Červené paradajky bývajú bez chuti

Jednotná červená farba podľa vedcov ochudobnila zeleninu o cukor aj o vôňu.

Krásna červená farba nie je zárukou, že paradajka bude chutná.(Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON, BRATISLAVA. V supermarkete vyzerajú nádherne. Všetky sú rovnako krásne červené. No doma je to takmer vždy sklamanie. Nemajú skoro žiadnu chuť.

Vedci teraz prišli na to, že práve dokonalá farba paradajok môže byť problém. Pripravuje ich o cukor a vôňu. A tak, aj keď ju odtrhnú zrelú a necestuje stovky kilometrov, na stôl sa dostane menej chutná, než ju poznali naši predkovia.

V štúdii, ktorú uverejnili v magazíne Science, vedci tvrdia, že náhodná genetická mutácia, ktorá priniesla jednotnú červenú farbu, atraktívnu pre poľnohospodárov, „vypla“ gén využívaný pri fotosyntéze, ktorý významne prispieva k produkcii cukru a zrelej vône.

Dôsledok mutácie bol podľa jedného z autorov štúdie Jamesa Giovannoniho z americkej agentúry pre poľnohospodársky výskum prekvapivý. Denník New York Times vysvetľuje, že bežné zrelé paradajky neboli celé červené, ale mali pri stopke zelený, žltý alebo biely pruh.

Vedci pod vedením Američanky Ann Powellovej z University of California teraz skúsili gény umelo znovu aktivovať. Nezrelá paradajka bola oveľa tmavšej zelenej farby a zrelá červená mala o 20 percent viac cukru a o 20 až 30 percent viac karotenoidov, ktoré dodávajú farbu a údajne aj vôňu.

Vedci však paradajky pre interné predpisy nemohli ochutnať. Spoliehajú sa, že sa o to postará trh a využije iné odrody paradajok, napríklad divoké, ktoré mutáciou ešte neprešli.

Najčítanejšie na SME Tech


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zmajkovičová, Raši, Kubánek. Ktorí krajskí šéfovia Smeru by mali končiť

Ohlasované zmeny považuje politológ len za kozmetickú úpravu pre verejnosť.

DOMOV

Kosík na videu z afrického väzenia odpovedá Kaliňákovi

Pravosť vyhlásenia spochybňovali.

SVET

Na Drahoša spustili špinu, vytiahli starú fotku aj Havla

České dezinformačné kanály vypustili ďalšie manipulácie.

ŠPORT

Navrátilová: Cibulková nemá žiadnu silnú zbraň

Legenda hovorí vo veľkom rozhovore pre SME aj o prvom triumfe vo Wimbledone.

Neprehliadnite tiež

Vytvorili microSDXC kartu s najväčšou pamäťou

Karta od Integral Memory by mala byť v predaji od februára.

Po prvý raz zmapovali zmysly rastlín. Už vieme ako cítia

Namiesto zmyslových orgánov využívajú proteíny. Bez niektorých sa všetko zrúti.

Fyzikálna záhada. Neutrónové hviezdy svietia aj po zrážke

Dosvit po zrážke neutrónových hviezd je čoraz jasnejší, vyvracia očakávania.

Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  1. Víťazom Stavbárskej olympiády odovzdajú ceny na DOD SvF STU
  2. Londýn: Úspešná Slovenka balí kufre. Chce bývať v Bratislave
  3. Zabezpečte vstup osôb na stavenisko podľa zákona
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  6. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  7. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  8. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  9. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  10. Alarica – new business project in the market of shoes
  1. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 6 802
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke 5 595
  3. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 4 725
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 3 994
  5. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 108
  6. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 2 913
  7. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€ 2 783
  8. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 289
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 2 001
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 549