BRATISLAVA. O tom, že prejedanie sa je nezdravé už počula a čítala väčšina z nás. Ale, že to má súvis aj so vznikom rakoviny, sa doteraz len predpokladalo.
Ako však ukázali výsledky odbornej štúdie, ktorú na medzinárodnej konferencii v Spojených štátoch predstavili minulý týždeň, táto spojitosť je opodstatnená.
Vedci ukázali, že myši, ktoré dostávali stravu bohatú na tuky a kalórie, sa stali obéznymi a mali narušený metabolizmus.
Navyše, následkom takejto stravy sa objavil aj zápal pankreasu a rozvinula sa rakovina pankreasu. A to bez ohľadu na pohlavie pokusných zvierat.
Overenie hypotézy
Doterajšie epidemiologické štúdie poukazujú na to, že u ľudí prijímajúcich stravu bohatú na tuky a taktiež aj u obéznych jedincov, je zvýšené riziko vzniku rakoviny pankreasu.
Vedci sa preto rozhodli, že túto hypotézu o súvislosti medzi stravou a rakovinou overia.
Fakty
Čo je čo
Rakovina pankreasu –
jedna z najagresívnejších typov rakoviny s najvyššou mierou úmrtnosti. Prežívanie sa nepodarilo zvýšiť za posledných 40 rokov. Do 5-ich rokov po diagnostikovaní umiera až 94 % pacientov. Do jedného roka od diagnózy umiera 74% pacientov.Metabolizmus – premena látok v organizme spojená s výdajom a spotrebou energie.
Inzulín – hormón produkovaný pankreasom, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi.
Rezistencia na inzulín – stav, kedy sa inzulín nedostáva do buniek, jeho hladina v krvi zostáva zvýšená, čo vedie k metabolickým poruchám vyúsťujúcim do rôznych chorôb.
Prekancerózne bunky – abnormálne sa správajúce bunky s tendenciou zmeniť sa na bunky rakovinové.
Myši s genetickou mutáciou v géne s názvom KRAS, ktorú má väčšina zhubných nádorov pankreasu ľudí, dostávali stravu bohatú na cholesterol a kalórie.
Výsledky ukázali, že deväťdesiat percent myší sa stalo obéznymi, rozvinula sa u nich rezistencia na inzulín aj zápal pankreasu. Navyše, tieto stavy stimulovali rast prekanceróznych buniek.
Pozor na stravu
Jednoznačným záverom vedeckej štúdie je, že strava bohatá na tuky a kalórie urýchľuje rozvoj rakoviny pankreasu – a to prinajmenšom u pokusných myší.
Ďalší výskum by mal ukázať, akými mechanizmami obezita prispieva k rozvoju tohto ochorenia.
Je to dobre známe, že vznik rakoviny nie je podmienený len jednou príčinou. Jedná sa o spoluprácu viacerých negatívnych faktorov.
Okrem genetických mutácií typických pre rôzne druhy rakoviny vystupuje v úlohe ďalšieho spúšťača malígneho nádorového ochorenia práve strava.
Autor: Veronika Sačková