SME

Vedci odhalili, prečo káva lepšie vonia ako chutí

Tajomstvo sa ukrýva v smere vzduchu a v šikovnosti mozgu, ktorý dokáže tento smer rozoznať.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – SITA/AP)

Tajomstvo sa ukrýva v smere vzduchu a v šikovnosti mozgu, ktorý dokáže tento smer rozoznať.

BRATISLAVA. Medzi obľúbené činnosti patrí ranná šálka kávy. Krátko po zomletí a zaliatí sa do diaľky šíri jej aróma, no káva nechutí tak úžasne, ako vonia. A vedci konečne vedia prečo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vzduch pri ovoniavaní stimuluje bunky v hornej časti nosa. Rovnaké bunky však reagujú aj na vôňu, ktorá prichádza z krku po požití nápoja alebo potravy. Ide tak o stimul v opačnom smere.

„Mozog je veľmi šikovný, pretože dokáže rozoznávať smer prúdenia vzduchu,“ povedal pre agentúru AP Barry Smith z londýnskej univerzity UCL.

SkryťVypnúť reklamu

Opakom je syr

Stimul z oboch smerov prúdenia vzduchu totiž odošle správu do inej časti mozgu, čím vyvolá rozdielny pocit. Rovnako to platí aj pri káve.

Po jej prehltnutí sa jej aróma dostáva z vnútornej časti úst späť do zadnej časti nosa. Tým aktivuje iný chuťový pocit v mozgu, ako keď ju len ovoniavame.

Naopak, syr nemá príjemnú vôňu, ale oveľa lepšie chutí. Vedci to vysvetlili tým, že vôňa syra je pre nás príjemnejšia pri prechode cez zadnú časť nosa ako v smere, vďaka ktorému cítime len to, ako vonia.

„Máme dva čuchové vnemy. Jeden, keď veci do seba vdýchneme z prostredia, a druhý keď vzduch vychádza z tela von nosovou dutinou pri výdychu nosom,“ vysvetlil podľa Daily Telegraph Smith.

Chuť ničia aj sliny

Môže za to skutočnosť, že aj keď máme chuťové poháriky na jazyku, až osemdesiat percent toho, čo považujeme za chuť, pochádza z receptorov v nose. A tie reagujú na pachy v závislosti od smeru pohybu.

SkryťVypnúť reklamu

Výslednú chuť kávy navyše ničia aj látky, ktoré vytvárajú jej komplexnú arómu. Takmer polovicu z nich totiž podľa Smitha zničia sliny. To potom spôsobí zmenu jej chute.

Existujú však aj vône, ktoré vnímame bez ohľadu na smer vzduchu. Je nimi čokoláda a levanduľa.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  1. Musí veda odpovedať na všetky naše otázky?
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  3. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  4. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  5. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  6. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  8. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 17 900
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 749
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 649
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 3 520
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 963
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 687
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 2 455
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 1 587
SkryťZatvoriť reklamu