LEXINGTON. Pridanie chmeľu do kravského krmiva potláča rast baktérií, ktoré rozkladajú aminokyseliny. Tie znižujú nárast hmotnosti týchto hospodárskych zvierat a súčasne produkujú amoniak. Oznámil to Michael Flythe z Poľnohospodárskej výskumnej služby pri Ministerstve poľnohospodárstva USA v kentuckom Lexingtone
s kolegami.
Problematické baktérie
Prežúvavcom vrátane hovädzieho dobytka pomáha tráviť tuhú rastlinnú potravu pestrá zmes baktérií v prvom z ich štyroch žalúdkov (respektíve komôr žalúdka), bachore. Má to však niekoľko problémov. Mnohé baktérie
produkujú silný skleníkový plyn metán, ktorý sa fyziologickým prejavmi kráv dostáva do ovzdušia.
Problémom je aj produkcia amoniaku inými baktériami, ktoré sa spoločne označujú HAB (hyper-ammonia producing bacteria, baktérie s nadprodukciou amoniaku). Tento amoniak vzniká pri rozklade aminokyselín z potravy zvierat. Z chovateľského hľadiska ide o problém, lebo zvieratá sú tým vlastne ochudobňované o bielkoviny (aminokyseliny sú stavebné kamene bielkovín) a dosahujú nižšie hmotnostné prírastky. Bielkovinový deficit sa potom kompenzuje nákladnými a neefektívnymi prídavkami do krmiva.
Podľa Michaela Flythea to možno vyriešiť podstatne lacnejšie a jednoduchšie pridaním chmeľu do krmiva. Zistil totiž, že látky obsiahnuté v tejto plodine dokážu výrazne obmedziť populácie HAB v kravských žalúdkoch.
Chmeľ funguje
Funguje to ako s vysušenými kvetmi chmeľu, tak aj s chmeľovými výťažkami. A aj pri čistých laboratórnych kultúrach HAB, tak aj pri HAB v úplnej zmesi baktérií z kravského bachora. Produkcia amoniaku totiž klesla vždy.
Chmeľ je najznámejší ako jedna zo základných prísad piva. Menej už je známe, že sa pôvodne začal pridávať do piva nielen kvôli typickej horkastej chuti, ale aj ako stabilizátor, zabezpečujúci jeho trvanlivosť, keďže má protibakteriálne účinky.
Michael Flythe nedávno preukázal s kolegyňou Isabellou Kaganovou, že rast HAB podobne tlmí aj istá chemická látka v bežnejšej krmovine ďateline lúčnej. A v spolupráci s iným kolegom, Glenom Aikenom, že chmeľ kravám prospieva aj zlepšeným vyvážením mastných kyselín v bachore, čo je všeobecne dôležité pre výživu prežúvavcov.
Zdroj: Komuniké USDA Agricultural Research Service z 20.4.2010
Najnovšie vedecké objavy nájdete na veda.sme.sk. Vedu SME hľadajte aj na Twitteri alebo na Facebooku.