SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Koraly dokazujú oteplenie Atlantiku

Po dlhom období chladnej stability začala v minulom storočí stúpať teplota vody v severozápadnom Atlantiku.

Po dlhom odobí chladnej stability začala v minulom storočí stúpať teplota vody v severozápadnom Atlantiku.

BRATISLAVA. Teplota Atlantiku pri východokanadských brehoch začala v 20. storočí po vyše tisícpäťsto rokoch relatívnej stálosti stúpať a zostáva vysoká.

V časopise Proceedings of the National Academy of Sciences to oznámil päťčlenný medzinárodný tím na čele s Owenom Sherwoodom z Newfoundlandskej univerzity v kanadskom St. John's. Okrem dvoch Kanaďanov boli v tíme Švajčiari a Američan.

Režim teplej vody bol unikátny

Vedci skúmali aminokyseliny, teda dusíkové zlúčeniny izolované z hlbinných gorgonských koralov druhu Primnoa resedaeformis, ktoré rastú na dne Severovýchodného kanála v hornej časti kontinentálneho svahu juhozápadne od kanadskej provincie Nové Škótsko.

Skryť Vypnúť reklamu

Obsah stabilných izotopov dusíka (nielen) v koraloch podľa skorších poznatkov súvisí s rastúcou prítomnosťou subtropických či subpolárnych vôd, ktoré sa presúvajú sem a tam podľa vývoja tzv. Severoatlantickej oscilácie v atmosfére.

Zistili, že pretrvávanie režimu teplej vody s bohatstvom živín od začiatku 70. rokov minulého storočia je v kontexte posledných približne 1800 rokov unikátny jav. Vyššia dostupnosť živín v tejto oblasti vyplynula z nedávnych zmien globálnej klímy.

Presnejšie: Teplota tejto oblasti Atlantiku bola prakticky stála 1600 rokov. Niekedy počas posledných 150 rokov sa tam začala voda náhle otepľovať. Najpravdepodobnejšie v dvadsiatom storočí a väčšina tejto zmeny prebehla po roku 1970, keď Severoatlantická oscilácia prešla do trvalého kladného módu.

Skryť Vypnúť reklamu

Prechod k teplej vode

V tomto móde pri východokanadských brehoch studená, sladšia a na živiny chudobná voda ustupuje na severovýchod a nahrádza ju pomerne teplá, slanšia a na živiny bohatá voda z Golfského prúdu. V zápornom móde Severoatlantickej oscilácie je to naopak.

Desaťročie po roku 1960 by sa na prvý pohľad javilo ako anomálne obdobie s prevládaním studenej vody na pozadí dlhodobejšieho prevládania teplej vody.

Údaje z dlhšieho časového rozpätia však ukázali, že studená voda prevládala počas väčšiny neskorého holocénu (holocén zahŕňa cca 10-tisíc rokov od definitívneho skončenia poslednej ľadovej doby, v zásade sa prekrýva s érou ľudskej civilizácie vybudovanej na produkcii potravín).

Nedávny prechod k teplej vode sa podobá skôr stredoholocénnemu režimu v predmetnej oblasti Atlantiku, ktorý sa skončil pred približne 2500 rokmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdroj: Proceedings of the National Academy of Sciences USA Early Edition z 3.1.2011

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potvrdenie o očkovaní potrebujete na vstup na Eiffelovku, od víkendu pribudnú aj interiéry reštaurácií a barov. Mnohé miesta ponúkajú aj rýchlotesty priamo na mieste.

Zdravotníkov povinne očkujú viaceré štáty.


5 h
Zuzana Kepplová.

Kto to porúchal, ten nemá právo to teraz kontrolovať.


4 h
Antigénové testovanie na koronavírus.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 534 obetí.


a 4 ďalší 19 h

Neprehliadnite tiež

Sila je základný pojem vo fyzike. Prečo existuje?


a 1 ďalší 7 h

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  2. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  3. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  4. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  5. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 107
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 178
  3. Od Česka až po Jadran 3 981
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 644
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 259
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 237
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 167
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 759
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 551
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 214