ion, je pivo bohaté na kremík. A ako ukazujú výskumy, strava bohatá na tento minerál môže byť kľúčom k prevencii osteoporózy, inak známej ako rednutie kostí.
Výskumy na zvieratách ukázali, že živočíchy, ktoré neprijímajú v potrave dostatok kremíka, majú chabo vyvinutú chrbticu i svalstvo. Výskum u ľudí priniesol ešte prekvapujúcejšie výsledky - muži prijímajú z potravy až o 33 percent kremíka viac ako ženy, a to práve vďaka ich obľúbenému pivu. Ženy dostávajú kremík do tela najmä zo zdrojov ako zelená fazuľka, obilniny či minerálna voda. Ani toto množstvo však nepokryje toľko čo pivo. Ľahko vstrebateľnú formu kremíka totiž obsahuje pivný jačmeň, ktorého enzýmy premieňajú niektoré škroby na cukry.
Iná skupina vedcov považuje objav za významný, varujú však, že kremík sám o sebe nie je pri zdravom vývoji kostí jediným zázračným liekom. Kosti potrebujú pre svoju dobrú kondíciu správnu kombináciu výživných látok, a tou je kremík a vápnik spolu s vitamínmi D a K. Vedci preto odporúčajú, aby sa nadšenci z nového objavu odrazu nezriekli doteraz uznávaného mlieka a nepresedlali výlučne na pivo. Pre zdravú rovnováhu minerálov v tele je dôležité piť jedno i druhé. (tasr)