Rozlúštili genómy divých jahôd a kakaovníka pravého

Sekvenovanie DNA týchto dvoch hospodársky významných plodín prispeje podľa vedcov k vyšľachteniu nových kultivarov.

BRATISLAVA. Dva medzinárodné vedecké tímy publikovali v časopise Nature Genetics výsledky sekvenovania genómov jahody obyčajnej (Fragaria vesca) a kakaovníka pravého (Theobroma cacao). Získané poznatky sa budú môcť využiť na šľachtenie nových odrôd týchto hospodársky významných plodín.

Odborníci vedení Vladimirom Shulaevom z University of North Texas zistili, že genóm divých jahôd obsahuje 34 809 génov, pričom sa predpokladá, že väčšinu z nich majú aj vyšľachtené kultivary.

"Pretože farmári celé storočia krížili a kultivovali plodiny za účelom ich zdokonalenia, genómy týchto rastlín sa stali komplikovanejšie. Genóm divých jahôd je však relatívne malý, takže sa ku všetkým užitočným génom vieme dostať pomerne jednoducho," uviedol Daniel J Sargent z britskej spoločnosti East Malling Research.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Tieto poznatky urýchlia výskum, čo následne povedie k novým kultivarom. Tie by mohli lepšie odolávať škodcom, tolerovať vyššie teploty, vyžadovať menej hnojív alebo mať lepšiu chuť, vôňu a dlhšiu trvanlivosť plodov," dodal Todd Mockler z Oregon State University.

Vedecký tím na čele s Francúzom Xavierom Argoutom z Centre de coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD) zas sekvenoval DNA kultivaru Criollo kakaovníka pravého (Theobroma cacao).

Podarilo sa im identifikovať takmer 29-tisíc génov, čo predstavuje 76 percent genómu tejto rastliny. Kakaové bôby kultivaru Criollo sú vôbec najcennejšie zo všetkých troch pestovaných odrôd, pretože sa z nich vyrába tá najkvalitnejšia čokoláda.

Tento kultivar je však náchylný na rôzne ochorenia a jeho výnosy bývajú nižšie. "Farmári preto častejšie pestujú hybridný kultivar Trinitario, ktorý vznikol skrížením odrôd Criollo a Forastero. Táto hybridizácia však znižuje kvalitu chuti pôvodného kultivaru Criollo," uviedla genetička Claire Lanaud z CIRAD.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Čo robiť, aby sa vám v lete neprehrieval telefón

Nedávajte telefón do mrazničky.

Podcast Klik

Klik: Nie, váš telefón vás nepočúva, ale môže robiť iné aktivity

Prehľad technologických správ týždňa.

PODCAST ZOOM

Zoom: Globálne otepľovanie ukázali cyklistické preteky

Čo nám cyklistika hovorí o zmene klímy.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 259
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 049
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 548
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 11 123
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 298
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 950
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 868
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 616
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 761
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 311