SME

Rozlúštili genómy divých jahôd a kakaovníka pravého

Sekvenovanie DNA týchto dvoch hospodársky významných plodín prispeje podľa vedcov k vyšľachteniu nových kultivarov.

BRATISLAVA. Dva medzinárodné vedecké tímy publikovali v časopise Nature Genetics výsledky sekvenovania genómov jahody obyčajnej (Fragaria vesca) a kakaovníka pravého (Theobroma cacao). Získané poznatky sa budú môcť využiť na šľachtenie nových odrôd týchto hospodársky významných plodín.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odborníci vedení Vladimirom Shulaevom z University of North Texas zistili, že genóm divých jahôd obsahuje 34 809 génov, pričom sa predpokladá, že väčšinu z nich majú aj vyšľachtené kultivary.

"Pretože farmári celé storočia krížili a kultivovali plodiny za účelom ich zdokonalenia, genómy týchto rastlín sa stali komplikovanejšie. Genóm divých jahôd je však relatívne malý, takže sa ku všetkým užitočným génom vieme dostať pomerne jednoducho," uviedol Daniel J Sargent z britskej spoločnosti East Malling Research.

"Tieto poznatky urýchlia výskum, čo následne povedie k novým kultivarom. Tie by mohli lepšie odolávať škodcom, tolerovať vyššie teploty, vyžadovať menej hnojív alebo mať lepšiu chuť, vôňu a dlhšiu trvanlivosť plodov," dodal Todd Mockler z Oregon State University.

Vedecký tím na čele s Francúzom Xavierom Argoutom z Centre de coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD) zas sekvenoval DNA kultivaru Criollo kakaovníka pravého (Theobroma cacao).

Podarilo sa im identifikovať takmer 29-tisíc génov, čo predstavuje 76 percent genómu tejto rastliny. Kakaové bôby kultivaru Criollo sú vôbec najcennejšie zo všetkých troch pestovaných odrôd, pretože sa z nich vyrába tá najkvalitnejšia čokoláda.

Tento kultivar je však náchylný na rôzne ochorenia a jeho výnosy bývajú nižšie. "Farmári preto častejšie pestujú hybridný kultivar Trinitario, ktorý vznikol skrížením odrôd Criollo a Forastero. Táto hybridizácia však znižuje kvalitu chuti pôvodného kultivaru Criollo," uviedla genetička Claire Lanaud z CIRAD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  2. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  3. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  4. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  5. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  6. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  7. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  8. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 841
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 551
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 040
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 833
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 139
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 906
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 382
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 040
SkryťZatvoriť reklamu