Vedci vedia riadiť dozrievanie ovocia

Vedci objavili proteín, ktorý je dôležitý pri dozrievaní ovocia.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ - WIKIMEDIA)

LONDÝN, BRATISLAVA. Ovocie môžeme pozmeniť tak, aby dozrievalo na príkaz. Vedci objavili proteín, ktorého manipulácia mení jeho rýchlosť.

Tento proteín má vplyv na zmenu štruktúr v rastlinných bunkách a vytvorenie svetlých pigmentov, ktoré dodávajú ovociu jeho farbu.

Vedci z univerzity v Leicestri ukázali, ako regulačný systém, ktorý určuje rozmiestnenie proteínov v rastlinných bunkách, ovplyvňuje chloroplasty riadiace fotosyntézu.

Pokus na arábkovke thalovej naznačil, že zmena génu môže zmeniť rýchlosť, akou sa chloroplasty transformujú do iných štruktúr v rastlinných bunkách vrátane tých, ktoré sú dôležité pri procese dozrievania ovocia.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Je neuveriteľné, že sme sa dostali až sem,“ hovorí pre Daily Telegraph vedúci výskumu Paul Jarvis. „Keďže rovnaký systém regulácie riadi aj iné dôležité aspekty vývoja rastlín, napríklad ich starnutie, tento výskum môžeme využiť aj na iné účely.“

Novú techniku chcú biológovia vyskúšať aj na paradajkách, paprikách a citrusoch. Podľa štúdie v magazíne Science by mohla pomôcť najmä poľnohospodárom, ktorí môžu v prípade nepriazne počasia urýchliť alebo spomaliť dozrievanie ovocia.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 20 858
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 754
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 14 629
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 124
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 584
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 340
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 336
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 405
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 317
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 123