SME
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Teplejšia klíma škodí aj ryži

Vyššie teploty v dôsledku klimatickej zmeny zmenšia úrody ryže v šiestich ázijských krajinách.

SAN DIEGO. Vyššie teploty v dôsledku klimatickej zmeny zmenšia úrody ryže v šiestich ázijských krajinách, kde sa pestuje najviac tejto kľúčovej plodiny. V časopise Proceedings of the National Academy of Sciences to predbežne konštatoval šesťčlenný medzinárodný tím Jeffreya Vincenta z Dukeovej univerzity v severokarolínskom Durhame. Prvým autorom článku bol Jarrod Welch z Kalifornskej univerzity v San Diegu. Na štúdii sa podieľali aj vedci z Medzinárodného ústavu pre výskum ryže (IRRI) vo filipínskom Los Baňos a z Organizácie pre potraviny a poľnohospodárstvo (FAO) pri OSN v Ríme.

Skryť Vypnúť reklamu

Úroda sa zväčšuje pomalšie

Členovia tímu zanalyzovali šesťročné údaje z 227 zavlažovaných ryžových fariem v šiestich hlavných producentských krajinách ryže v Ázii Indii, Číne, Thajsku, Vietname, Indonézii a na Filipínach. Dokopy sa v nich urodí vyše 90 percent ryže na svete.

Stúpajúce priemerné teploty spomaľujú celkový rast objemu pestovania ryže, zabezpečovaný novými odrodami a lepšími poľnohospodárskymi metódami. Na viacerých miestach to už v posledných 25 rokoch spôsobilo o 10-20 percent menšie tempo zväčšovania úrody.

"Zistili sme, že úrody ryže klesajú ako so zvyšovaním minimálnej dennej teploty, tak s rastom nočných teplôt," povedal Jarrod Welch. Ide o vôbec prvý výskum, ktorý hodnotil vplyv denných maximálnych i minimálnych teplôt na produkciu ryže na zaplavovaných poliach spravovaných farmármi v tropických a subtropických oblastiach Ázie.

Skryť Vypnúť reklamu

"Unikátnosť našej štúdie spočíva v tom, že využíva údaje zozbierané na poliach farmárov v podmienkach reálneho sveta. Je to dôležitý doplnok k tomu, čo už vieme na základe kontrolovaných experimentov. Od farmárov možno očakávať adaptáciu na meniace sa podmienky, takže okolnosti, panujúce v reálnom svete, a tým aj výsledky, môžu byť odlišné ako pri experimentoch," vysvetlil Jarrod Welch.

V noci sa otepľuje rýchlejšie

Vyššie denné teploty podľa neho síce môžu zväčšiť úrodu ryže, no iba po určitý bod. Budúce straty spôsobené vyššími nočnými teplotami pravdepodobne všetky také zisky vynulujú, lebo nočné teploty rastú rýchlejšie. A pokiaľ sa denné teploty vyšplhajú privysoko, tiež začnú obmedzovať ryžové výnosy.

"Ak sa nám nepodarí zmeniť naše metódy pestovania ryže, alebo vyšľachtiť jej nové odrody odolné voči vyšším teplotám, produkcia tejto plodiny v najbližších desaťročiach s denným i nočným otepľovaním nevyhnutne klesne. Zvlášť zle by sa veci mohli vyvíjať okolo polovice nášho storočia," uzavrel Jarrod Welch. Ryža je každodenným pokrmom približne troch miliárd ľudí. Predstavuje hlavnú potravinu vyše 60 percent z miliardy najchudobnejších a podvyživených ľudí, ktorí žijú v Ázii. Menšia produkcia ryže tak bude znamenať viac chudobných a hladných Ázijčanov.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdroje: Proceedings of the National Academy of Sciences USA Early Edition z 9. 8. 2010, Komuniké University of California San Diego z 9. 8. 2010

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner v pojednávacej miestnosti Najvyššieho súdu.

Prípad vraždy Jána a Martiny posúdi Najvyšší súd.


a 1 ďalší 15 h
Ilustračné foto

Je to prvý prípad zabitia človeka touto šelmou za posledných sto rokov u nás.


1 h

Neprehliadnite tiež

Aj náročné témy si vyžadujú rozhovor.


1 h
Microsoft plánuje odhaliť novinky od operačnom systéme Windows.

Budúcnosť Windowsu prezradia o týždeň.


5 h
Myšacie embryá, ktoré vznikli oplodnením spermiami z Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Z vysušených spermií sa zrodilo osem myší.


21 h

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  2. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  3. Po Slovensku na motorke
  4. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  8. Behind every successful business lies a set of skilled people
  9. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  10. Ako sa mení dynamika firiem?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 20 987
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 721
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 768
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 942
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 922
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 316
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 7 153
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 528
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 634
  10. Slovensko v operácii Barbarossa 4 357