BRATISLAVA. Zistil to tím britských a kanadských vedcov, ktorý výsledky svojho výskumu publikoval v časopise Genome Research. Podľa ich slov tento objav dokazuje, aké závažné dôsledky môže mať nedostatok tohto vitamínu v organizme.
Vedci na čele s Andreasom Hegerom z University of Oxford hľadali miesta v ľudskom genóme, na ktoré sa viaže takzvaný receptor vitamínu D (VDR). Zistili, že VDR priamo ovplyvňuje viac než dvesto génov.
Zdroje vitamínu D
za normálnych okolností sa vitamín D tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia
v zime sa dostáva do tela zväčša iba potravou živočíšneho pôvodu (napr. olej z rybej pečene, sleď, sardinka, losos). Menšie množstvo je v mäse, vaječnom žĺtku, mlieku, mliečnych výrobkoch. Vegáni majú k dispozícii iba hríby sušené na slnku, kvasnice, kakao, kokos, ďatle alebo rastlinné tuky a oleje.
Zdroj: Wikipedia
Sú medzi nimi gény súvisiace s ochoreniami ako napríklad skleróza multiplex, cukrovka prvého typu, Crohnova choroba, leukémia alebo rakovina hrubého čreva.
Nedostatok vitamínu D podľa nich môže zvýšiť riziko vzniku niektorého z týchto ochorení. Odporúčajú preto stanoviť optimálne denné dávky vitamínu D pre ľudí s jeho nedostatkom. Tých je na svete približne až jedna miliarda, pričom ide predovšetkým o ľudí, ktorí trávia väčšinu času v uzavretých priestoroch.