MALAGA. Na západe Stredozemného mora stúpa najmenej od 40. rokov minulého storočia teplota a slanosť vody. Od 90. rokov snavyše tento fenomén zrýchľuje. V časopise Journal of Geophysical Research to oznámil osemčlenný tím, ktorý viedol Manuel Vargas-Yáňez z Oceánskeho strediska Španielskeho oceánografického ústavu v Malage.
Vedci analyzovali údaje z rokov 1943-2000. Teplota hlbinnej vody každoročne stúpa o dve tisíciny stupňa Celzia, slanosť o jednu tisícinu. Sú to zdanlivo malé zmeny, ale sú nepochybné a trvalé a od 90. rokov sa zrýchľujú, hoci tento zrýchľovací trend ešte bude treba potvrdiť.
Je to veľký objem vody
Manuel Vargas-Yáňez s kolegami sa zamerali na tri vrstvy vody Stredozemného mora: hornú od hladiny do 150-200 metrov pod ňou. Dominuje v nej voda, ktorá prúdi z Atlantiku cez Gibraltársky prieliv. Strednú, 200-600 metrov pod hladinou. Tu dominuje voda z východného Stredomoria, ktorá do západného prúdi cez Sicílsky prieliv. Poslednou bola hlbinná, od 600 metrov po dno, v ktorej dominuje voda zo západného Stredomoria.
"Tieto vrstvy, najmä hlbinná, zaberajú obrovský objem, takže na každoročné zvýšenie teploty čo len o tisícinu stupňa treba obrovské množstvo tepla," povedal Manuel Vargas-Yáňez.
Zvýšila sa aj slanosť
S kolegami pozoroval aj nárast slanosti vody či teploty strednej vrstvy vody. V hornej sa tieto zmeny zreteľne nepozorovali, no podľa Manuela Vargasa-Yáňeza ich "možno odvodiť zo zohrievania hlbinnej vody a z výskumov iných tímov", ako aj z projektov, ktoré so svojím tímom uskutočňuje v súčasnosti.
Jeho tím použil údaje z databázy MEDATLAS (Mediterranean Hydrographic Atlas, Hydrografický atlas Stredozemného mora) a z monitorovacích programov Španielskeho oceánografického ústavu. Údaje boli namerané v Alboránskom mori (najzápadnejšia časť Stredozemného mora medzi Španielskom, Marokom a Alžírskom), Katalánsko-Baleárskom mori, Lionskom zálive, Ligúrskom mori, Tyrrhénskom mori a v Alžírskej panve.
Zdroj: Komuniké FECYT Spanish Foundation for Science and Technology z 21. mája 2010
Najnovšie vedecké objavy nájdete na veda.sme.sk. Vedu SME hľadajte aj na Twitteri alebo na Facebooku.