Inkovia boli striedmi jedáci, ale bohapustí pijani

V ríši Inkov neexistovala profesia kuchára a ich systém prípravy hostín bol veľmi jednoduchý, neprejedali sa, zato pili „až do opitosti“. Gastronomické zvyky, hostiny, používané techniky a nástroje v staroperuánskej ríši popisuje vo svojej knihe Kuchyňa .

V ríši Inkov neexistovala profesia kuchára a ich systém prípravy hostín bol veľmi jednoduchý, neprejedali sa, zato pili „až do opitosti“. Gastronomické zvyky, hostiny, používané techniky a nástroje v staroperuánskej ríši popisuje vo svojej knihe Kuchyňa Inkov peruánska bádateľka Rosario Olivasová, ktorá za svoju vedeckú činnosť získala v Španielsku národnú gastronomickú cenu.

Potomok jednej inkskej princeznej a španielskeho dobyvateľa Inca Garcilaso de la Vega (žil v 16. a 17. storočí) vo svojom najznámejšom diele Kráľovské komentáre píše, že v inkskom paláci sa konzumovalo toľko chichy (alkoholický nápoj z kvasenej kukurice), že „sa to nedalo ani zmerať“, a napriek tomu, že vznešení Inkovia keď jedli, nič nepili, „po jedle… popíjali až do noci“.

Inkského panovníka pri stole obsluhovalo 20 žien a 400 šľachtických synov. Zvyškov potravín sa však už nikto nedotýkal, zhromažďovali ich pre „neskorší život“, vysvetľuje bádateľka.

Olivasová preskúmala rôzne kroniky, podľa ktorých Inkovia neboli pochovávaní, ich telá boli mumifikované a uchovávané v ich domoch aj so služobníctvom, takmer ako keby boli nažive. Živili sa duchom potravín, ktoré za života zjedli a ktoré raz za rok bývali pálené, aby si ich odniesol vietor, „pretože nikto sa ich nesmel dotknúť“.

Španielsky dobyvateľ Pedro Pizarro rozprával, že v jednom „skladisku“ našiel vedľa odevov kosti vtákov a kukuričné klasy, ktoré skonzumoval posledný inka Atahualpa.

Obyvatelia Ríše štyroch častí (Tahuantisuyu), ktorá zahŕňala dnešné Peru, Bolíviu, Ekvádor, juh Kolumbie a severnej časti Chile a Argentíny, mäso bežne nejedli, pretože ho nechávali na oslavy.

Denne konzumovala mäso len šľachta, pričom sám inka jedol len mäso bielej lamy rasy „cuyro“, ktorá sa stávala aj predmetom obetných obradov.

Kačice a biele morky tiež figurovali na jedálnom lístku Syna slnka a aj zemiaky z prvej úrody na celom území ríše.

Obyvatelia usporadúvali veľa osláv, lebo každá významná udalosť (narodenie, prvé strihanie vlasov, svadba, pohreb a pod.) bola dobrým dôvodom na to, aby pretancovali dni a noci. Delili sa o to, „čo mali so sebou“, píše Olivasová a pripomína, že táto tradícia sa dodnes udržuje v mnohých andských dedinách.

Kniha odhaľuje aj techniky používané pri príprave pokrmov, napríklad varenie na horúcich kameňoch a balenie potravín do listov rastlín.

Na konzerváciu potravín Inkovia nepoužívali soľ. Naopak nosili hlavné potraviny až do najvyšších a najchladnejších oblastí Ánd, ktoré im slúžili ako „chladničkové skladisko“.

ČTK/EFE

Najčítanejšie na SME Tech


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Jeden za všetkých, všetci za jedného. Čo má Kaliňák s tromi mušketiermi

Dom, v ktorom býva minister vnútra Robert Kaliňák, je pomenovaný podľa Aramisa z Troch mušketierov. Susedmi sú Athos a Porthos.

KOMENTÁRE

Oprávnenie ústavnej väčšiny rušiť amnestie je mína do systému

To, že amnestie sú nezrušiteľné, platí.

Neprehliadnite tiež

Antarktída môže byť v budúcnosti zelená, naznačuje štúdia

Rekordné teplotné zmeny v minulom storočí podstatne zrýchlili rast machov.

Umelá inteligencia a laser. Vytvorili múdru hračku pre mačky

Felik chce zabávať zvieratá, ktoré zostali samy doma.

Objavili ďalšie gény inteligencie. Môžu viesť k liekom na zlepšenie IQ

Rovnaké gény súvisia aj s dlhovekosťou a autizmom.

Natiahnuté aj preliačené. Samsung chce displeje ohýbať v dvoch smeroch

Samsung má nápad, ako zmeniť svet zobrazovacích panelov. Dostanú nové vlastnosti.

Inzercia - Tlačové správy


  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  4. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  8. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 12 258
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 642
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 835
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 6 026
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 767
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 476
  7. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 410
  8. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 5 149
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 762
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 3 407