SME

Rozlúštili genómy divých jahôd a kakaovníka pravého

Sekvenovanie DNA týchto dvoch hospodársky významných plodín prispeje podľa vedcov k vyšľachteniu nových kultivarov.

BRATISLAVA. Dva medzinárodné vedecké tímy publikovali v časopise Nature Genetics výsledky sekvenovania genómov jahody obyčajnej (Fragaria vesca) a kakaovníka pravého (Theobroma cacao). Získané poznatky sa budú môcť využiť na šľachtenie nových odrôd týchto hospodársky významných plodín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odborníci vedení Vladimirom Shulaevom z University of North Texas zistili, že genóm divých jahôd obsahuje 34 809 génov, pričom sa predpokladá, že väčšinu z nich majú aj vyšľachtené kultivary.

"Pretože farmári celé storočia krížili a kultivovali plodiny za účelom ich zdokonalenia, genómy týchto rastlín sa stali komplikovanejšie. Genóm divých jahôd je však relatívne malý, takže sa ku všetkým užitočným génom vieme dostať pomerne jednoducho," uviedol Daniel J Sargent z britskej spoločnosti East Malling Research.

"Tieto poznatky urýchlia výskum, čo následne povedie k novým kultivarom. Tie by mohli lepšie odolávať škodcom, tolerovať vyššie teploty, vyžadovať menej hnojív alebo mať lepšiu chuť, vôňu a dlhšiu trvanlivosť plodov," dodal Todd Mockler z Oregon State University.

Vedecký tím na čele s Francúzom Xavierom Argoutom z Centre de coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD) zas sekvenoval DNA kultivaru Criollo kakaovníka pravého (Theobroma cacao).

Podarilo sa im identifikovať takmer 29-tisíc génov, čo predstavuje 76 percent genómu tejto rastliny. Kakaové bôby kultivaru Criollo sú vôbec najcennejšie zo všetkých troch pestovaných odrôd, pretože sa z nich vyrába tá najkvalitnejšia čokoláda.

Tento kultivar je však náchylný na rôzne ochorenia a jeho výnosy bývajú nižšie. "Farmári preto častejšie pestujú hybridný kultivar Trinitario, ktorý vznikol skrížením odrôd Criollo a Forastero. Táto hybridizácia však znižuje kvalitu chuti pôvodného kultivaru Criollo," uviedla genetička Claire Lanaud z CIRAD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 587
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 254
  3. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 144
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 024
  5. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 4 264
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 867
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 200
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 1 850
SkryťZatvoriť reklamu