Je to ďalší dôkaz priamej súvislosti medzi stresom a ochoreniami srdca, konštatuje v časopise Journal of Psychophysiology spoluautorka štúdie Catherine Stoneyová.
Pre potreby štúdie sa vybralo 70 osôb v strednom veku, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín podľa pohlavia. Polovica ľudí bola vo veku 40-48 rokov, druhá polovica mala 54-61 rokov.
Každá osoba sa testovala dvakrát. Obidva razy dostal každý vnútrožilovo roztok triacylglycerolu ekivalent 100 kalórií. Takto sa simuloval proces, ktorý sa začne v krvnom riečisku niekoľko hodín po zjedení mastného jedla.
Jedna skupina pacientov mohla odpočívať a hladina triacylglycerolu sa kontrolovala každých 40 minút. Druhá skupina bola vystavená stresovým situáciám - jej členovia museli pripraviť a predniesť prejav, absolvovali psychomotorické testy, kreslili odraz svojej tváre v zrkadle a riešili matematické príklady.
Vedci zistili, že v stave pokoja klesala hladina triacylglycerolu v krvi priemerne o 3,2 percenta za minútu. U vystresovaných osôb zaznamenali pokles o 2,8 percenta za minútu. Podľa Stoneyovej to znamená, že stres zhoršuje metabolizmus tukov.
"Ak niekto konzumuje mastné jedlo v stresovej situácii, cirkuluje tuk v krvi dlhšie ako zvyčajne," konštatuje Stoneyová. Tým sa zvyšuje pravdepodobnosť ukladania tukov v tepnách a rastie riziko srdcového ochorenia.
Medzi účastníkmi štúdie boli aj takí, u ktorých hladina triacylglycerolu prudko klesla alebo ich reakcia bola veľmi slabá. Stoneyová to vysvetlila takto: "V spracovávaní tukov sú individuálne rozdiely. Stres však jednoznačne negatívne pôsobí na odbúravanie triacylglycerolu."