecké články o týchto potravinách. Zamerali sa aj na údajné zvýšenie rizika rakoviny a na štatistický aparát pri takýchto tvrdeniach.
Výskumníci zistili, že množstvo zo správ spájajúcich potraviny s rakovinou nemalo žiadnu lekársku platnosť. Navyše tvrdenia len málokedy podporovali ďalšie odborné štúdie.