BRATISLAVA. Aj včely môžu podľahnúť stresu či depresiám. Alebo čomusi podobnému. Zistila to Geraldine Wrightová z univerzity v Newcastli, o jej práci napísal Scientific American.
U ľudí sa tomu hovorí videnie poloprázdneho alebo poloplného pohára. Ak sme pod stresom či deprimovaní, máme tendenciu očakávať a vidieť horšiu možnosť. Wrightová zistila, že včely sú na tom podobne.
Najskôr im pripravila dve zmesi hexanolu a oktanónu. Ak boli v pomere 9:1, ich zápach prilákal včely k cukru. Ten im chutil. Ak bol pomer opačný, včely ochutnali chinín, pre nich nepríjemne horký.
Tieto pravidlá sa včely pomerne rýchlo naučili. Wrightová potom polovicu z nich dala do mixéra, aby im vytvorila stresujúce prostredie. Potom ich pustila von.
Pri predošlých zmesiach sa správanie včiel nezmenilo. Inak to bolo, keď vedci vytvorili zmes v pomere 1:1. „Vystresované“ včely váhali a radšej neochutnávali. Tie ostatné naopak.
Či ide naozaj o emócie, je otvorená otázka. Jej zodpovedanie by však mohlo byť kľúčové pri tom, ako sa budeme v budúcnosti správať k zvieratám.
Napríklad: Cíti niečo homár, keď ho v reštaurácii varia zaživa?