PARÍŽ, BRATISLAVA. Potrebovali stoosemdesiat pokusných potkanov. Rozdelili ich do viacerých skupín a každej dávali inú potravu.
Presnejšie, dávali im kukuricu, ktorá niekedy bola a inokedy nebola geneticky upravená. A tiež niekedy bola a niekedy nebola postriekaná chemickou látkou, ktorá zabíjala burinu.
Takto mala skupina vedcov z francúzskej univerzity v meste Caen sledovať, či geneticky zdokonalené plodiny môžu spôsobiť problémy.
Vedci údajne zistili, že ak budú sledovať potkany po celý ich zhruba dvojročný život, zvieratá začnú predčasne zomierať, budú mať problémy s pečeňou a obličkami, hladinami hormónov a vyvinie sa u nich rakovina.
Problémom je, že tento výskum, ktorý by mohol zásadne skomplikovať využívanie geneticky modifikovaných plodín (GMO), väčšina odborníkov kritizuje.
Francúzski vedci sa mali počas výskumu dopustiť toľkých chýb, že v skutočnosti zistili iba to, že pokusné potkany im niekedy zomierajú.
Dva roky, dvesto zvierat
Fakty
Potkany a GMO
- Použili 180 potkanov.
- Dávali im jesť GMO kukuricu postriekanú herbicídom.
- Predčasne zomrela polovica samcov a 70 percent samíc.
- Vznikal prsný tumor bez metastáz, poškodené boli obličky, pečeň a hormonálny systém.
Tím Gillesa-Erica Séraliniho je známy svojimi laboratórnymi experimentmi, ktoré ukazujú na riziká GMO rastlín.
Odborná verejnosť však kritizovala aj ich staršie štúdie i previazanie vedcov na skupiny aktivistov.
Teraz si Séraliniho tím vzal takmer dve stovky zvierat a niektorým podával herbicíd Roundup na burinu od firmy Monsanto a upravenú kukuricu, ktorá dokáže prežiť takýto postrek.
Dva roky následne skúmali, čo sa so zvieratami stane.
Podľa štúdie uverejnenej v odbornom magazíne Food and Chemical Toxicology sa ukázalo, že polovica samcov a až sedemdesiat percent samíc predčasne zomrelo – pričom v prípade kontrolnej skupiny to bola zhruba štvrtina zvierat.
Vedci preto tvrdili, že dôvodom sú chemikálie a GMO, prípadne ich kombinácie, pričom potkanom sa vytvárali aj nádory na prsiach či došlo k poškodeniu vnútorných orgánov.
„Myslím si, že toto sú veľmi dôležité výsledky,“ komentoval štúdiu podľa BBC poradca francúzskeho tímu, britský molekulárny biológ Michael Antoniou.
„Prinajmenšom to ukázalo, že všetky GMO plodiny musíme testovať počas celého života zvierat a že ak ide o toxicitu pesticídov či herbicídov, musíme skúmať celý produkt a nielen jeho účinné zložky.“
Problémy štúdie
Práve to však môže byť zásadným problémom štúdie, ktorú väčšina svetových odborníkov označila za pochybnú či za úplný nezmysel.
Výskum totiž ukázal, že herbicíd aj GMO kukurica, dokonca bez ohľadu na skonzumované množstvo, majú rovnaké následky.
Genetici tiež zdôrazňujú, že francúzsky tím si nielenže zvolil malú skupinu potkanov – pričom v kontrolnej zostalo len dvadsať zvierat – a čudnú štatistickú metodiku, ale aj nesprávny druh zvierat.
Pri tomto druhu hlodavcov je totiž známe, že tumory sa u nich vyvíjajú aj pri neobmedzenom množstve potravy, pri hormonálnych problémoch i ak kukuricu kontaminuje istý druh huby.
Francúzska štúdia však nehovorí nič ani o jednom z týchto rizík.
Podľa kritikov nie je pravda ani to, že iné výskumy hlodavcov netrvajú po celý ich život. Len tento rok už vzniklo dvadsaťštyri dlhodobých výskumov, ktoré sledovali vplyv GMO plodín na rôzne druhy zvierat.
„Väčšina toxikologických štúdií potkanov trvá po celý ich normálny život, teda dva roky,“ hovorí pre magazín New Scentist Tom Sanders z londýnskej King's College. „Nesmrteľnosť predsa nie je alternatívou.“
Vedci tiež zdôrazňujú, že v prípade upravenej kukurice ide o pridanie proteínu, ktorý všetci bežne jeme a nachádza sa v rastlinách v prírode.
Zasiahla vláda
Podozrivo sa Séraliniho tím zachoval aj pri zverejňovaní svojich výsledkov.
Novinárom odmietol vopred ukázať štúdiu prichystanú do tlače a zakázali im, aby ich výsledky komentovali iní vedci. Médiá napokon toto embargo aj tak porušili.
„Tieto výsledky sú dobrým náznakom očakávania, že konzumovanie GMO plodín a používanie herbicídu Roundup majú vážny dosah na ľudské zdravie,“ dodáva o štúdii pre Daily Telegraph Antoniou.
Francúzska vláda už povedala, že úrady preskúmajú bezpečnosť potravín a výsledky prešetria. Ak sa problémy potvrdia, Francúzsko vyzve Európsku úniu, nech ochráni zdravie ľudí aj zvierat.
Food and Chemical Toxicology: doi 10.1016/j.fct.2012.08.005