Paríž 14. augusta (TASR) - Francúzski vedci zmapovali genetický kód surového vína. Veria, že vínna DNA im v budúcnosti pomôže odhaliť načierno vyrábané víno a rozoznať pravú akosť od lacných napodobenín.
Reťazec DNA, ktorý sa im podarilo zmapovať, sa však týka len surového vína a nefunguje na rafinovaných vínach, ktoré sa bežne predávajú v obchodoch.
Dôvodom tejto skutočnosti je, že pri procese rafinácie, teda čistenia, sa z vína stráca veľká časť jeho pôvodnej DNA. Kým sa takto upravené víno dostane do fliaš, je teda značne ochudobnené o svoj pôvodný genetický materiál.
Francúzski výskumníci však na vývoji technológie naďalej pracujú a v priebehu najbližších šiestich mesiacov sa budú snažiť určiť, či sa dá ich metóda použiť aj pri testovaní DNA rafinovaných vín. Dovtedy vraj musíme veriť len svojim gurmánskym skúsenostiam a najmä chuťovým pohárikom.