SME

Soľ je nebezpečná ako cigarety

Ľudia, ktorí si pri konzumácii jedla dávajú pozor na množstvo soli, sa môžu dožiť vyššieho veku.

LONDÝN, BRATISLAVA. Starší ľudia, ktorí nadmerne solia, ohrozujú svoj život podobne ako tuhí fajčiari. Ďalší výskum zase ukázal, že prílišné solenie môže privodiť problémy so srdcom či dokonca mŕtvicu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za všetko môže sodík

Vedci aj v minulosti skúmali vzťah medzi množstvom soli a zdravím človeka.

Americkí vedci napríklad zistili, že u ľudí, ktorí si príliš solili jedlá, bola pravdepodobnosť mŕtvice až trikrát vyššia ako u tých, ktorí sa riadili odporúčaniami lekárov.

Sodík, ktorý sa nachádza v soli, totiž zvyšuje krvný tlak. Slaná strava tak môže znamenať vyššie riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice.

SkryťVypnúť reklamu

Americká srdcovocievna asociácia preto navrhla obmedzenie sodíka maximálne na 1500 miligramov denne, kým Svetová zdravotnícka organizácia je v tomto smere menej prísna a odporúča asi dvetisíc miligramov.

Podľa niektorých vedcov však nie je úplne jasné, či za prípadné problémy môže naozaj sodík.

„Nemôžeme v konečnom dôsledku overiť platnosť účinku a následku,“ povedala pre Reuters biologička Hannah Gardenerová.

Na vysoký krvný tlak podľa nej môže mať vplyv aj fajčenie, cvičenie, zdravotné podmienky či vzdelanie. „Myslím si však, že naše zistenia podporujú odporúčania Americkej srdcovocievnej asociácie.“

Vedci: Treba čítať etikety

S tým by však mohli mať vážne problémy najmä Američania. Odhaduje sa, že priemerný americký muž skonzumuje štyritisíc miligramov sodíka denne, americká žena o čosi menej.

SkryťVypnúť reklamu

K soli sa ľudia nedostávajú len priamo zo soľničiek, ale najmä cez konzumované potraviny. Nachádza sa totiž v celom potravinovom reťazci ­ od polievok cez chlieb až po mäso. Jej obmedzenie by preto muselo zahŕňať zmenu potravinového reťazca.

„Aby bolo možné dodržiavať odporúčania asociácie, treba čítať etikety,“ upozornila Gardenerová. Navrhuje tiež konzumáciu väčšieho množstva ovocia a zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 283
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 210
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 669
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 529
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 215
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 713
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 340
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 059
SkryťZatvoriť reklamu