Vedci vedia riadiť dozrievanie ovocia

Vedci objavili proteín, ktorý je dôležitý pri dozrievaní ovocia.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ - WIKIMEDIA)

LONDÝN, BRATISLAVA. Ovocie môžeme pozmeniť tak, aby dozrievalo na príkaz. Vedci objavili proteín, ktorého manipulácia mení jeho rýchlosť.

Tento proteín má vplyv na zmenu štruktúr v rastlinných bunkách a vytvorenie svetlých pigmentov, ktoré dodávajú ovociu jeho farbu.

Vedci z univerzity v Leicestri ukázali, ako regulačný systém, ktorý určuje rozmiestnenie proteínov v rastlinných bunkách, ovplyvňuje chloroplasty riadiace fotosyntézu.

Pokus na arábkovke thalovej naznačil, že zmena génu môže zmeniť rýchlosť, akou sa chloroplasty transformujú do iných štruktúr v rastlinných bunkách vrátane tých, ktoré sú dôležité pri procese dozrievania ovocia.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Je neuveriteľné, že sme sa dostali až sem,“ hovorí pre Daily Telegraph vedúci výskumu Paul Jarvis. „Keďže rovnaký systém regulácie riadi aj iné dôležité aspekty vývoja rastlín, napríklad ich starnutie, tento výskum môžeme využiť aj na iné účely.“

Novú techniku chcú biológovia vyskúšať aj na paradajkách, paprikách a citrusoch. Podľa štúdie v magazíne Science by mohla pomôcť najmä poľnohospodárom, ktorí môžu v prípade nepriazne počasia urýchliť alebo spomaliť dozrievanie ovocia.

Najčítanejšie na SME Tech


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kanada získala bronz, v desaťgólovom zápase porazila Česko

Na hokejovom turnaji sa stretli druhýkrát.

KOMENTÁRE

Danko si znova koleduje

Netreba pochybovať, že Dankova partia lezie na nervy všetkým zúčastneným.

Neprehliadnite tiež

Klik: Ako sa módnym značkám rozpadá pod rukami obchodný model

Komentovaný prehľad technologických správ týždňa. Aj tom, prečo sa Apple sa tlačí do baní na kobalt a koľko by stála úplne obnoviteľná energia.

Neboli nekultúrni barbari. Neandertálci stvorili najstaršie jaskynné maľby

Z hľadiska dlhovekosti môžeme neandertálcov považovať za najúspešnejší ľudský druh.

TECH_FM

Objasnili záhadu starovekých smrtiacich brán do pekla

Vedci vysvetľujú dvojicu udalostí z našej minulosti.

Ako sa vyrábajú tabletky a čo majú spoločné so strojármi?

Účinná látka v tabletke má reagovať tak, aby jej uzdravujúci účinok na pacienta bol maximálny.

GMO kukurica je v skutočnosti dobrá, ukázali štúdie

Má viac úrody a menej toxických látok ako bežná plodina.

Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 610
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 13 465
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 9 035
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 685
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 6 873
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 543
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 294
  8. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 956
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 938
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 405