SME

Jazero Tanganika zabíja. Otepľuje sa

Otepľovanie jazera Tanganika a znížené prúdenie kľúčových živín spôsobuje úbytok rýb. Problémy budú mať aj ľudia.

Jazero Tanganika sa otepľuje.Jazero Tanganika sa otepľuje. (Zdroj: WIKIMEDIA/Saperaud, NASA)

PROVIDENCE. Teplota vody v jazere Tanganika nedávno dosiahla najvyššiu hodnotu za najmenej 1500 rokov. Ovplyvňuje to rybolov, obživu miliónov ľudí. V časopise Nature Geoscience to oznámil sedemčlenný tím na čele
s Jessicou Tierneyovou z Brownovej univerzity v Providence (štát Rhode Island, USA).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jazero Tanganika má rozlohu takmer 33-tisíc kilometrov štvorcových a priemernú hĺbku 570 metrov. Po Bajkale v Rusku je to druhé najhlbšie jazero na svete (1470 metrov) a objemom vody asi 18.900 kilometrov kubických druhé či tretie. Leží v Údolí veľkého zlomu na styku Konžskej demokratickej republiky, Tanzánie, Burundi a Zambie. Geológovia ho považujú za druhé najstaršie jazero sveta.

SkryťVypnúť reklamu

Jazero sa otepľuje

Jessica Tierneyová a jej kolegovia odobrali vrtmi z dna jazera stĺpcové vzorky sedimentov, ktoré im umožnili analyzovať históriu hladinovej teploty jazera v priebehu posledných tisícpäťsto rokov. Vzorky získali pri dvoch vrtných výpravách v rokoch 2001 a 2004.

Ukázalo sa, že hodnota 26 stupňov Celzia priamo nameraná v roku 2003 je najvyššia za celé spomenuté obdobie. Dlhodobý priemer za 1500 rokov presahuje o približne dva stupne Celzia. Najviac sa jazero oteplilo v 20. storočí.

Oteplenie výrazne ovplyvňuje ekosystém jazera, ktorý závisí na prúdení živín z hlbín bližšie k hladine, kde sa stávajú základom potravinového reťazca rýb. "Naše údaje ukazujú nespornú súvislosť medzi hladinovou teplotou jazera a biologickou produktivitou, vyjadrenou početnosťou rybích kŕdľov. Očakávame, že produktivita bude s ďalším otepľovaním klesať, čo postihne rybolov," povedala Jessica Tierneyová.

SkryťVypnúť reklamu

Vodu a potraviny z jazera, prevažne ryby, využíva v spomenutých štyroch krajinách približne desať miliónov ľudí. Ročne sa z neho vyloví až 200-tisíc ton sardiniek a ďalších štyroch rybích druhov.

Voda sa málo mieša

Jazero sa ekologicky delí na dve úrovne. Väčšina živočíchov obýva horných 100 metrov, hlbšie voda obsahuje stále menej a menej kyslíka. Jazero je tak značne rozvrstvené a jeho ekosystém udržiavajú vetry, ktoré víria vodu a zabezpečujú dodávku živín z hĺbky pre riasy, základ potravinového reťazca.

Problém spočíva v tom, že s otepľovaním hladinových vrstiev vody klesá veterné premiešavanie, čím k hladine prúdi menej živín. Otepľovanie totiž zvýrazňuje hustotný kontrast oboch úrovní, takže dostatočné zvírenie hlbšej, potrebné pre prúdenie živín, vyžaduje silnejšie vetry.

SkryťVypnúť reklamu

Analýza vzoriek z 1500-ročného obdobia doložila, že dlhšie obdobia otepľovania respektíve ochladzovania vždy súviseli s nízkou respektíve vysokou produktivitou rias (je v tom nepriama úmera).

Ohrození aj ľudia

Pre ľudí na juhu strednej Afriky sú ryby z jazera Tanganika hlavný zdroj bielkovín. Tento zdroj je teraz zrejme ohrozený nevídaným otepľovaním jazera od konca 19. storočia a s tým súvisiacou stratou biologickej produktivity, povedal Andrew Cohen.

Klimatické modely podľa Jamesa Russella naznačujú, že otepľovanie v oblasti jazera bude pokračovať, čím teplota vody pri jeho hladine ešte stúpne a jazero ako celok sa hustotne ešte viac rozvrství.

Spolu s Jessicou Tierneyovou súhlasia s názorom iných vedcov, že na úbytku rýb v jazere sa podpísal nadmerný výlov. No otepľovanie jazera a tým znížené prúdenie kľúčových živín k hladine úbytok nesporne zosilňuje, ak nie je hlavnou príčinou.

SkryťVypnúť reklamu

Zdroje: Nature Geoscience zo 16.5.2010; Komuniké Brown University zo 16.5.2010

Najnovšie vedecké objavy nájdete na veda.sme.sk. Vedu SME hľadajte aj na Twitteri alebo na Facebooku.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu