SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Keď rastú paradajky na vate

Mayovia poznali tajomstvo, ako prežívať v zložitých podmienkach. Agrikultúra tejto úspešnej civilizácie preto v mnohom predbehla súčasnú modernú pestovateľskú vedu.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ - WIKIMEDIA)

Mayovia poznali tajomstvo, ako prežívať v zložitých podmienkach. Vedeli napríklad, že ak chcú žiť na území neoplývajúcom výživnou pôdou, musia pestovať plodiny na štrkovisku. Agrikultúra tejto úspešnej civilizácie preto v mnohom predbehla súčasnú modernú pestovateľskú vedu.

BRATISLAVA. Systém kultivácie plodín bez pôdy je veľmi podobný tomu, ktorý už niekoľko desaťročí využívajú poľnohospodári produkujúci bioplodiny zo skleníka. Vývoj tohto spôsobu pestovania ovocia a zeleniny má veľa spoločných prvkov aj s históriou indiánskych kmeňov Strednej a Južnej Ameriky.

Skryť Vypnúť reklamu

Využili ho aj Holanďania, ktorí po II. svetovej vojne riešili dilemu, ako zamestnať vlnu prisťahovalcov z bývalých kolónií vo východnej Ázii. Vláda rozhodla, že najlepšie sa uplatnia v poľnohospodárstve pri pestovaní zeleniny, húb a kvetov.

Na základe vedeckých výskumov vyvinuli pestovanie zeleniny v skleníkoch na minerálnej vate pri použití kvapkovej závlahy.

Minerálna vata

U nás sa pestovaniu biopotravín zo skleníkov venuje už niekoľko desaťročí Peter Lednár zo Zlatých Moraviec, jeden z prvých projektantov a medzinárodne uznávaný odborník, ktorý dnes pôsobí ako konzultant pri vytváraní nových skleníkov.

Vysvetlil, že priesady plodov sa vypestujú v minerálnej vate pomocou vody obohatenej o potrebné množstvo živných roztokov. Následne sa presádzajú do skleníkov opäť do minerálnej vaty, kde korene rastlín dostávajú vodu a kontrolované roztoky s presnými dávkami živín.

Skryť Vypnúť reklamu

V prospech tohto postupu hovorí aj fakt, že producenti využívajú čmeliaky – opeľovače, čím vylučujú používanie chémie. Ochranu proti škodcom riešia tiež bez chemických postrekov, pomocou predátorov.

Jeden z prvých skleníkov na Slovensku, kde začali pestovať plodiny na minerálnej vate, je v dedine Bušince v okrese Veľký Krtíš. Na takmer siedmich hektároch tu v skleníkoch pestujú paradajky a gerbery. Na vyhrievanie používajú odpadové teplo zo susediacej kompresorovej stanice.

Skleník na biopotraviny vznikol aj v Bešeňovej, kde využívajú známy geotermálny prameň. Rovnaký zdroj vykurovania používajú aj v skleníkoch v okolí Dunajskej Stredy.

Veľkú pozornosť s projektom pestovanie biozeleniny v skleníkoch vzbudili Hornonitrianske bane Prievidza, a. s., ktoré v týchto dňoch dobudovávajú v Novákoch 1,5-hektárový skleník. Náklady na pestovanie plodín v skleníkoch sú síce o tretinu vyššie ako bežné pestovanie, no produkcia je oveľa kvalitnejšia.

Skryť Vypnúť reklamu

Kyslé dážde a počasie

„V obyčajnej pôde nájdeme veľa rôznych prvkov a mikroorganizmov. Ťažko určiť, aké presne to sú a v akom pomere ich pôda obsahuje,“ povedal Peter Lednár. Rovnako je to aj s rozkladaním hnojiva a iných prvkov, používaných pri pestovaní.

Plody často môžu znehodnotiť napríklad kyslé dažde alebo iné poveternostné vplyvy. Preto je kvalita plodín rôznorodá a nie vždy vhodná pre človeka.

„Plody z bioskleníkov sú pod stálou kontrolou, dávkovanie výživových prvkov sa prispôsobí potrebám rastliny,“ dodal Lednár. „Produkty lepšie chutia a sú výživnejšie.

Aby tento systém pestovania napríklad paradajok bol rentabilný, výnos zo štvorcového metra musí dosahovať aspoň 50 kilogramov. Začiatkom decembra začína výsadba priesad, plody sa zbierajú od februára až do októbra.“

Skryť Vypnúť reklamu

Pestovanie poľnohospodárskych plodín bez pôdy je už v mnohých krajinách bežné. Priekopníkmi a najväčšími producentmi sú Holanďania, Izraelčania a Belgičania.

Na Slovensku v tejto oblasti úspešne podniká niekoľko fariem. Ich produkty sú označené certifikátom kvalitnej biopotraviny. Stretneme sa s nimi aj v mnohých našich obchodných reťazcoch, hoci väčšina ich produkcie smeruje na zahraničný trh.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

10 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

8 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

8 h

Neprehliadnite tiež

Podcast Klik.

Komentovaný prehľad technologických správ.

2 h

O biobezpečnosti a spôsoboch, akými bioinžinieri geneticky upravené bunky robia bezpečnými.

12 h

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 628
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 372
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 863
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 499
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 988
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 363
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 032
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 643
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 564
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 313