LONDÝN, BRATISLAVA. Ovocie môžeme pozmeniť tak, aby dozrievalo na príkaz. Vedci objavili proteín, ktorého manipulácia mení jeho rýchlosť.
Tento proteín má vplyv na zmenu štruktúr v rastlinných bunkách a vytvorenie svetlých pigmentov, ktoré dodávajú ovociu jeho farbu.
Vedci z univerzity v Leicestri ukázali, ako regulačný systém, ktorý určuje rozmiestnenie proteínov v rastlinných bunkách, ovplyvňuje chloroplasty riadiace fotosyntézu.
Pokus na arábkovke thalovej naznačil, že zmena génu môže zmeniť rýchlosť, akou sa chloroplasty transformujú do iných štruktúr v rastlinných bunkách vrátane tých, ktoré sú dôležité pri procese dozrievania ovocia.
„Je neuveriteľné, že sme sa dostali až sem,“ hovorí pre Daily Telegraph vedúci výskumu Paul Jarvis. „Keďže rovnaký systém regulácie riadi aj iné dôležité aspekty vývoja rastlín, napríklad ich starnutie, tento výskum môžeme využiť aj na iné účely.“
Novú techniku chcú biológovia vyskúšať aj na paradajkách, paprikách a citrusoch. Podľa štúdie v magazíne Science by mohla pomôcť najmä poľnohospodárom, ktorí môžu v prípade nepriazne počasia urýchliť alebo spomaliť dozrievanie ovocia.