Londýn 20. augusta (TASR) - Niektoré druhy ryže s vyššími výnosmi produkujú menej metánu, teda skleníkového plynu, ktorý prispieva ku globálnemu otepľovaniu, tvrdia vedci z Európy a Filipín.
Ryža je základnou potravinou polovice obyvateľov našej planéty. Na ryžových poliach však prežívajú aj baktérie, ktoré patria k najväčším producentom metánu.
Odborníci z Holandska, Nemecka a Filipín ale zistili, že tie druhy ryže, ktoré dávajú väčšiu úrodu, baktériám produkciu metánu sťažujú. Tieto rastliny totiž efektívnejšie pohlcujú uhlík z atmosféry a tak ho aj menej uvoľňujú do pôdy, kde ho baktérie menia na metán - zlúčeninu uhlíka a vodíka. Metán pritom výrazne prispieva ku globálnemu otepľovaniu Zeme.
Podľa vedcov výsledky tejto štúdie spolu s pokrokmi v genetike otvárajú možnosť vyšľachtenia výnosnejších druhov ryže, ktoré by súčasne pomáhali životnému prostrediu.