Jedlo budúcnosti: červy a riasy

O štyridsať rokov nás na Zemi bude deväť miliárd. Je čas poobzerať sa po nových potravinách.

Čaká nás éra jedenia hmyzu a rias. Plodiny budeme pestovať aj na púšti.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – SITA/AP)

LONDÝN, BRATISLAVA. Meno Či­kchang Li na Slovensku asi len málokomu niečo hovorí. No práve tento muž by sa mohol do histórie zapísať ako jeden z najdôležitejších ľudí 21. storočia, napísal denník Guardian.

Čínskemu biológovi sa totiž podarilo vyšľachtiť „zelenú superryžu“, ktorá je odolnejšia proti suchám, povodniam, slanej vode aj hmyzu. Navyše ponúka viac živín. A podarilo sa mu to bez genetickej manipulácie.

Superryža pre milióny

Práve nové plodiny by mohli byť základom stravovania ľudí v roku 2050, keď nás na planéte bude viac ako deväť miliárd. Superryža by v Ázii napríklad mohla zasýtiť ďalších sto miliónov ľudí.

info
Fakty
Aké bude jedlo v roku 2050?

Populárne budú jedlá typické pre exotické krajiny­ riasy, červy či hmyz.

Biológovia vyšľachtia nové plodiny.

Vedci začnú vyrábať jedlá zo skúmaviek.

Začnú sa využívať nové pôdy.

Dve ďalšie miliardy oproti súčasnosti to nezasýti, no šľachtenie rastlín by mohlo byť len jedným z riešení. Väčšina prostriedkov však v súčasnosti ide na geneticky modifikované plodiny, ktorých následky na prírodu stále celkom nepoznáme.

Svet by sa tiež mohol inšpirovať pre nás exotickými kuchyňami, v ktorých sa často objavujú veľmi efektívne suroviny. Napríklad riasy, jednoduché organizmy, ktoré sa rýchlo množia. Alebo hmyz, o ktorom sa pri téme budúcnosti stravovania hovorí azda najviac.

Cvrčky, lúčne koníky, pavúky, osy, včely, červy či mravce. Toto všetko by mohlo patriť na jedálny lístok budúcnosti i u nás.

Európska únia už ponúka krajinám grant za to, ak budú medzi občanmi propagovať jedlá z hmyzu. Začína sa hovoriť o hmyzích farmách, ktoré sú aj pre prírodu oveľa šetrnejšie, ako napríklad farmy s dobytkom či ošípanými.

Nevylučujú toľko a zaberajú výrazne menej miesta. Nehovoriac o tom, že hmyz, na rozdiel od kráv, sa nepodieľa na globálnych klimatických zmenách.

Mäso zo skúmavky

Hmyz je navyše bohatý na živiny, ale zároveň je v ňom málo cholesterolu, veľa vápnika a železa. Už teraz sa v Afrike a Ázii jedáva najmenej 1400 jeho druhov.

Ako najväčšie sci­fi sa teraz zdá umelé mäso. Podľa vedcov by sme však už čoskoro mohli mať prvé klobásy, ktoré vznikli v laboratóriu. Mäso síce nebude mať klasickú štruktúru, ale chuťou by sa malo podobať na obľúbené bravčové.

Veľký zelený múr

Jedným z riešení môže byť aj rozšírenie plôch, na ktorých sme schopní pestovať plodiny. Ide najmä o púštne oblasti.

Medzi jednoduchšie a ľahšie predstaviteľné projekty patrí takzvaný Veľký africký zelený múr. Zalesnený pás široký pätnásť kilometrov a dlhý 7775 kilometrov pôjde od Senegalu až po Džibutsko, teda cez južnú časť Sahary.

Pás lesa by mal zastaviť rozširovanie púšte smerom na juh, spomaliť eróziu a vetry. Zároveň by mala vzniknúť mikroklíma vhodná na pestovanie ovocia a zeleniny.

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Bayer posilňuje svoju značku
  3. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  4. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov
  5. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  6. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  7. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  8. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  9. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  10. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  1. Navštívte OMV na bratislavskom Autosalóne
  2. Za katastrofálny stav chodníkov je zodpovedný starosta Števčík
  3. BILLA štartuje spoluprácu s lyžiarmi Žampovcami
  4. Bieloruský veľvyslanec sa stretol s rektorom SPU v Nitre
  5. Navštívte OMV na bratislavskom Autosalóne
  6. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  7. Bayer posilňuje svoju značku
  8. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  9. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov
  10. O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie
  1. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike 16 718
  2. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 16 199
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 957
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 045
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 395
  6. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 7 768
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 6 157
  8. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 5 753
  9. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 277
  10. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien 3 278

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Zdravotný pohár vína je mýtus. Ako a prečo vznikol

Vedecké poznatky pribúdajú rýchlejšie, ako ich kultúra dokáže vstrebať alebo zahodiť.

DOMOV

Kritizoval ma Fico, kritizoval ma aj Dzurinda

Diskusia NAŽIVO o slobode, médiách a ich kvalite.

Neprehliadnite tiež

Vypočítali, za ako dlho medzi ľuďmi vznikne priateľstvo

Hodiny strávené v práci sa podľa štúdie nerátajú.

Objavili planétu temnú ako uhlie, pohltí takmer všetko svetlo z hviezdy

Planéta nie je celkom čierna, niekde môže žiariť ako uhlíky v ohnisku.

Ako zvýšiť šancu, že uchádzač o zamestnanie pošle životopis?

Každá firma sa snaží pracovné miesta obsadiť čo najlepšími a najkvalifikovanejšími zamestnancami. Problémom, s ktorým sa mnoho firiem v poslednej dobe stretáva, je nedostatočné množstvo uchádzačov o prácu.

Recenzia: Nový God of War dospel a nie je len o zabíjaní

Surovosť z hry nevyprchala, len už nie je samoúčelná a ustupuje do úzadia v záplave všetkých emócií.

Nie špirála, ale uzlík. V ľudskej DNA našli novú štruktúru

Krátke úseky ľudskej DNA nemusia byť iba zakrútené.