Jedlo budúcnosti: červy a riasy

O štyridsať rokov nás na Zemi bude deväť miliárd. Je čas poobzerať sa po nových potravinách.

Čaká nás éra jedenia hmyzu a rias. Plodiny budeme pestovať aj na púšti.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – SITA/AP)

LONDÝN, BRATISLAVA. Meno Či­kchang Li na Slovensku asi len málokomu niečo hovorí. No práve tento muž by sa mohol do histórie zapísať ako jeden z najdôležitejších ľudí 21. storočia, napísal denník Guardian.

Čínskemu biológovi sa totiž podarilo vyšľachtiť „zelenú superryžu“, ktorá je odolnejšia proti suchám, povodniam, slanej vode aj hmyzu. Navyše ponúka viac živín. A podarilo sa mu to bez genetickej manipulácie.

Superryža pre milióny

Práve nové plodiny by mohli byť základom stravovania ľudí v roku 2050, keď nás na planéte bude viac ako deväť miliárd. Superryža by v Ázii napríklad mohla zasýtiť ďalších sto miliónov ľudí.

info
Fakty
Aké bude jedlo v roku 2050?

Populárne budú jedlá typické pre exotické krajiny­ riasy, červy či hmyz.

Biológovia vyšľachtia nové plodiny.

Vedci začnú vyrábať jedlá zo skúmaviek.

Začnú sa využívať nové pôdy.

Dve ďalšie miliardy oproti súčasnosti to nezasýti, no šľachtenie rastlín by mohlo byť len jedným z riešení. Väčšina prostriedkov však v súčasnosti ide na geneticky modifikované plodiny, ktorých následky na prírodu stále celkom nepoznáme.

Svet by sa tiež mohol inšpirovať pre nás exotickými kuchyňami, v ktorých sa často objavujú veľmi efektívne suroviny. Napríklad riasy, jednoduché organizmy, ktoré sa rýchlo množia. Alebo hmyz, o ktorom sa pri téme budúcnosti stravovania hovorí azda najviac.

Cvrčky, lúčne koníky, pavúky, osy, včely, červy či mravce. Toto všetko by mohlo patriť na jedálny lístok budúcnosti i u nás.

Európska únia už ponúka krajinám grant za to, ak budú medzi občanmi propagovať jedlá z hmyzu. Začína sa hovoriť o hmyzích farmách, ktoré sú aj pre prírodu oveľa šetrnejšie, ako napríklad farmy s dobytkom či ošípanými.

Nevylučujú toľko a zaberajú výrazne menej miesta. Nehovoriac o tom, že hmyz, na rozdiel od kráv, sa nepodieľa na globálnych klimatických zmenách.

Mäso zo skúmavky

Hmyz je navyše bohatý na živiny, ale zároveň je v ňom málo cholesterolu, veľa vápnika a železa. Už teraz sa v Afrike a Ázii jedáva najmenej 1400 jeho druhov.

Ako najväčšie sci­fi sa teraz zdá umelé mäso. Podľa vedcov by sme však už čoskoro mohli mať prvé klobásy, ktoré vznikli v laboratóriu. Mäso síce nebude mať klasickú štruktúru, ale chuťou by sa malo podobať na obľúbené bravčové.

Veľký zelený múr

Jedným z riešení môže byť aj rozšírenie plôch, na ktorých sme schopní pestovať plodiny. Ide najmä o púštne oblasti.

Medzi jednoduchšie a ľahšie predstaviteľné projekty patrí takzvaný Veľký africký zelený múr. Zalesnený pás široký pätnásť kilometrov a dlhý 7775 kilometrov pôjde od Senegalu až po Džibutsko, teda cez južnú časť Sahary.

Pás lesa by mal zastaviť rozširovanie púšte smerom na juh, spomaliť eróziu a vetry. Zároveň by mala vzniknúť mikroklíma vhodná na pestovanie ovocia a zeleniny.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 13 142
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 890
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 037
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 704
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 790
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 497
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 712
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 728
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 386
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 956