Jedlo budúcnosti: červy a riasy

O štyridsať rokov nás na Zemi bude deväť miliárd. Je čas poobzerať sa po nových potravinách.

Čaká nás éra jedenia hmyzu a rias. Plodiny budeme pestovať aj na púšti.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – SITA/AP)

LONDÝN, BRATISLAVA. Meno Či­kchang Li na Slovensku asi len málokomu niečo hovorí. No práve tento muž by sa mohol do histórie zapísať ako jeden z najdôležitejších ľudí 21. storočia, napísal denník Guardian.

Čínskemu biológovi sa totiž podarilo vyšľachtiť „zelenú superryžu“, ktorá je odolnejšia proti suchám, povodniam, slanej vode aj hmyzu. Navyše ponúka viac živín. A podarilo sa mu to bez genetickej manipulácie.

Superryža pre milióny

Práve nové plodiny by mohli byť základom stravovania ľudí v roku 2050, keď nás na planéte bude viac ako deväť miliárd. Superryža by v Ázii napríklad mohla zasýtiť ďalších sto miliónov ľudí.

info
Fakty
Aké bude jedlo v roku 2050?

Populárne budú jedlá typické pre exotické krajiny­ riasy, červy či hmyz.

Biológovia vyšľachtia nové plodiny.

Vedci začnú vyrábať jedlá zo skúmaviek.

Začnú sa využívať nové pôdy.

Dve ďalšie miliardy oproti súčasnosti to nezasýti, no šľachtenie rastlín by mohlo byť len jedným z riešení. Väčšina prostriedkov však v súčasnosti ide na geneticky modifikované plodiny, ktorých následky na prírodu stále celkom nepoznáme.

Svet by sa tiež mohol inšpirovať pre nás exotickými kuchyňami, v ktorých sa často objavujú veľmi efektívne suroviny. Napríklad riasy, jednoduché organizmy, ktoré sa rýchlo množia. Alebo hmyz, o ktorom sa pri téme budúcnosti stravovania hovorí azda najviac.

Cvrčky, lúčne koníky, pavúky, osy, včely, červy či mravce. Toto všetko by mohlo patriť na jedálny lístok budúcnosti i u nás.

Európska únia už ponúka krajinám grant za to, ak budú medzi občanmi propagovať jedlá z hmyzu. Začína sa hovoriť o hmyzích farmách, ktoré sú aj pre prírodu oveľa šetrnejšie, ako napríklad farmy s dobytkom či ošípanými.

Nevylučujú toľko a zaberajú výrazne menej miesta. Nehovoriac o tom, že hmyz, na rozdiel od kráv, sa nepodieľa na globálnych klimatických zmenách.

Mäso zo skúmavky

Hmyz je navyše bohatý na živiny, ale zároveň je v ňom málo cholesterolu, veľa vápnika a železa. Už teraz sa v Afrike a Ázii jedáva najmenej 1400 jeho druhov.

Ako najväčšie sci­fi sa teraz zdá umelé mäso. Podľa vedcov by sme však už čoskoro mohli mať prvé klobásy, ktoré vznikli v laboratóriu. Mäso síce nebude mať klasickú štruktúru, ale chuťou by sa malo podobať na obľúbené bravčové.

Veľký zelený múr

Jedným z riešení môže byť aj rozšírenie plôch, na ktorých sme schopní pestovať plodiny. Ide najmä o púštne oblasti.

Medzi jednoduchšie a ľahšie predstaviteľné projekty patrí takzvaný Veľký africký zelený múr. Zalesnený pás široký pätnásť kilometrov a dlhý 7775 kilometrov pôjde od Senegalu až po Džibutsko, teda cez južnú časť Sahary.

Pás lesa by mal zastaviť rozširovanie púšte smerom na juh, spomaliť eróziu a vetry. Zároveň by mala vzniknúť mikroklíma vhodná na pestovanie ovocia a zeleniny.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  3. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  2. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  3. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  4. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  5. Kreditná karta – áno alebo nie
  6. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  7. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  8. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  9. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  10. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 24 315
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 18 223
  3. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 619
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 11 724
  5. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 11 288
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 7 032
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 4 598
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 468
  9. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 4 417
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 065

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kočner vypovedal na polícii, Pavla Ruska zadržali

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Kočnera aj Ruska, žiada pre nich väzbu.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Toto už neprejde ani Kočnerovi

Kočner nie je nič iné ako historická anomália, relikt mafiánskych deväťdesiatych rokov.

Dnes píše Ondrej Prostredník

Demokracia rozkladá cirkev slovenských evanjelikov

Ako si evanjelici volia biskupov.

Neprehliadnite tiež

PODCAST ZOOM

Zoom: Keď nesedí nič. Ako mali migranti zmeniť Nemecko

Dokonca nemusíte vedome manipulovať verejnosť, tá to zvládne sama.

OBJEKTÍV

Búrka na Marse pokrýva celú planétu, podmienky zachytil Curiosity

Rover Opportunity sa vedcom neozýva.

Instagram spúšťa hodinové videá, chce konkurovať YouTubu

Užívatelia si musia aktualizovať svoju existujúcu instagramovú aplikáciu.

IBM má umelú inteligenciu, ktorá vyhrá hádku s človekom

Divákov argumenty počítača presvedčili.