Londýn/Los Angeles 9. mája (TASR) - Fínsko-americký tím vedcov objavil génový variant, ktorý v dospelosti spôsobuje neznášanlivosť laktózy (mliečneho cukru).
Ako informoval časopis Nature Genetics, tento variant leží mimo regiónu DNA, ktorý sa doposiaľ dával do súvislosti s neznášanlivosťou. Výskumníci dúfajú, že nový poznatok urýchli vývoj neinvazívneho testu na zistenie intolerancie laktózy.
Tím vedcov pod vedením Nabila Sabriho Enattaha z univerzity v Helsinkách a Leeny Peltonenovej z UCLA Medical School v Los Angeles analyzoval genómy 196 ľudí s neznášanlivosťou laktózy afrického, európskeho a ázijského pôvodu. Všetci mali vo svojej DNA genetickú mutáciu pre túto chorobu.
"Fakt, že sme ten istý dedičný faktor našli u všetkých probandov z rôznych etnických skupín, znamená, že ide o veľmi starý defekt," domnieva sa Peltonenová.
Vedci si myslia, že spomínaný génový variant má pôvod v originálnej forme génu, vďaka ktorého mutácii mohli predchodcovia človeka začať piť mlieko. Odjakživa to tak nebolo a až do mutácie génu človek nevedel stráviť mliečne produkty.
Pozostatkom tohto "dedičstva" je neznášanlivosť laktózy. Ľudia s touto poruchou trpia po 30 minútach až dvoch hodinách po konzumácii mliečnych produktov pocitom preplneného žalúdka, vetrami, kŕčovitými bolesťami brucha, nevoľnosťou a hnačkou. Na príčine je nedostatočná tvorba enzýmu laktáza, ktorá mliečny cukor rozkladá. V dôsledku toho sa dostane veľké množstvo laktózy do hrubého čreva, kde začne pod vplyvom črevných baktérií kvasiť.