BRATISLAVA. Britskí vedci veria, že rozlúskli otázku, ktorá už roky trápi ľudstvo: bolo skôr vajce alebo sliepka?
Prišli na to, že tvorba vajec je možná len vďaka proteínu - takzvanému ovocledidinu-17 -, ktorý sa nachádza v slepačích vaječníkoch. Proteín je dôležitý na spustenie kryštalizácie - mení uhličitan vápenatý na kryštáliky kalcidu, z ktorého sa skladajú škrupiny vajec. Prišla na to skupina vedcov z univerzít v Sheffielde a Warwicku.
"Dlho sa predpokladalo, že vajcia boli prvé. Ale dnes máme vedecký dôkaz, že sliepka bola skôr." povedal Colin Freeman z katedry materiálového inžinierstva Sheffieldskej univerzity.
Nie úplne presvedčivé
Freeman však pre CNN priznal, že zistenia ešte nie sú úplne presvedčivé. Škrupiny boli totiž na Zemi ešte pred príchodom sliepok. Tvorili ich dinosaury a aj ich predchodcovia.
Ovocledidin-17 bol objavený už dávnejšie, no jeho účel bol dlho nejasný. Vedci tentoraz použili superpočítač na simulovanie procesu biomineralizácie, čiže tvorby minerálnych látok vo vnútri organizmov, a zistili, že proteín urýchľuje tvorbu vaječnej škrupiny.
Hľadajú niečo iné
Vedci však zámerne neskúmali, či bola skôr sliepka alebo vajce. Zameriavali sa výlučne na to, ako vzniká vaječná škrupina. Zaujímavé podľa nich je, že rôzne vtáčie druhy používajú rôzne proteíny na tú istú vec.
John Harding, ktorý sa tiež podieľal na výskume, tvrdí, že nové zistenia budú mať praktické využitie. "Pochopenie toho, ako sliepky tvoria škrupinu je samo o sebe fascinujúce. Môže nás priviesť k vytvoreniu úplne nových materiálov," povedal.
Najnovšie vedecké objavy nájdete na veda.sme.sk . Vedu SME hľadajte aj na Twitteri alebo na Facebooku .