SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Vedci odhalili, prečo káva lepšie vonia ako chutí

Tajomstvo sa ukrýva v smere vzduchu a v šikovnosti mozgu, ktorý dokáže tento smer rozoznať.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – SITA/AP)

Tajomstvo sa ukrýva v smere vzduchu a v šikovnosti mozgu, ktorý dokáže tento smer rozoznať.

BRATISLAVA. Medzi obľúbené činnosti patrí ranná šálka kávy. Krátko po zomletí a zaliatí sa do diaľky šíri jej aróma, no káva nechutí tak úžasne, ako vonia. A vedci konečne vedia prečo.

Vzduch pri ovoniavaní stimuluje bunky v hornej časti nosa. Rovnaké bunky však reagujú aj na vôňu, ktorá prichádza z krku po požití nápoja alebo potravy. Ide tak o stimul v opačnom smere.

„Mozog je veľmi šikovný, pretože dokáže rozoznávať smer prúdenia vzduchu,“ povedal pre agentúru AP Barry Smith z londýnskej univerzity UCL.

Skryť Vypnúť reklamu

Opakom je syr

Stimul z oboch smerov prúdenia vzduchu totiž odošle správu do inej časti mozgu, čím vyvolá rozdielny pocit. Rovnako to platí aj pri káve.

Po jej prehltnutí sa jej aróma dostáva z vnútornej časti úst späť do zadnej časti nosa. Tým aktivuje iný chuťový pocit v mozgu, ako keď ju len ovoniavame.

Naopak, syr nemá príjemnú vôňu, ale oveľa lepšie chutí. Vedci to vysvetlili tým, že vôňa syra je pre nás príjemnejšia pri prechode cez zadnú časť nosa ako v smere, vďaka ktorému cítime len to, ako vonia.

„Máme dva čuchové vnemy. Jeden, keď veci do seba vdýchneme z prostredia, a druhý keď vzduch vychádza z tela von nosovou dutinou pri výdychu nosom,“ vysvetlil podľa Daily Telegraph Smith.

Chuť ničia aj sliny

Môže za to skutočnosť, že aj keď máme chuťové poháriky na jazyku, až osemdesiat percent toho, čo považujeme za chuť, pochádza z receptorov v nose. A tie reagujú na pachy v závislosti od smeru pohybu.

Skryť Vypnúť reklamu

Výslednú chuť kávy navyše ničia aj látky, ktoré vytvárajú jej komplexnú arómu. Takmer polovicu z nich totiž podľa Smitha zničia sliny. To potom spôsobí zmenu jej chute.

Existujú však aj vône, ktoré vnímame bez ohľadu na smer vzduchu. Je nimi čokoláda a levanduľa.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava: Jozef Brhel, Milan Fiľo, Jaroslav Haščák a Juraj Široký.

Skupina najbohatších Slovákov má vyššie ambície ako kaviareň či reštauráciu.

11 h

Prvá vlna ich minula, druhá udrela horšie.

30m

Nemocnica nikdy nezažila toľko úmrtí.

22. jan

Neprehliadnite tiež

Podcast Klik.

Komentovaný prehľad technologických správ.

23. jan

O biobezpečnosti a spôsoboch, akými bioinžinieri geneticky upravené bunky robia bezpečnými.

22. jan

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 42 424
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 988
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 757
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 434
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 979
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 919
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 346
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 216
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 069
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 956