O brokolici je už dlho známe, že je akousi kumulovanou „vitamínovou bombou“. Vedci však nedávno objavili v tejto zelenine látky, ktoré ničia baktérie spôsobujúce rakovinu žalúdka. Tieto látky, ktoré dodávajú brokolici chuť, majú totiž schopnosť ničiť baktériu Helicobacter pylori. Práve tento mikroorganizmus sa pokladá za jedného z hlavných vinníkov rakoviny žalúdka.
Odborníci z americkej Johns Hopkins University (JHU) v Baltimore a francúzskeho National Research Centre sa chystajú experimentálne overiť, či pacienti so zápalmi žalúdka spôsobenými Helicobacterom pylori môžu byť vyliečení zvýšeným konzumovaním brokolice. Štandardné spôsoby liečby zápalov žalúdočnej sliznice antibiotikami sú síce účinné, ale majú mnoho vedľajších účinkov, pretože okrem Helicobactera zabíjajú aj tzv. „dobré“ baktérie, ktoré tvoria zdravú vnútornú mikroflóru.
Podľa odhadov Jeda Faheya z JHU napríklad v Strednej a Južnej Amerike, Afrike a Ázii trpí infekciou Helicobacterom pylori až 90 percent obyvateľstva, čo je spôsobené predovšetkým nedostatočnými hygienickými podmienkami. (5D)