Londýn 25. júna (TASR) - Britskí vedci sú presvedčení, že môžu zredukovať kriminalitu mladistvých jednoduchou úpravou ich jedálneho lístka, konkrétne zvýšením podielu čerstvej zeleniny a ovocia.
Podľa najnovšej štúdie vedcov z univerzity v Surrey obohatenie štandardného jedálnička, ktorý v Británii pozostáva najmä z mäsa a zemiakov o mrkvu, kapustu a brokolicu výrazne znížilo protispoločenské správanie mladých väzňov v nápravnom ústave Aylesbury Young Offenders Institution neďaleko Londýna.
Ide o prvú takúto štúdiu na svete, ktorá podľa jej autorov povedie k reforme nápravnovýchovných zariadení pre mladých a k redukcii počtu väzňov.
Bernard Gesch, vedúci tímu výskumníkov na základe výsledkov výskumu vyzýva na zmenu stravovacích návykov, a to nielen vo väzniciach, ale v celej spoločnosti.
Jedálny lístok by mal byť podľa neho bohatý na vitamíny, minerály a mastné kyseliny. Faktom však je, že aj keď majú britskí väzni možnosť stravovať sa zdravo, pretože väzenské jedálne ponúkajú zeleninu i ovocie, zvyčajne si vyberú to najmenej zdravé jedlo.
Na výskume sa zúčastnilo 230 väzňov vo veku od 18 do 21 rokov, ktorí si v priemere odpykávali štvorročný trest.