Alkohol sprevádza človeka po tisícročia

Niektorí vedci si myslia, že výroba alkoholu je rovnako stará ako varenie na ohni.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME – GABRIEL KUCHTA)

Takých miest je viacero. Kedysi, v časoch mladšej kamennej doby tam žili naši predchodcovia, ktorí po sebe zanechali stopy. V prípade náleziska Ťia-chu v stredovýchodnej Číne to bolo napríklad viacero kúskov hlinených nádob.

Keď sa tam pred rokmi vybral americký archeológ Patrick McGovern, až tak ho nezaujímali praveké výdobytky hrnčiarstva. Skôr chcel vedieť, čo do prastarých nádob ľudia ukrývali - a ak to bolo jedlo, ako kedysi dávno jedli a pili.

Spolu s kolegami preto preskúmali šestnásť črepov a vyskúšali rôzne testy vrátane infračervenej spektrometrie. Napokon vedci zistili, že trinásť kúskov obsahovalo rovnakú substanciu: bola to kvapalina, no nie obyčajná voda.

Článok pokračuje pod video reklamou

McGovernov tím dokázal, že pradávni obyvatelia dnešnej Číny tam pred deväťtisíc rokmi schovávali fermentovaný nápoj, čosi medzi dnešným vínom a pivom. Archeológovia tak našli najstarší známy dôkaz toho, že ľudia vyrábali alkohol.

Varenie a pivo

Čudný nápoj z ryže, medu a nakvaseného ovocia je možno prvým nálezom alkoholu, ktorý sa podarilo presne datovať. Niektorí antropológovia však predpovedajú, že spoločné cesty človeka a alkoholu sú zrejme oveľa staršie.

Kde však nie sú konkrétne záznamy alebo chemické dôkazy, zostali iba domnienky. Jednou z nich je napríklad aj to, že alkohol nás - ak pijeme ten správny - otrávi až v relatívne väčšom množstve a menšie dávky, i keď s rannými problémami zvládame.

Pár vedcov si dokonca myslí, že pivo varíme už od čias, odkedy vlastne varíme. A nejaké podoby ovocného vína tiež nie sú novým objavom.

„Keď ľudia spútali oheň a začali vďaka tomu variť, pravdepodobne začali variť aj pivo," hovorí pre magazín Scientific American antropologička Christine Hastorfová z Kalifornskej univerzity v Berkeley. Vedci predpokladajú, že naši prapredkovia a prapríbuzní si začali variť už niekedy pred 250-tisíc rokmi. „Napokon, také pivo je vlastne ľahké vyrobiť."

Prvé záznamy o varení piva pochádzajú z Mezopotámie. Klinové tabuľky spred šiestich tisícročí spomínajú obchod s pivom, starovekí Sumeri mali dokonca bohyňu piva Ninkasi.

To však neznamená, že pivo nepoznali aj podstatne staršie kultúry. Na jeho primitívnu verziu vlastne potrebujete iba vodu, teplo, sacharidy, enzýmy a kvasinky. A kvasiť vám začne aj popadané ovocie a enzýmy získate zo slín.

„Bohužiaľ, v tomto príbehu sme sa veľmi hlboko nedostali," dodáva Hastorfová. „Ak sa pozrieme na rané ohniská či obývané miesta, nevieme povedať, či si pivo varili, alebo nie."

FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

Dlhšie dejiny

Vieme, že alkohol poznali Sumeri aj Egypťania, ktorí nám dokonca zanechali recepty či záznamy o rozsiahlych presunoch piva. Podobné alkoholické nápoje poznali v Ázii, zväčša na rituálne účely si ich varili predkolumbovské kultúry v Amerike. O antických Grékoch, Rimanoch či neskôr aj Slovanoch ani netreba hovoriť.

Problémom je, že pri pátraní po dávnom alkohole musia vedci nájsť vzorky, ktoré vydržali aj napriek tisícročiam v stave vhodnom na analýzu. Tých je po svete veľmi málo, kľúčom by však mohli byť organické kyseliny, typické napríklad pre víno.

„Toto všetko nám jednoducho ukazuje, že fermentované nápoje majú oveľa dlhšie dejiny," vysvetľuje pre magazín Nature aj sám McGovern „A pre vývoj ľudskej kultúry podstatne väčší význam, ako sme dosiaľ predpokladali."

Dôvod na vyrábanie alkohol mohol byť veľmi banálny a vôbec nemusel súvisieť s príjemnými pocitmi. Pred tisíckami rokov mohlo byť napríklad pivo výhodné pre zdravie. Nielenže má svoju nutričnú hodnotu, no je to zároveň spôsob, ako získať relatívne čistý nápoj tam, kde môžu byť kontaminované zdroje pitnej vody.

Antropológovia však zdôrazňujú aj jeden naoko paradoxný faktor: pitie zvyčajne bývalo spoločenskou udalosťou. Naprieč rôznymi kultúrami – bez ohľadu na to, či bolo, alebo nebolo preukázané využívanie alkoholu na rituálne účely – bývalo pitie vysoko sociálnym prvkom. Utužovalo tak vzťahy medzi jednotlivými členmi v skupine.

A to zrejme až do okamihu, kým to niekto poriadne neprehnal.

Chcete dostať upozornenie na najnovší článok tohto autora?
Objednajte si notifikáciu priamo na váš e-mail.
Odoberať autora na email

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

SVET

Menila sex za politický vplyv. V mladej Ruske vidia agentku

Maria Butinová sa zblížila s republikánmi, aby mohla mať viac vplyvu.

ČESKÝ ZÁPISNÍK

Zbohom, Praha. Hľadá sa nová Krnáčová

Primátorka prichádzala s nádejou na zmenu. Odchádza ponížená.

Neprehliadnite tiež

DETSKÁ RUBRIKA

Vzácny hlodavec, ktorý sa nepremnoží. Myšovka nie je myš

Myš domová často vrhne až osemkrát ročne, myšovka iba raz.

V Egypte objavili dielňu na výrobu keramiky starú vyše štyritisíc rokov

Archeológovia vo vnútri objavili staroveký hrnčiarsky kruh.

PODCAST ZOOM

Zoom: Ako hoax spravil z ľavicových antiglobalistov migrantov

Nie je to síce pravda, ale mohla by byť.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 30 097
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 739
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 20 330
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 535
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 001
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 158
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 3 714
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 708
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 960
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010