ASHINGTON, BRATISLAVA. Predstava o primitívnych ľuďoch v jaskyniach sa tento rok vďaka vedcom rozplýva. Nielenže neandertálci nám podľa nich odovzdali svoje gény, ale podľa najnovších poznatkov boli aj väčší gurmáni, než sme si mysleli.
Doteraz sa predpokladalo, že jedli skoro samé mäso, čo malo podľa niektorých vedcov prispieť k tomu, že neskôr vymreli. Americkí vedci však teraz zistili, že strava neandertálcov bola pestrejšia a jedlo si aj tepelne upravovali.
Štúdiu publikovali v magazíne Proceedings of National Academy of Science (PNAS).
Datle aj strukoviny
Priamy dôkaz objavili pri analýze kostí neandertálcov z nálezísk v Belgicku a Iraku. V skamenených zuboch našli zrnká rastlinnej potravy, pričom časť z nej bola uvarená. Boli medzi nimi podľa Discovery News datle, jačmeň, strukoviny či lekná.
„Už predtým sme našli peľ na neandertálskych náleziskách, ale nikdy sme nevedeli, či rastlinu jedli, alebo na nej spali, alebo niečo iné,“ povedala profesorka Alison Brooksová z George Washington University, spoluautorka štúdie, pre BBC.
Dodáva, že tentoraz je tu jasný dôkaz, že rastliny konzumovali. Praľudia podľa výsledkov výskumu „používali oheň, rovnako ako prví moderní ľudia“.
Chemická analýza kostí predtým ukazovala, že neandertálci skoro vôbec nejedli rastlinnú potravu. Brooksová to vysvetľuje tým, že keď merali hladinu proteínov v kostiach, predpokladali, že pochádzajú len z mäsa. „Je však možné, že časť z nich pochádzala z rastlín,“ tvrdí Brooksová.
Ďalšie prekvapenia
Vedci prišli k záveru, že neandertálci „boli schopní komplexne získavať potravu vrátane poľovania na veľké zvieratá aj zbierania a spracovania rastlinnej potravy“.
Neandertálci žili v častiach Európy, strednej Ázie a Blízkeho východu asi 170tisíc rokov. Vymreli asi pred 30tisíc rokmi a o dôvodoch, prečo vymreli, sa stále diskutuje.
Ak sa nájdu ďalšie kosti neandertálcov, z ktorých sa bude dať získať DNA, čakajú nás podľa amerického genetika Terryho Browna ďalšie prekvapenia o minulosti predkov ľudí.