Prvá bola sliepka. Až potom vajce

Britskí vedci skúmali, ako vzniká vaječná škrupina. Veria, že popri tom rozlúskli otázku, ktorá už roky trápi ľudstvo. Bolo skôr vajce alebo sliepka?

(Zdroj: Ilustračné - TASR)

BRATISLAVA. Britskí vedci veria, že rozlúskli otázku, ktorá už roky trápi ľudstvo: bolo skôr vajce alebo sliepka?

Prišli na to, že tvorba vajec je možná len vďaka proteínu - takzvanému ovocledidinu-17 -, ktorý sa nachádza v slepačích vaječníkoch. Proteín je dôležitý na spustenie kryštalizácie - mení uhličitan vápenatý na kryštáliky kalcidu, z ktorého sa skladajú škrupiny vajec. Prišla na to skupina vedcov z univerzít v Sheffielde a Warwicku.

"Dlho sa predpokladalo, že vajcia boli prvé. Ale dnes máme vedecký dôkaz, že sliepka bola skôr." povedal Colin Freeman z katedry materiálového inžinierstva Sheffieldskej univerzity.

Nie úplne presvedčivé

Freeman však pre CNN priznal, že zistenia ešte nie sú úplne presvedčivé. Škrupiny boli totiž na Zemi ešte pred príchodom sliepok. Tvorili ich dinosaury a aj ich predchodcovia.

Ovocledidin-17 bol objavený už dávnejšie, no jeho účel bol dlho nejasný. Vedci tentoraz použili superpočítač na simulovanie procesu biomineralizácie, čiže tvorby minerálnych látok vo vnútri organizmov, a zistili, že proteín urýchľuje tvorbu vaječnej škrupiny.

Hľadajú niečo iné

Vedci však zámerne neskúmali, či bola skôr sliepka alebo vajce. Zameriavali sa výlučne na to, ako vzniká vaječná škrupina. Zaujímavé podľa nich je, že rôzne vtáčie druhy používajú rôzne proteíny na tú istú vec.

John Harding, ktorý sa tiež podieľal na výskume, tvrdí, že nové zistenia budú mať praktické využitie. "Pochopenie toho, ako sliepky tvoria škrupinu je samo o sebe fascinujúce. Môže nás priviesť k vytvoreniu úplne nových materiálov," povedal.

Najnovšie vedecké objavy nájdete na veda.sme.sk. Vedu SME hľadajte aj na Twitteri alebo na Facebooku.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 692
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 716
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 16 962
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 438
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 570
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 561
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 525
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 490
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 014
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 659