WASHINGTON, BRATISLAVA. V supermarkete vyzerajú nádherne. Všetky sú rovnako krásne červené. No doma je to takmer vždy sklamanie. Nemajú skoro žiadnu chuť.
Vedci teraz prišli na to, že práve dokonalá farba paradajok môže byť problém. Pripravuje ich o cukor a vôňu. A tak, aj keď ju odtrhnú zrelú a necestuje stovky kilometrov, na stôl sa dostane menej chutná, než ju poznali naši predkovia.
V štúdii, ktorú uverejnili v magazíne Science, vedci tvrdia, že náhodná genetická mutácia, ktorá priniesla jednotnú červenú farbu, atraktívnu pre poľnohospodárov, „vypla“ gén využívaný pri fotosyntéze, ktorý významne prispieva k produkcii cukru a zrelej vône.
Dôsledok mutácie bol podľa jedného z autorov štúdie Jamesa Giovannoniho z americkej agentúry pre poľnohospodársky výskum prekvapivý. Denník New York Times vysvetľuje, že bežné zrelé paradajky neboli celé červené, ale mali pri stopke zelený, žltý alebo biely pruh.
Vedci pod vedením Američanky Ann Powellovej z University of California teraz skúsili gény umelo znovu aktivovať. Nezrelá paradajka bola oveľa tmavšej zelenej farby a zrelá červená mala o 20 percent viac cukru a o 20 až 30 percent viac karotenoidov, ktoré dodávajú farbu a údajne aj vôňu.
Vedci však paradajky pre interné predpisy nemohli ochutnať. Spoliehajú sa, že sa o to postará trh a využije iné odrody paradajok, napríklad divoké, ktoré mutáciou ešte neprešli.