Potraviny nezvyšujú riziko rakoviny

Vedci zistili, že potraviny nemusia mať vplyv na vznik nádorov.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ - TASR/AP)

WASHINGTON, BRATISLAVA. Môžu spálené toasty alebo dressing na šaláte viesť k rakovine? V mnohých časopisoch by ste našli kladnú odpoveď, najnovší výskum amerických vedcov však tieto tvrdenia popiera.

V štúdii v časopise American Journal of Clinical Nutrition Jonathan Schoenfeld z Harvardovej univerzity spolu s kolegami tvrdí, že počas výskumu sa im nepodarilo nájsť vplyv potravín na rakovinu.

Odborníci si z kuchárskej knihy náhodne vyberali recepty a jednotlivé ingrediencie. Potom každú zo zložiek skúmali v spojitosti s rizikom rakoviny.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Zistili sme, že štyri desiatky z päťdesiatich prísad už skúmali pre možné riziko rakoviny,“ zdôraznil Schoenfield. „Zvyšných desať skúmali len ako obyčajné prísady.“

Medzi rizikové potraviny patrili napríklad múka, káva či citrón. Nechýbali tam ani nezvyčajné ingrediencie vrátane homára, muškátového kvetu, škorice a horčice.

Vedci potom analyzovali vedecké články o týchto potravinách. Zamerali sa aj na údajné zvýšenie rizika rakoviny a na štatistický aparát pri takýchto tvrdeniach.

Výskumníci zistili, že množstvo zo správ spájajúcich potraviny s rakovinou nemalo žiadnu lekársku platnosť. Navyše tvrdenia len málokedy podporovali ďalšie odborné štúdie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 162
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 373
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 308
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 319
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 906
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 588
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 791
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 373
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 269
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 777