SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Keď rastú paradajky na vate

Mayovia poznali tajomstvo, ako prežívať v zložitých podmienkach. Agrikultúra tejto úspešnej civilizácie preto v mnohom predbehla súčasnú modernú pestovateľskú vedu.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ - WIKIMEDIA)

Mayovia poznali tajomstvo, ako prežívať v zložitých podmienkach. Vedeli napríklad, že ak chcú žiť na území neoplývajúcom výživnou pôdou, musia pestovať plodiny na štrkovisku. Agrikultúra tejto úspešnej civilizácie preto v mnohom predbehla súčasnú modernú pestovateľskú vedu.

BRATISLAVA. Systém kultivácie plodín bez pôdy je veľmi podobný tomu, ktorý už niekoľko desaťročí využívajú poľnohospodári produkujúci bioplodiny zo skleníka. Vývoj tohto spôsobu pestovania ovocia a zeleniny má veľa spoločných prvkov aj s históriou indiánskych kmeňov Strednej a Južnej Ameriky.

Skryť Vypnúť reklamu

Využili ho aj Holanďania, ktorí po II. svetovej vojne riešili dilemu, ako zamestnať vlnu prisťahovalcov z bývalých kolónií vo východnej Ázii. Vláda rozhodla, že najlepšie sa uplatnia v poľnohospodárstve pri pestovaní zeleniny, húb a kvetov.

Na základe vedeckých výskumov vyvinuli pestovanie zeleniny v skleníkoch na minerálnej vate pri použití kvapkovej závlahy.

Minerálna vata

U nás sa pestovaniu biopotravín zo skleníkov venuje už niekoľko desaťročí Peter Lednár zo Zlatých Moraviec, jeden z prvých projektantov a medzinárodne uznávaný odborník, ktorý dnes pôsobí ako konzultant pri vytváraní nových skleníkov.

Vysvetlil, že priesady plodov sa vypestujú v minerálnej vate pomocou vody obohatenej o potrebné množstvo živných roztokov. Následne sa presádzajú do skleníkov opäť do minerálnej vaty, kde korene rastlín dostávajú vodu a kontrolované roztoky s presnými dávkami živín.

Skryť Vypnúť reklamu

V prospech tohto postupu hovorí aj fakt, že producenti využívajú čmeliaky – opeľovače, čím vylučujú používanie chémie. Ochranu proti škodcom riešia tiež bez chemických postrekov, pomocou predátorov.

Jeden z prvých skleníkov na Slovensku, kde začali pestovať plodiny na minerálnej vate, je v dedine Bušince v okrese Veľký Krtíš. Na takmer siedmich hektároch tu v skleníkoch pestujú paradajky a gerbery. Na vyhrievanie používajú odpadové teplo zo susediacej kompresorovej stanice.

Skleník na biopotraviny vznikol aj v Bešeňovej, kde využívajú známy geotermálny prameň. Rovnaký zdroj vykurovania používajú aj v skleníkoch v okolí Dunajskej Stredy.

Veľkú pozornosť s projektom pestovanie biozeleniny v skleníkoch vzbudili Hornonitrianske bane Prievidza, a. s., ktoré v týchto dňoch dobudovávajú v Novákoch 1,5-hektárový skleník. Náklady na pestovanie plodín v skleníkoch sú síce o tretinu vyššie ako bežné pestovanie, no produkcia je oveľa kvalitnejšia.

Skryť Vypnúť reklamu

Kyslé dážde a počasie

„V obyčajnej pôde nájdeme veľa rôznych prvkov a mikroorganizmov. Ťažko určiť, aké presne to sú a v akom pomere ich pôda obsahuje,“ povedal Peter Lednár. Rovnako je to aj s rozkladaním hnojiva a iných prvkov, používaných pri pestovaní.

Plody často môžu znehodnotiť napríklad kyslé dažde alebo iné poveternostné vplyvy. Preto je kvalita plodín rôznorodá a nie vždy vhodná pre človeka.

„Plody z bioskleníkov sú pod stálou kontrolou, dávkovanie výživových prvkov sa prispôsobí potrebám rastliny,“ dodal Lednár. „Produkty lepšie chutia a sú výživnejšie.

Aby tento systém pestovania napríklad paradajok bol rentabilný, výnos zo štvorcového metra musí dosahovať aspoň 50 kilogramov. Začiatkom decembra začína výsadba priesad, plody sa zbierajú od februára až do októbra.“

Skryť Vypnúť reklamu

Pestovanie poľnohospodárskych plodín bez pôdy je už v mnohých krajinách bežné. Priekopníkmi a najväčšími producentmi sú Holanďania, Izraelčania a Belgičania.

Na Slovensku v tejto oblasti úspešne podniká niekoľko fariem. Ich produkty sú označené certifikátom kvalitnej biopotraviny. Stretneme sa s nimi aj v mnohých našich obchodných reťazcoch, hoci väčšina ich produkcie smeruje na zahraničný trh.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zadržanie Dušana Kováčika.

Koronavírus: Na Slovensku potvrdili 17 úmrtí, Česko pokračuje v rekordoch (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 33 602. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Odberové miesto na testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 pred Infekčným pavilónom na Kramároch.
Pacientov s covidom budú musieť zrejme zakrátko voziť do iných nemocníc, lebo bojnická bola v utorok už plná.
Podcast Dobré Ráno.
Cynická obluda

Zázrak v parlemente

Záborská, pevne sa spoliehajúca na hlasy fašistov, už videla svoje obmedzenie interrupcií ako hotovú vec.

Neprehliadnite tiež

Vedátorský podcast

Vďaka akému princípu lietajú lietadlá?

Ako vyzerá fyzika lietania.

Na Mesiaci má byť 4G sieť. Vybuduje ju Nokia

Zariadenie vynesú koncom roka 2022.

Vizualizácia práce astronautov na Mesiaci. NASA a telekomunikačný výrobca Nokia sa spojili, aby na našej družici poskytli prvú bezdrôtovú sieť 4G.
Koľko známych vesmírnych objektov na fotke nájdete? Fotka Tomáša Slovinského sa už tretíkrát za posledný rok stala Astronomickou snímkou dňa NASA.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  2. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. Úprava osobného motorového vozidla
  6. Important information for Brazilians living in Slovakia
  7. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  8. Vitajte v postapokalyptickom svete
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 23 786
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 060
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 856
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 536
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 850
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 768
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 479
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 378
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 165
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 151