Inkovia boli striedmi jedáci, ale bohapustí pijani

V ríši Inkov neexistovala profesia kuchára a ich systém prípravy hostín bol veľmi jednoduchý, neprejedali sa, zato pili „až do opitosti“. Gastronomické zvyky, hostiny, používané techniky a nástroje v staroperuánskej ríši popisuje vo svojej knihe Kuchyňa .

V ríši Inkov neexistovala profesia kuchára a ich systém prípravy hostín bol veľmi jednoduchý, neprejedali sa, zato pili „až do opitosti“. Gastronomické zvyky, hostiny, používané techniky a nástroje v staroperuánskej ríši popisuje vo svojej knihe Kuchyňa Inkov peruánska bádateľka Rosario Olivasová, ktorá za svoju vedeckú činnosť získala v Španielsku národnú gastronomickú cenu.

Potomok jednej inkskej princeznej a španielskeho dobyvateľa Inca Garcilaso de la Vega (žil v 16. a 17. storočí) vo svojom najznámejšom diele Kráľovské komentáre píše, že v inkskom paláci sa konzumovalo toľko chichy (alkoholický nápoj z kvasenej kukurice), že „sa to nedalo ani zmerať“, a napriek tomu, že vznešení Inkovia keď jedli, nič nepili, „po jedle… popíjali až do noci“.

Inkského panovníka pri stole obsluhovalo 20 žien a 400 šľachtických synov. Zvyškov potravín sa však už nikto nedotýkal, zhromažďovali ich pre „neskorší život“, vysvetľuje bádateľka.

Olivasová preskúmala rôzne kroniky, podľa ktorých Inkovia neboli pochovávaní, ich telá boli mumifikované a uchovávané v ich domoch aj so služobníctvom, takmer ako keby boli nažive. Živili sa duchom potravín, ktoré za života zjedli a ktoré raz za rok bývali pálené, aby si ich odniesol vietor, „pretože nikto sa ich nesmel dotknúť“.

Španielsky dobyvateľ Pedro Pizarro rozprával, že v jednom „skladisku“ našiel vedľa odevov kosti vtákov a kukuričné klasy, ktoré skonzumoval posledný inka Atahualpa.

Obyvatelia Ríše štyroch častí (Tahuantisuyu), ktorá zahŕňala dnešné Peru, Bolíviu, Ekvádor, juh Kolumbie a severnej časti Chile a Argentíny, mäso bežne nejedli, pretože ho nechávali na oslavy.

Denne konzumovala mäso len šľachta, pričom sám inka jedol len mäso bielej lamy rasy „cuyro“, ktorá sa stávala aj predmetom obetných obradov.

Kačice a biele morky tiež figurovali na jedálnom lístku Syna slnka a aj zemiaky z prvej úrody na celom území ríše.

Obyvatelia usporadúvali veľa osláv, lebo každá významná udalosť (narodenie, prvé strihanie vlasov, svadba, pohreb a pod.) bola dobrým dôvodom na to, aby pretancovali dni a noci. Delili sa o to, „čo mali so sebou“, píše Olivasová a pripomína, že táto tradícia sa dodnes udržuje v mnohých andských dedinách.

Kniha odhaľuje aj techniky používané pri príprave pokrmov, napríklad varenie na horúcich kameňoch a balenie potravín do listov rastlín.

Na konzerváciu potravín Inkovia nepoužívali soľ. Naopak nosili hlavné potraviny až do najvyšších a najchladnejších oblastí Ánd, ktoré im slúžili ako „chladničkové skladisko“.

ČTK/EFE

Najčítanejšie na SME Tech


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Skutok sa nestal hrozí aj pri údajnom Valkovom vrahovi

Jozefa Radiča, ktorý je obvinený z vraždy, by napokon mohli súdiť len za lúpež s následkom smrti. Trest je potom nižší.

DOMOV

Kiska vymenoval sedem nových rektorov vysokých škôl

Prezident vymenoval aj 19 nových profesorov.

KOMENTÁRE

Kotleba je majstrom politického trollingu

Strany s kotlebovcami zväčša nehlasujú, prečo by to teraz malo byť iné?

Neprehliadnite tiež

Objavili ďalší nepriamy dôkaz o existencii Deviatej planéty

Hypotetická planéta zrejme naklonila viaceré obežné dráhy.

Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?

Odpovedajú mamy Bekima, Selassieho a Surovej dcérky.

Stavajú v nich cesty aj mestá. Ľudia ničia chránené územia aj na Slovensku

Deväťdesiat percent chránených území vykazuje stopy po ľudskej činnosti.

Ako si aktivovať a zrušiť odkazovú schránku na mobile

Návody pre hlasové schránky u slovenských operátorov.

Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  3. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  4. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  7. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  8. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  9. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  10. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  4. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  5. Do we have "Sagans" in language education?
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  7. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  8. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  9. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  10. Top trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 23 655
  2. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 17 070
  3. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 16 578
  4. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 9 108
  5. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 6 994
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 4 484
  7. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 3 280
  8. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 2 408
  9. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 2 406
  10. Najväčšia šanca získať Daikin Althermu s dotáciou až do 3 700 €! 1 882