Jazero Tanganika zabíja. Otepľuje sa

Otepľovanie jazera Tanganika a znížené prúdenie kľúčových živín spôsobuje úbytok rýb. Problémy budú mať aj ľudia.

Jazero Tanganika sa otepľuje.(Zdroj: WIKIMEDIA/Saperaud, NASA)

PROVIDENCE. Teplota vody v jazere Tanganika nedávno dosiahla najvyššiu hodnotu za najmenej 1500 rokov. Ovplyvňuje to rybolov, obživu miliónov ľudí. V časopise Nature Geoscience to oznámil sedemčlenný tím na čele
s Jessicou Tierneyovou z Brownovej univerzity v Providence (štát Rhode Island, USA).

Jazero Tanganika má rozlohu takmer 33-tisíc kilometrov štvorcových a priemernú hĺbku 570 metrov. Po Bajkale v Rusku je to druhé najhlbšie jazero na svete (1470 metrov) a objemom vody asi 18.900 kilometrov kubických druhé či tretie. Leží v Údolí veľkého zlomu na styku Konžskej demokratickej republiky, Tanzánie, Burundi a Zambie. Geológovia ho považujú za druhé najstaršie jazero sveta.

Jazero sa otepľuje

Jessica Tierneyová a jej kolegovia odobrali vrtmi z dna jazera stĺpcové vzorky sedimentov, ktoré im umožnili analyzovať históriu hladinovej teploty jazera v priebehu posledných tisícpäťsto rokov. Vzorky získali pri dvoch vrtných výpravách v rokoch 2001 a 2004.

Ukázalo sa, že hodnota 26 stupňov Celzia priamo nameraná v roku 2003 je najvyššia za celé spomenuté obdobie. Dlhodobý priemer za 1500 rokov presahuje o približne dva stupne Celzia. Najviac sa jazero oteplilo v 20. storočí.

Oteplenie výrazne ovplyvňuje ekosystém jazera, ktorý závisí na prúdení živín z hlbín bližšie k hladine, kde sa stávajú základom potravinového reťazca rýb. "Naše údaje ukazujú nespornú súvislosť medzi hladinovou teplotou jazera a biologickou produktivitou, vyjadrenou početnosťou rybích kŕdľov. Očakávame, že produktivita bude s ďalším otepľovaním klesať, čo postihne rybolov," povedala Jessica Tierneyová.

Vodu a potraviny z jazera, prevažne ryby, využíva v spomenutých štyroch krajinách približne desať miliónov ľudí. Ročne sa z neho vyloví až 200-tisíc ton sardiniek a ďalších štyroch rybích druhov.

Voda sa málo mieša

Jazero sa ekologicky delí na dve úrovne. Väčšina živočíchov obýva horných 100 metrov, hlbšie voda obsahuje stále menej a menej kyslíka. Jazero je tak značne rozvrstvené a jeho ekosystém udržiavajú vetry, ktoré víria vodu a zabezpečujú dodávku živín z hĺbky pre riasy, základ potravinového reťazca.

Problém spočíva v tom, že s otepľovaním hladinových vrstiev vody klesá veterné premiešavanie, čím k hladine prúdi menej živín. Otepľovanie totiž zvýrazňuje hustotný kontrast oboch úrovní, takže dostatočné zvírenie hlbšej, potrebné pre prúdenie živín, vyžaduje silnejšie vetry.

Analýza vzoriek z 1500-ročného obdobia doložila, že dlhšie obdobia otepľovania respektíve ochladzovania vždy súviseli s nízkou respektíve vysokou produktivitou rias (je v tom nepriama úmera).

Ohrození aj ľudia

Pre ľudí na juhu strednej Afriky sú ryby z jazera Tanganika hlavný zdroj bielkovín. Tento zdroj je teraz zrejme ohrozený nevídaným otepľovaním jazera od konca 19. storočia a s tým súvisiacou stratou biologickej produktivity, povedal Andrew Cohen.

Klimatické modely podľa Jamesa Russella naznačujú, že otepľovanie v oblasti jazera bude pokračovať, čím teplota vody pri jeho hladine ešte stúpne a jazero ako celok sa hustotne ešte viac rozvrství.

Spolu s Jessicou Tierneyovou súhlasia s názorom iných vedcov, že na úbytku rýb v jazere sa podpísal nadmerný výlov. No otepľovanie jazera a tým znížené prúdenie kľúčových živín k hladine úbytok nesporne zosilňuje, ak nie je hlavnou príčinou.

Zdroje: Nature Geoscience zo 16.5.2010; Komuniké Brown University zo 16.5.2010

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 891
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 604
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 973
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 450
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 122
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 809
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 440
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 907
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 514
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 195