Červené paradajky bývajú bez chuti

Jednotná červená farba podľa vedcov ochudobnila zeleninu o cukor aj o vôňu.

Krásna červená farba nie je zárukou, že paradajka bude chutná.(Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON, BRATISLAVA. V supermarkete vyzerajú nádherne. Všetky sú rovnako krásne červené. No doma je to takmer vždy sklamanie. Nemajú skoro žiadnu chuť.

Vedci teraz prišli na to, že práve dokonalá farba paradajok môže byť problém. Pripravuje ich o cukor a vôňu. A tak, aj keď ju odtrhnú zrelú a necestuje stovky kilometrov, na stôl sa dostane menej chutná, než ju poznali naši predkovia.

V štúdii, ktorú uverejnili v magazíne Science, vedci tvrdia, že náhodná genetická mutácia, ktorá priniesla jednotnú červenú farbu, atraktívnu pre poľnohospodárov, „vypla“ gén využívaný pri fotosyntéze, ktorý významne prispieva k produkcii cukru a zrelej vône.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dôsledok mutácie bol podľa jedného z autorov štúdie Jamesa Giovannoniho z americkej agentúry pre poľnohospodársky výskum prekvapivý. Denník New York Times vysvetľuje, že bežné zrelé paradajky neboli celé červené, ale mali pri stopke zelený, žltý alebo biely pruh.

Vedci pod vedením Američanky Ann Powellovej z University of California teraz skúsili gény umelo znovu aktivovať. Nezrelá paradajka bola oveľa tmavšej zelenej farby a zrelá červená mala o 20 percent viac cukru a o 20 až 30 percent viac karotenoidov, ktoré dodávajú farbu a údajne aj vôňu.

Vedci však paradajky pre interné predpisy nemohli ochutnať. Spoliehajú sa, že sa o to postará trh a využije iné odrody paradajok, napríklad divoké, ktoré mutáciou ešte neprešli.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 17 577
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 987
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 222
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 204
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 903
  6. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 6 387
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 326
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 034
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 817
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 361