Portland/Londýn 18. júla (TASR) - Nebola síce taká sladká ako moderná horúca čokoláda, avšak už starí Mayovia pili kakaový nápoj, ktorý možno označiť za predchodcu dnešnej čokolády.
Čokoláda bola známa už 2100 rokov predtým, ako Krištof Kolumbus pristál v Novom svete, teda o 1000 rokov skôr, než sa doteraz predpokladalo. K tomuto prevratnému objavu prišli výskumníci z americkej korporácie Hershey Foods v Hershey, štát Pennsylvánia a Texaskej univerzity v Austine.
Rozbor 2600 rokov starej keramiky, vykopanej na starom mayskom archeologickom nálezisku Colha na severe Belize, potvrdil, že už okolo roku 600 pred n.l. používali Mayovia hlinené nádoby na varenie kakaových nápojov. Z tohto dôvodu niektorí antropológovia pomenovali túto oblasť strednej Ameriky za "kolísku čokolády".
Podľa biochemika Jeffreyho Hursta z firmy Hershey Foods sa nájdené hlinené nádoby používali na prelievanie kakaových nápojov, aby sa vytvorila pena. Tá bola podľa neskorších zápiskov španielskych bádateľov časťou nápoja, ktorú mali Mayovia najradšej.
Vedci sa domnievajú, že obľúbený nápoj Mayov bol horký a modernému človeku by zrejme veľmi nechutil. Nápoj sa pripravoval z rozdrvených pražených kakaových zŕn, ktoré sa zmiešali s vodou a koreninami, takže od našej dnešnej čokolády mal ešte dosť ďaleko.
Napriek tomu prítomnosť kakaa v keramike starých Mayov znamená, že predchodca dnešnej čokolády sa vyrábal už pred 2600 rokmi, teda 600 rokov pred n.l. Doterajšie nálezy zo starého mayského mesta Rio Azul v Guatemale sa datovali do roku 400 n.l., čo je posun o takmer tisícročie.
"Dnes už vieme, že Mayovia mali dlhú a bohatú históriu prípravy a pitia tekutej čokolády, od svojich raných dôb až po dobytie ich územia španielskymi kolonizátormi," uzavrel Hurst.