LONDÝN, BRATISLAVA. Starší ľudia, ktorí nadmerne solia, ohrozujú svoj život podobne ako tuhí fajčiari. Ďalší výskum zase ukázal, že prílišné solenie môže privodiť problémy so srdcom či dokonca mŕtvicu.
Za všetko môže sodík
Vedci aj v minulosti skúmali vzťah medzi množstvom soli a zdravím človeka.
Americkí vedci napríklad zistili, že u ľudí, ktorí si príliš solili jedlá, bola pravdepodobnosť mŕtvice až trikrát vyššia ako u tých, ktorí sa riadili odporúčaniami lekárov.
Sodík, ktorý sa nachádza v soli, totiž zvyšuje krvný tlak. Slaná strava tak môže znamenať vyššie riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice.
Americká srdcovocievna asociácia preto navrhla obmedzenie sodíka maximálne na 1500 miligramov denne, kým Svetová zdravotnícka organizácia je v tomto smere menej prísna a odporúča asi dvetisíc miligramov.
Podľa niektorých vedcov však nie je úplne jasné, či za prípadné problémy môže naozaj sodík.
„Nemôžeme v konečnom dôsledku overiť platnosť účinku a následku,“ povedala pre Reuters biologička Hannah Gardenerová.
Na vysoký krvný tlak podľa nej môže mať vplyv aj fajčenie, cvičenie, zdravotné podmienky či vzdelanie. „Myslím si však, že naše zistenia podporujú odporúčania Americkej srdcovocievnej asociácie.“
Vedci: Treba čítať etikety
S tým by však mohli mať vážne problémy najmä Američania. Odhaduje sa, že priemerný americký muž skonzumuje štyritisíc miligramov sodíka denne, americká žena o čosi menej.
K soli sa ľudia nedostávajú len priamo zo soľničiek, ale najmä cez konzumované potraviny. Nachádza sa totiž v celom potravinovom reťazci od polievok cez chlieb až po mäso. Jej obmedzenie by preto muselo zahŕňať zmenu potravinového reťazca.
„Aby bolo možné dodržiavať odporúčania asociácie, treba čítať etikety,“ upozornila Gardenerová. Navrhuje tiež konzumáciu väčšieho množstva ovocia a zeleniny.